Gasitaly’nin CNG’li araçları fuarda öne çıktı

Gasitaly’nin CNG’li araçları fuarda öne çıktı

Gasitaly’nin CNG dönüşümlü ticari aracı 1.4 benzinli Fiat Fiorino Combi, 5.Uluslararası LPG, CNG, LNG Fuarı’nda ön plana çıktı.

Gasitaly Genel Müdürü Selat Metin, CNR Expo Fuar alanında düzenlenen 5.Uluslararası LPG, CNG, LNG Fuarı’nda tanıttıkları CNG dönüşümü yapılmış ticari aracın 1.4 benzinli Fiat Fiorino Combi olduğunu söyledi. “Bizim dönüştürdüğümüz araçlar yüzde 70 tasarruflu”
Selat Metin ''CNG'nin metreküp fiyatı araç dolum istasyonlarında şu an için 2 TL civarinda ve dizel yakıtlı araçlara göre yüzde 50 hesaplı. Diğer yandan bir benzinli binek araç, motoruna göre kilometrede 45 kuruş ile 1 TL yakarken CNG ile 15-30 kuruşa kadar düşüyor. Bizim dönüştürdüğümüz araç 15 kuruş yakıyor. Bu bakımdan benzine gore yüzde 70’e varan tasarruf var diyebilirim” dedi.
“CNG kullanımının teşviki, cari açığı azaltır”
LPG ile CNG tanklarının araçlara montajında bir fark olmadığını belirten Metin, Gasitaly’nin bu tankların güvenliği ve daha estetik görünümü için çalışmalar yürüttüğünü de söyledi. CNG istasyonlarının yaygınlaşmamasının nedeninin altyapı yetersizliği ve büyük grupların ise yabancı oldukları istasyon işine girmemeleri olduğunu ifade eden Metin, CNG kullanımının teşvik edilmesinin hem ülke ekonomisi, hem cari açığın azaltılması, hem çevreci faktörler açısından faydalı olacağını söyledi.
“CNG en ciddi alternatif”
Tüm dünyada teşvik amaçlı doğal gazdan az vergi alınırken Türkiye'de bunun tersinin yaşandığına değinen Metin, şunları söyledi; ''CNG dünyada en önemli petrol türevleri olan benzin ve dizel yakıtlar karşısında halen en ciddi alternatif. Dünyada yaklaşık 15 milyon araçta CNG kullanılıyor. Araç sayısı arttıkça istasyon ağı da genişliyor. Dünyada şu anda 50 bin civarında CNG istasyonu bulunmaktadır.”
“Doğalgazda, petrolde olduğu kadar aracı yok”
Selat Metin, CNG'nin yaz ve kış arz talep dengesinden ve aracı olmamasından kaynaklanan avantajları olduğuna dikkati çekerek; ''Petrol de doğalgaz da ithal ediliyor. Ancak petrol, doğalgaza oranla çok daha pahalıya mal oluyor. Ayrıca petrol, yurtdışından alınıp araçların deposuna gelene kadar birçok el değiştiriyor. Doğalgazda, petrolde olduğu gibi bu kadar fazla aracı yok” dedi.
“CNG’li araçlarda karbon salınımı neredeyse sıfır”
Dünyada en çevreci fosil yakıtının doğalgaz yani CNG olduğunu dile getiren Metin, CNG'li araçlarda karbon, kurşun ve kükürt salınımının neredeyse sıfırlandığını kaydetti. Dünyanın geldiği noktada araçların tercih edilmesinin karbon salınımı değerlerine endekslendiğini belirten Metin, CNG’nin EuroV değerlerini sağlamada en iyi yakıt türü arasında olduğunu söyledi. www.tasimacilar.com 29.03.2012 / 15:31