Ford Otosan’dan 100 Milyon Doları Aşan Dev Yatırım

Ford Otosan’dan 100 Milyon Doları Aşan Dev Yatırım

Ford Otosan, üretim ve mühendislik çalışmalarını yeni bir yatırımla taçlandırıyor. Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen yeni 11 lt ve 13 lt Ecotorq motorlar ağır ticari, sanayi ve marin uygulamalarını içeren geniş kitleleri hedefliyor.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, yeni Ecotorq motorun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, İnönü Fabrikası’nın birçok kalite ödülüyle dünyaya ihracat yaptığının altını çizdi. Yenigün, “İnönü motor fabrikamızda hafif ticari modellerinde kullandığımız Duratorq ve Cargo modellerinde kullandığımız Ecotorq motorları üretiyoruz. Mühendislik çalışmaları konseptten üretime kadar Ford Otosan’a ait Ecotorq motorlarından bugüne kadar 120 bin adetten fazla üretirken, Duratorq motorlarımızın üretim adedi ise 350 bini geçti” dedi.

Ford Otosan güçlü bir sanayi kuruluşu ve mühendislik şirketi

Genel Müdürü Yenigün; Ford Otosan’ın yıllar içinde yaşadığı çarpıcı gelişim ve değişimi özetlediği konuşmasında Ford Otosan’ın köklerine, geçmişine baktığımızda, büyük dönüşüm ve değişime tanıklık edildiğini belirtti. Ford Otosan’ın kuruluşundan bu yana geçirdiği değişimi özetledi. Yenigün konuşmasına şöyle devam etti: “bugün gelinen noktada Ford Otosan artık Ford’un Avrupa’daki ticari araç üretim merkezi, Ford’un dünyadaki ağır ticari araç geliştirme ve üretim merkezi, Ford’un dünyadaki en büyük 3 AR-GE merkezinden biri, Ford’un dizel motorlarının geliştirilmesi ve kalibrasyonunu yapan merkez, 11 yıldır üst üste otomotiv pazar lideri, sadece iç pazarda değil ihraç pazarlarında da kamyon satış ve satış sonrası için kendi bayi ağını kurmuş güçlü bir şirket, 110.000 araç kapasiteli yeni 3. ticari araç üretim fabrikası olan ‘ Yeniköy tesisini’ kurarak yatırımlarına doludizgin devam eden bir şirket ve ihracatta Türkiye’nin 2’nci büyük, sektörünün ise lider kurumudur” dedi.

Yüzde yüz Ford Otosan projeleri

Yenigün konuşmasında Ford Otosan’ın sürdürülebilir iş modellerine de değindi Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü: “sürdülebilir iş yapısı çerçevesinde üç tip proje yönetimi gerçekleştiriyoruz. Yüzde yüz fikri mülkiyet hakları Ford’a ait projeler, yüzde 50 Ford’a, yüzde 50 Ford Otosan’a ait projeler ve yüzde yüz Ford Otosan’a ait projeler. Fikri mülkiyet haklarına katkı sağladığımız projeler bize yeni fırsatları da beraberinde getiriyor. Mühendisliğini yaptığımız, geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz Cargo kamyonları için Ford ile 2010 yılında imzaladığımız global Cargo anlaşması bunun önemli bir örneğidir. En son olarak da, JMC ile Ecotorq motorlarının Çin’de üretilmesi için imzaladığımız teknoloji lisans anlaşması daFord Otosan olarak geldiğimiz noktayı en iyi şekilde gösteriyor. Yapılan anlaşma ile Ford Otosan, fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu Ecotorq motorlarının, JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere Çin’de üretilmesine izin veriyor. Lisans anlaşması ilk üretimin gerçekleşeceği 2016 yılından itibaren 12 yıl süreyle geçerli olacak ve anlaşma kapsamında ürün başına 150 Euro ile 190 Euro arasında değişen bir lisans ücreti alacak olan Ford Otosan 1 Milyon Euro’luk lisans bedelini de avans olarak alacak. Satış-pazarlama, üretim, ihracat, Ar-Ge ve onun ötesinde teknoloji lisans anlaşmaları ile mühendislik ihraç eden bir kurum olarak global anlamda çıtamızı yükseltmeye devam ediyoruz. Bugüne kadar ürettiğimiz Duratorq ve Ecotorq motorlara bugün bir yenisini daha eklemenin haklı gururunu yaşıyoruz’ dedi.

‘Ford Otosan artık bir teknoloji şirketidir’

Araç ve motor üretimi, yüksek mühendislik gücü, rekabetçi AR-GE yapılanması ve mühendislik ihracatı ile mükemmel iş modeline sahip bir teknoloji şirketi olduklarını da sözlerine ekleyen Yenigün, “Tüm bunların ötesinde, gücüne güç katan yeni kurumsal kimliği ile Ford Otosan artık bir teknoloji şirketidir’ dedi.

www.tasimacilar.com