Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesinde Değişiklik

Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesinde Değişiklik

Ulaştırma, Denicilik ve Haberleşme Bankalığı “Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesinin" 6. ve 20. Maddelerinde değişiklik yaptı.

Yurtdışına çıkış yapmış olan araçlar için Ulaştırma Bakanlığınca, geçiş belgesi tahsisinin yapılmadığı hatırlatılarak, taşımacıların sorumluluklarının yer aldığı 6’ıncı maddeye (d) ve (e) bendlerinin eklendiği belirtildi.

Eklenen (d) bendinde geçiş belgelerinin taşıtların yurtdışına çıkışından önce alınması, yurtdışına çıkış yaptıktan sonra güzergah değişikliği için ayrıca belge talep edilmemesi istenirken e bendinde ise Bakanlıkça önceden yapılan uyarılara ve alınan önlemlere uyulması istendi.

Yönerge’de belirtilen usul ve esaslara uymayan firmalara uygulanması ön görülen müeyyideleri içeren 20. Madde de revize edildi.

Buna göre, Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin (d) bendi uyarınca iadesi zorunlu olan bir önceki sefere ait geçiş belgesini/belgelerini taşıtın çıkışında iade edemeyen firmalar, 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrasının (d) ve (e) bentlerine uymayan ve bu Yönerge’nin 24 üncü maddesi doğrultusunda yapılan değerlendirme sonucunda adına geçiş belgesi tahsis edilen firmalar hakkında Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin "Yetki belgesi sahipleri, faaliyetleriyle ilgili olarak Bakanlıkça yayımlanan tebliğlere, yönergelere ve genelgelere uymakla yükümlüdürler" şeklindeki 43 üncü maddesinin yirminci fıkrasına aykırılıktan dolayı aynı Yönetmeliğin 76 ncı maddesinin birinci fıkrası (n) bendi uyarınca 10 uyarma verileceğinin altı çizildi.

Aynı ülkeye yönelik geçiş belgelerinin birinci uyarmanın veriliş tarihinden itibaren, bir yıl içinde üçüncü kez iade edilememesi veya bu Yönerge’nin 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrasının (d) ve (e) bentlerine uymayan ve 24 ncü maddesi doğrultusunda yapılan değerlendirme sonucunda adına üçüncü kez geçiş belgesi tahsis edilen ilgili firmanın yetki belgelerinde kayıtlı tüm araçlarına ihlale konu olan ülkeye/ülkelere ait geçiş belgesi 10 gün süreyle tahsis edilmeyeceği belirtildi.

Ayrıca yine 6. Maddenin 2 .fıkrasının (ı) bendine eklenen "Taşıtlara tahsis edilen geçiş belgelerinin üzerinde tahrifat yapılmaması” hususuna aykırı hareket eden yetki belgesi sahibi firmalara Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin "Uluslararası ikili ve çok taraflı anlaşmalarla temin edilen belgeler ile Bakanlıkça verilen yetki belgesi, taşıt belgesi, taşıt kartı ve diğer belgeler üzerinde tahrifat yapılamaz" şeklindeki 21 inci maddesi gereğince işlem yapılacağı belirtildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.