Gaz Ticari araçlar Türkiye’ye yatırımla döndü

Gaz Ticari araçlar Türkiye’ye yatırımla döndü

Gaz Ticari Araçlar Türkiye’de ara verdiği faaliyetlerine Mersa Otomotiv Distribütörlüğü’nde Sakarya’da kurulan montaj üretim hattıyla “GAZelle Business” modeliyle yeniden başlıyor.

Gaz Ticari Araçlar’ın Mersa Distribütörlüğü’nde yatırım başta olmak üzere, Türkiye faaliyetlerini sürdürme kararı ve hedeflerinin açıklandığı toplantı İstanbul Ortaköy’deki Feriye Lokantası’nda gerçekleştirildi. Gaz Ticari Araçlar’ın Türkiye Distribütörü Mersa Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gören, Gaz Ticari Araçlar Türkiye Genel Müdürü Mustafa Sivri, Gaz Ticari Araçlar Teknik Genel Müdür Yardımcısı Adem Yılmaz, Gaz Ticari Araçlar Rusya Satış ve Pazarlama Direktörü Oleg Markov ile Gaz Ticari Araçlar Rusya Pazarlama Direktörü Mikhail Bakhtarin’in katılımı ile gerçekleşen toplantıda, markanın ileriye dönük stratejileri açıklandı.


Rusya hafif ticari araç pazarında yüzde 52’lik paya sahip Gaz Ticari Araçlar, Türkiye faaliyetlerine Mersa Otomotiv Distribütörlüğü ile yeniden başlama kararı aldı. Daha önce Türkiye ticari otomotiv sektöründe bir ithalat markası olarak yer alan Gaz, şimdi Sakarya bölgesinde kurulan Gaz Ticari Araçlar montaj üretim hattı ile iç pazarın yanı sıra ihracat için de araç üreterek ülke için katma değer yaratmayı hedefliyor. İlk Gaz markalı ticari araç sonbaharda Sakarya’daki üretim bandından indirilmesi planlanırken, Türkiye’de araç üretim yelpazesi ile yetkili satıcı ve servis ağının genişletilmesi için tüm olanaklar kullanılacağı ifade edildi. “GAZelle BUSINESS” 3.5 ton ağırlığı ve 1.5 ton yük kapasitesi ile; Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Belarus ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri tarafından tercih edildiği belirtildi.


“Yapılan değişikliler ile modern bir yapıya kavuştu”
“GAZelle BUSINESS” modelinin basın lansmanında bir konuşma yapan Gaz Ticari Araçlar Rusya Satış ve Pazarlama Direktörü Oleg Markov, GAZ Group’un Doğu Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “GAZelle BUSINESS”de birçok değişiklik yaptık. 2010 yılında üretilen GAZelle modeline göre yeni araçta güvenlik, konfor ve kolay kullanım alanlarında 150 değişiklik yapıldı. Aracımız şuanda dünya standartlarında bir kaliteye sahip. GAZelle BUSINESS modelini oluşturmak için büyük otomotiv ve otomotiv yan sanayi üreticileri ile ciddi çalışmalar içine girdik. Aracımızın motoru Commins tarafından tamamen yenilendi. Yapılan tüm bu değişiklikler ile aracımız daha modern bir yapıya kavuştu.” “Türkiye iyi bir ihracat merkezi”
Türkiye’yi Afrika ve Avrupa’ya açılmayı sağlayacak önemli bir üs olarak gördüklerini söyleyen GAZ Ticari Araçlar Rusya Satış ve Pazarlama Direktörü Oleg Markov, GAZ Ticari Araçları’nın Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Beyaz Rusya ve diğer BDT ülkelerindeki en popüler hafif ticari araç olma özelliğini taşıdığını kaydetti. Markov, “Markamız Rusya’nın en çok satan hafif ticari aracı olarak yüzde 52’lik pazar payına sahiptir. Türkiye, bizim ihracatta istediğimiz başarıları elde etme yolunda en fazla önem verdiğimiz ülkelerin başında gelmektedir. Burada kurulan montaj üretim hattı ile Avrupa pazarlarına açılmayı hedefliyoruz. Türkiye’de üretilecek GAZelle Business, Avrupa normlarını karşılayacak özelliklere sahip olacak. GAZ’ın güvenilirliği, sağlamlığı, düşük yakıt ve işletme giderleri, üstün manevra kabiliyeti, başarıya giden yolda en önemli artılarımız olacaktır” diye konuştu. “Rakiplerimize göre yüzde 20-25 arasında daha ucuz olacak”
Türkiye’de hafif ticari araç ürün gamında birçok rakipleri olduğunu söyleyen Markov, GAZelle BUSINESS modelinin montajının burada yapılmasından dolayı yüzde 20-25 arasında rakiplerine daha ucuza müşteriye ulaşacağını belirtti. Markov ayrıca önümüzdeki 3 yıl içinde Türkiye hafif ticari araç pazarında yüzde 5’lik bir pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Mersa Otomotiv’den Sakarya’da 15 milyon Euro’luk yatırım
Mersa Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gören, otomotiv sektöründe uzun yıllardır yetkili satıcı ve servis olarak hizmet verdiklerini ve bu tecrübe ışığında distribütörlük faaliyetlerine başlama kararı aldıklarını kaydetti. Gören, Türkiye hafif ticari araç pazarının Avrupa’nın en büyük pazarlarından biri olduğunu belirterek“ Mersa Otomotiv olarak daha önce bu pazarda denenmiş, sağlamlığı ve ulaşılabilir fiyatı ile beğenilmiş bir marka ile başlamayı uygun bulduk. Sakarya’da öz sermayemizle yaklaşık 15 milyon Euro’yu bulacak bir yatırım ile montaj üretim hattı kuruldu. Burada montajlanacak araçlar yurtiçi ve yurtdışı pazarlara Türkiye’den ulaştırılacak. Kuzey Afrika ve Avrupa’yı öncelikli pazarımız olarak görüyoruz. Gaz, klasikleşen Rus malı sağlamlığı, zor şartlarda sergilediği üstün performansı ve uygun fiyatı ile özellikle büyümek isteyen küçük işletmelerimizin tercihi olacaktır” şeklinde konuştu.


“İyi bir satış ve servis ağı kurduk”
Gaz Ticari Araçlar Teknik Genel Müdür Yardımcısı Adem Yılmaz ise Türkiye’de iyi bir satış ve servis ağı kurduklarını belirterek GAZ Group’un Türkiye’de satış sonrası servise ciddi anlamda önem verdiklerini ifade etti. Yılmaz, “Şuan 1 aracımız Türkiye’nin zorlu şartlarında ciddi anlamında test ediliyor. Bu test sonrasında aracımızda eksik görülen yerleri geliştireceğiz. Bu test yaklaşık 45 gün sürecek ve test sonrasında 2012 sonbahar gibi ilk aracımız banttan inmiş olacak” dedi. “GAZelle Business 5 farklı üst yapı ile sunulacak”
Gaz Ticari Araçlar Türkiye Genel Müdürü Mustafa Sivri ise, yeni cummins motoru ile Gaz Ticari Araç markası olan “GAZelle Business”ın yakıt ekonomisi ve sağlamlığına çevreci özelliklerinin de eklendiğini belirtti. Sivri, Gaz markasının Türkiye’ye yabancı bir marka olmadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti;“Distribütörlük anlaşmaları sırasında yaptırdığımız müşteri anketinde memnuniyet oranlarında yüzde 90’lara ulaştık. Bunun verdiği cesaret ile markamızı, Türkiye pazarına ilk etapta 5 farklı üst yapı seçeneği ile sunacağız. GAZelle Business modelinin panelvan, şasi, uzun şasi, tek ve çift kabin modellerinin montajı Sakarya’da kurulan tesisimizde gerçekleşecek. Bu seneyi 300 adetlik bir üretimle tamamladıktan sonra 2013 yılı için satış hedefimiz iç pazar ve ihracat olarak toplam 2 bin 500 adet. Türkiye pazarında özellikle hafif ticari araç pazarında sert bir rekabet yaşanıyor. Biz bu rekabet ortamına yüksek taşıma kapasitesi, tüm modellerde çift arka tekerlek ve ciddi bir fiyat avantajı ile giriyoruz.” www.tasimacilar.com 03.07.2012/14:53