Gümrük Bakanlığı ile TOBB arasında MERSİS işbirliği gerçekleştirildi

Gümrük Bakanlığı ile TOBB arasında MERSİS işbirliği gerçekleştirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında Merkezi Sicil Kayıt Sistemi İşbirliği Protokolü imzalandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında imzalanan Merkezi sicil kayıt sistemi (MERSİS)projesi Kamu kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulması, sisteme dahil kişiliklere ait bilginin ortak anahtar bir numara ile bir sistemde birleştirilmesi sağlanması, sistemde tutulan şirket bilgileri uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesini amaçlıyor.

“Hizmeti üyelerimizin ayağına götürüyoruz”

İmza töreninde uzun yıllardır Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ve TOBB olarak şirketlerin bürokratik işlemlerini kolaylaştıracak projeler üzerinde çalıştıklarını söyleyen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, gerçekleştirilen işbirliği ile güçlü bir birlikteliğin oluştuğunu ifade etti.

MERSİS’in Türkiye’deki şirketleri açısından büyük bir devrim olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu “hizmeti üyelerimizin ayağına götürüyoruz” diyerek sistemin işlenişiyle ilgili şunları söyledi: “Artık nasıl hepimizin bir Vatandaşlık Numarası varsa tüm şirketlerimizin de bir MERSİS numarası olacak. Vergi numarası ayrı, SGK numarası ayrı, ticaret sicil numarası ayrı olmayacak. Bu numara ile tüm kurum ve kuruluşlarda tacir ve sanayicilerimiz işlerini kolayca yapacak. Ayrıca, Odalarımızda gerçekleştirdiğimiz tüm ticaret sicil işlemleri artık elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek. Şirketlerimiz Odaya gelmeden ofisinden şirket kuruluşu yapabilecek. Mevcut şirketlerin tescil işlemleri yine uzaktan yapılabilecek.”


“Sahtekarlar başka yöntem bulmak zorunda”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise gerçekleştirile imza töreni sırasında yaptığı konuşmasında, ticari hayatta güven ve istikrarı artıracak Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile kayıp veya çalıntı kimliklerle şirket kurulmasının artık imkansız hale geldiğini bildirerek, "Sahtekarlar herhalde başka yöntem bulmak zorunda kalacak" dedi.

2010 yılında pilot uygulama olarak başlatılan MERSİS projesinde oldukça önemli yol kat ettiklerini söyleyen yazıcı Türkiye'de halen 3 veri tabanı sistemi bulunduğunu hatırlatarak bunların kimlik paylaşım sistemi (MERNİS), Adres Kayıt Sistemi (AKS) ile Tapu Kayıt Sistemi (TAKBİS) olduğunu belirtti.

MERSİS ile dördüncü bir temel veri tabanını hizmetine sunduklarını ifade eden Yazıcı, Sistemin kullanılması sırasında vatandaşların, internet üzerinde herhangi bir aracıya ihtiyaçları olmadan şirket kuruluş işlemlerini, ana sözleşmelerini hazırlamak da dahil olmak üzere internet üzerinden gerçekleştirebileceklerini ve unvan sorgulama yapabileceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu MERSİS İşbirliği Protokolü'nü imzaladı.

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.