Gaz sızdırmazlık raporunun kaldırılması tartışma yarattı

Gaz sızdırmazlık raporunun kaldırılması tartışma yarattı

Makina Mühendisleri Odası tarafından verilen LPG’li araçlara yönelik periyodik gaz sızdırmazlık raporu; Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir genelgeyle zorunlu evrak listesinden çıkarıldı.

Özellikle araç muayene sırasında istenen gaz sızdırmazlık raporunun zorunlu evrak listesinden çıkartılmasının; trafikteki tehlikeli araç sayısıyla birlikte sektördeki kayıt dışı üretimi de arttıracağı belirtiliyor. Raporun zorunlu evrak listesinden çıkartılmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Gasitaly Genel Müdürü Selat Metin bu durumun büyük bir tehlike yaratacağını ifade etti.
“LPG dönüşümlerinde kontrolün sağlanması mümkün olmadı “
Metin, LPG araç dönüşümünün yasal olarak 1995 yılından itibaren başladığını hatırlatarak dönüşümlerde belli güvenlik kriterlerinin oluşup, kontrolünün sağlanmasının 2005’e kadar mümkün olmadığını vurguladı. Metin ayrıca; “Türkiye’deki araçların yüzde 35’inde LPG var. Sektör, 1995-2005 arasında nizami olmayan yöntemlerle dönüşümü gerçekleştirilmiş otomobillerin kötü şöhretinin cezasını çekiyor. Yanan ya da patlayan tüplü araçlara bakarsanız, hepsinin güvensiz bir yöntemle LPG dönüşümlerinin yapıldığını görebilirsiniz” dedi.
“Bu raporun kaldırılması, güvenliğin yok olması demek”
Metin, şöyle devam etti: “2005 yılından itibaren, benzinli araçların LPG’ye dönüşümü, ‘sıralı sistem’le yapılmaya başlandı. Bu sayede artık LPG ‘tehlikeli’ yerine, ‘güvenli ve çevreci’ olarak anılmaya başladı. LPG’de güvenlik ve kalite çok önemli. Bu nedenle tüm araçların zamanında ve sertifika sahibi bayilerde kontrollerinin yapılması gerekiyor. Rapor, bu açıdan çok önemli. Bu raporun kaldırılması, güvenliğin yok olması anlamına geliyor.”
“Kaçak üretimin yolu açılacak”
Bu genelgeyle birlikte ‘merdiven altı’ imalatın da yolunun açılacağını belirten Metin, “Yıllardır LPG’li araçların kötü şöhretini bitirmeye çalışıp, ekipmanlarımızın güvenirliğini gösteriyoruz. Bu genelge bizim yıllar boyunca verdiğimiz çabayı da hiçe sayıyor. Merdiven altı üretimin artmasıyla LPG dönüşümlerinde kalite ve güvenlik önemsenmeyecek. Bu nedenle LPG’yi tercih eden veya edecek kullanıcılar güvenilir firmalara yönelmeli” dedi. www.tasimacilar.com 09.02.2012 / 11:54