Göksoy: 'Temsa ile ticaretten öte gönül bağımız var'

Göksoy: 'Temsa ile ticaretten öte gönül bağımız var'

Temsa Antalya Yetkili Satıcısı Ant Oto Genel Müdürü Hasan Göksoy, 27 yıldır Temsa Bayisi olarak Antalya’da hizmet verdiklerini belirterek Temsa ile bir gönül bağının da olduğunu vurguladı.

Temsa ve Mitsubishi Motors’un hem binek hem de ticari araçlarının bayiliğini yapan Temsa Antalya Yetkili Satıcısı Ant Oto Genel Müdürü Hasan Göksoy, servis ve satış konusunda bölge müşterilerinin çok şanslı olduğunu vurgulayarak, “Hizmet kalitesinin düzeyi en üst noktada olan iller arasında olduğumuzu düşünüyoruz. Bütün markaların aynı cadde üzerinde hizmet noktasının olması rekabeti ve hizmet kalitesi çıtasını daha da yukarıya çıkartılması konusunda kamçılayıcı bir etken” dedi. Göksoy, Ant Oto olarak müşterilerine sunduklarını finansman olanaklarının da kendilerini öne çıkarttığını vurguluyor.


Temsa Antalya Yetkili Satıcısı Ant Oto, Temsa ve Mitsubishi Motors’un hem binek hem de ticari araçlarının bayiliğini yapıyor. Ant Oto’nun Temsa bayiliği sürecinin çok eskiye dayandığını ifade eden Göksoy, “1985 yılında Göksoy Otomotiv ile başlayan süreç 7 yıldır Ant Oto AŞ olarak devam ediyor. Ant Oto, 1,5 yıldır da İstanbul Otogarı’nda otobüs satış hizmetini yürütüyor” dedi. "Ticarete ilk adımı Temsa ile attık"
1985 yılında Temsa bayiliği süreci başladığında Rahmetli Özdemir Sabancı’nın kendisine, “Hasan iki sene bekle Maraton isminde yepyeni bir otobüs pazara sunacağız” dediğini anlatıyor. Göksoy, 2 sene büyük heyecanla Maraton’un pazara sunulmasını beklediğini, bu bekleyişin de en önemli faktöründe Sabancı Grubu’nun her yaptığı işi layıkıyla becereceğine olan inancın yattığını söyledi. Hasan Göksoy, “Daha sonra Prenses çıktı, Safir çıktı, Prestij çıktı ve yeni Safir pazara sunuldu. Bu süreçlerin bizzat içinde oldum. Temsa’nın bütün genel müdürleri ile çalışma fırsatı elde ettim. Hatta ilk genel müdürümüz Sayın Tamer Ünlü ile bugün Temsa’nın CEO’su olarak yine birlikteyiz. Temsa ile bağım sadece bayilikle sınırlı değil bir gönül bağım var; ticarete Temsa ile başladım” dedi. "Müşterilerimiz şanslı"
Turizmin başkenti olan Antalya’da geniş bir pazarın ortasında olduklarını belirten Hasan Göksoy, bölgedeki müşterilerin diğer illere göre çok şanslı olduğunu söylüyor: “Ant Oto, Temsa’nın A grubu olarak adlandırdığı servis standartlarında, Antalya’da 2 yetkili servis ile birlikte hizmet veriyor. Ant Oto hem satış hem de servis hizmetini veren tek bayi. Bölge müşterilerimize kalite seviyesi çok yüksek bir hizmet verildiği için diğer illere göre çok daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Bunda bir etken de diğer markaların da aynı cadde üstünde konumlanmış olması. Bunun getirisiyle rekabet ortamı kamçılanıyor” dedi.


"Pazarın büyüklüğü servis karlılığına yansıyor"
Ant Oto’nun servis girişlerinin günlük ortalama 30 binek ve ticari, 8 otobüs olduğunu söyleyen Hasan Göksoy, “Bu, ayda ortalama 200 otobüs, 800 civarında binek ve ticari seviyelerinde olabiliyor. Pazarın büyüklüğü servisin karlılığına yansıyor. Araç satışlarındaki karlılığın geriye gitmesi servis girişlerini daha önemli hale getiriyor. Bazı bayilerin işletme sermayelerinin tam yerine oturmaması nedeniyle zararına satış yaptıklarına bile tanık olabiliyoruz” dedi. "Antalya’daki büyüme sürecek"
2011 yılında 60 otobüs, 60 civarında midibüs satışı gerçekleştirdiklerini belirten Hasan Göksoy, 2012’nin ilk yarısında satışlarda bir miktar düşüş olsa da, yılın ikinci yarısında hareketliliğin artacağını düşünüyor: “Antalya diğer illere göre daha şanslı; pazar Türkiye genelindeki kadar daralmadı. Sürekli göç alan ve turizm seviyesi ile büyüyen bir kent Antalya. 400 milyon dolar tarımsal ihracatı olan kentimizin turizm geliri ise 9 milyar dolar civarında. Bu hızlı büyüme, bizi zaman zaman şaşkınlığa sürüklese de Antalya pazarının 5-10 sene hareketli geçeceğini düşünüyoruz. Temsa’nın, Antalya’da bağımlı müşterileri oluştuğuna dikkat çeken Hasan Göksoy, “Pazarlama ve Satış Müdürü Murat Anıl ile Antalya’da 6 yıl birlikte çalıştık. Bu dönemde kurumsal ve bağımlı müşterilerimiz oluştu. Kıraç Turizm’i örnek gösterebilirim; filosunun yüzde 90’ı Temsa. Genelde de filoların yüzde 80’ini Temsa ürünler oluşturuyor” dedi. "Hizmette de, finansmanda da güçlü"
Ant Oto’nun güçlü bir mali yapıya sahip olduğunu anlatan Göksoy, “Biz bu güçlü yapıyı müşterimize de yansıtıyoruz. Banka finansmanının yanında kendi finansman imkanlarımızı kullandırıyoruz. Böylece rekabet ortamında öne çıkabiliyoruz. Finansman imkanı satış başarısını belirleyen en önemli unsur. Bizim satışlarımızın yüzde 30’u kendi finansman olanağımızla gerçekleşiyor. Bu yıl diğer yılların aksine ikinci ele de ağırlık verdik ve katkısını görmeye başladık. Müşteriye ‘ikinci el almıyorum’ deme şansınız kalmadı artık” diye konuştu.


"İstanbul Otogarı’nda satış hizmeti de veriyoruz"
1.5 yıl önce İstanbul’da otobüs satışı konusunda hizmet vermeye başladıklarını ifade eden Göksoy, “Satış grafiğimiz giderek artıyor. Geçen yıl beklediğimizin altında oldu, yeni olmamızın dezavantajlarını yaşadık. Ama her geçen gün satış grafiği yükseliyor. Bu da müşterinin bizi tanımaya başladığının göstergesi” dedi. Antalya ve İstanbul müşterilerinin birbirlerinden farklılık arz ettiğini anlatan Göksoy, “Antalya’da biz müşteri ile çok içli dışlı olduk. O yüzden bazen kantarın topuzunu kaçırabiliyoruz. İstanbul’da böyle değil. Müşteri tipi de farklı zaten. İstanbul’un talepleri daha makul. Antalya’daki sorun biraz da acentelerin taşımacılara ödemelerini geciktirmelerinden doğuyor. Bize de bu tabii ki servis ödemelerinde yansıyor. Biz zorluklara rağmen müşterimizi mağdur etmeden, ona uygun çözümlerle iş ortağı anlayışı ile çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu. "Otobüste en büyük bayii olmayı hedefliyoruz"
Hasan Göksoy, Ant Oto olarak geleceğe dair hedeflerini şu şekilde anlatıyor: “Otobüste en büyük bayi olmaya devam etmeyi hedefliyoruz. Temsa’nın turizm pazarına uygun ürünlerinin yüzde 80’ini satmaya koşullanmış durumdayız. Finansal yeteneklerimizi daha da nasıl artırırız bunun çabası içinde olacağız.” Müşterisinin her zaman yanında
Otobüs müşterileri ile yıl içinde birkaç kez bir araya geldiklerini, taleplerini dinlediklerini, hizmet süreçlerini anlattıklarını dile getiren Hasan Göksoy, “Bazen iki kardeşi bazen de müşterimizi eşi ile barıştırdığımız bile oluyor. Müşteri ile diyalog sürecini sürekli canlı tutmak başarının temeli” diye açıkladı. Antalya Avenue’leri bekliyor
Temsa’nın kentiçinde lider ürünlerinden Avenue’nin Antalya ulaşımında da hizmet vermesini çok istediklerini belirten Göksoy, “Başkan Mustafa Akaydın’ın, ulaşımda kente yakışan büyük otobüslerle bir filo oluşturma ve bunu raylı sistemle entegre etme düşüncesi var. Halen özel halk otobüsleri olarak 27 kişilik toplam 670 araçla hizmet veriliyor. Bu araçların değişim zamanı geldiğinde Avenue de Antalya ulaşımında yerini alacak. Biz de buna hazırlanıyoruz” dedi. Yeni Safir müşteriyi de, bizleri de memnun ediyor
Yeni Temsa Safir ile ilgili çok iyi geri dönüşler aldığını belirten Göksoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni Safir, sahibine para kazandırma aracı. İki akslı olması, masrafları ve bakım giderlerinin az olması müşteriyi mutlu ediyor. İlk yatırım maliyeti ve işletme maliyeti açısından, sorunsuz bir otobüs olan Safir, otobüsçünün yüzünü güldürüyor. Hakikaten araçla ilgili hiç şikayet yok.” www.tasimacilar.com 29.06.2012/15:19