Gümrük İşlemlerinde Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi Başlıyor

Gümrük İşlemlerinde Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi Başlıyor

Gümrük İşlemlerinde Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemine kayıtların yapılması, güncellenmesi ve gümrük idaresince kontrolüne ilişkin usul ve esasları belirlendi.

20 Aralık 2014 tarih ve 29211 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi” başlıklı 2 Seri No’lu Gümrük Genel Tebliği ile, gümrük işlemlerine ilişkin olarak elektronik ortamda beyanda bulunmak isteyen gerçek/tüzel kişilerin ve bu kişiler hesabına gümrük idarelerinde doğrudan veya dolaylı temsil yoluyla işlem yapma yetkisini haiz kişilerin bilgilerinin elektronik ortamda takibi ve kontrolü ile bu bilgilerden risk analizi yapılması, inceleme ve soruşturmalarda yararlanılması amacıyla Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemine kayıtların yapılması, güncellenmesi ve gümrük idaresince kontrolüne ilişkin usul ve esasları belirlendi.

Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi web tabanlı olarak çalışmakta olup, (https://uygulama.gtb.gov.tr/FirmaVekalet/%28S%28ftfymxggp5sluc1wksj0ezt1%29%29/Login/Login.aspx?ref=9deac3f90ba4e048d30b602037450e0a1837 ) elektronik ortamda beyanda bulunmak isteyen gerçek/tüzel kişi veya temsilcileri tarafından BİLGE kullanıcı kodu ve şifresi kullanılarak, Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan link üzerinden giriş yapılacak ve Tebliğ’de yer alan bilgiler elektronik imza ile imzalanarak sisteme kaydedilecektir.

Yükümlü Kayıt ve Takip Sisteminde onaylı kaydı olmayan gerçek/tüzel kişilerin elektronik ortamda beyanda bulunmasına Tebliğ’in yürürlüğe gireceği tarih olan 24.11.2015’den başlayarak firmalar ve müşavirlerin kayıt yaptırmaları ve 21.12.2015 tarihine kadar kayıt işlemlerini sonlandırmaları gerekmektedir.

Söz konusu Tebliğ ile;

•             Elektronik ortamda beyanda bulunacak veya hesabına beyanda bulunulacak gerçek/tüzel kişilerin Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemine kaydolması zorunlu hale gelmiştir.

•             Doğrudan veya dolaylı temsil suretiyle başkası hesabına beyanda bulunacak kişilerin ve haiz oldukları temsil yetkisine ilişkin bilgilerin Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemine kaydedilmesi zorunlu hale gelmiştir.

•             Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemine kaydedilmiş olan bilgilerin doğru ve güncel olmasından gümrük işlemi yapan gerçek/tüzel kişiler ve/veya temsilcileri sorumlu olacaktır.

•             Yükümlü Kayıt ve Takip Sisteminde onaylı kaydı olmayan gerçek/tüzel kişilerin elektronik ortamda beyanda bulunmasına müsaade edilmeyecektir.

•             Elektronik ortamda beyanda bulunma işlemlerini doğrudan veya dolaylı temsilcileri vasıtasıyla gerçekleştirmek isteyen gerçek/tüzel kişilerin, Yükümlü Kayıt ve Takip Sisteminde onaylı kaydı olmayan doğrudan veya dolaylı temsilcileri aracılığıyla işlem yapmasına müsaade edilmeyecektir.

Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemine erişmek için tıklayınız.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.