Gümrük Kapılarında Türk Nakliyecilerinin Çilesi Bitmiyor

Gümrük Kapılarında Türk Nakliyecilerinin Çilesi Bitmiyor

Son süreçte özellikle Bulgaristan’da Türk nakliyecilerinin yaşadığı sıkıntılar ve Bulgar yönetiminin sergilediği olumsuz tavırların yankısı hala sürerken, Türk nakliyecilerinin İran sınır kapısında yaşadığı bir sorun daha gün yüzüne çıktı.

Yakın zamanda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan ve Uluslar arası Nakliyeciler Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren İran ve Türkiye sınır kapılarından boş TIR geçişi yapılamayacak.

Haksız rekabet Türk nakliyecilerini zor durumda bırakıyor

Türkiye-İran arasında ikili taşımalar (boş girişlerde dahil) ile iki ülke üzerinden gerçekleştirilen transit taşımalar serbest olarak gerçekleşiyordu. Fakat İran’lı nakliyecilerin Türk sınırlarına boş gelip, Türk nakliyecilerine oranla ucuza elde ettikleri yakıtla Türkiye’den yük alıp, 2. Ülkelere ulaştırmaları uzun zamandır haksız rekabet kıskacında sıkışan Türk nakliyecilerini zor durumda bırakıyordu.

İran, Türk nakliyecilerinin boş girişlerini engelliyor

Bununla da kalmayıp, son dönemde anlaşma gereği İran’a boş olarak giriş yapacak olan Türk taşıtlarına İran makamlarınca izin verilmediği yönünde Türk nakliyecilerinden gelen şikâyetler arttı. İlgili bakanlığa ve UND’ye gelen şikâyetler doğrultusunda inceleme başlatan Türk makamları şikâyetleri haklı, talepleri doğru buldu.

İran plakalı araçların boş girişi özel izne tabi

Konuyla ilgili olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İran makamları ile gerçekleştirdiği diplomatik temaslardan ve yapılan yazışmalardan da bir sonuç alamadı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da karşılıklılık ilkesi çerçevesinde 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle İran plakalı ticari araçların ülkemize boş giriş yapıp kendi ülkesine yük almalarını yine Ulaştırma ve Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan alınacak özel izne tabi olacak şekilde yeniden düzenlendi.


 

Fiili olarak sınır kapıları açık

Aldığımız bilgilere göre bir yönüyle de Türk nakliyecilerini uzun zamandır yaşadıkları haksız rekabetten korumak amacıyla alınan karar ve gerçekleştirilen uygulamanın sonuçlarını ilerleyen süreç belirleyecek. Fiili olarak sınır kapılarında herhangi bir ‘kapatma’nın söz konusu değil özellikle Gürbulak sınır kapısında geçişler devam ediyor. Yalnızca İran plakalı ticari araçların ülkemize boş giriş yapıp kendi ülkesine yük almaları özel izin şartına bağlandı.

Bardağı taşıran son damla

İran’lı nakliye firmaları ve taşımacıların, boş bir şekilde giriş yaptıkları Türk sınırlarından aldıkları yükü ucuz yakıtla 2. Ülkelere taşımaları, Türk nakliyecilerinin eşit koşullar altında rekabet şansını elinden alarak, İran’lı nakliyeciler karşısında rekabet durumunu ortadan kaldırdı. İran’lı yetkililerin ise, son dönemde iki ülke arasında yıllardır süregelen anlaşmayı yok sayarak, Türk nakliyecilerin, İran’a boş giriş yapmalarına engel olmaları ise bardağı taşıran son damla oldu.

Bakanlık açıkladı: ‘İran için son tarih, 1 Temmuz’

Konuyla ilgili Türk yetkililerinin temasları sürerken, İran’ın tüm yazışmalara tepkisiz kalması ise, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın anlaşmadan doğan karşılılık ilkesi temelinde 1 Temmuz itibari ile böyle bir uygulamaya gitmesinde etkili oldu.

İran’dan yanıt bekleniyor

Türkiye-İran hattında yaşanan son gelişmeler ışığı altında sınırda zorluk çeken Türk nakliyecilerinin bekleyişleri devam ediyor. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından başlatılan bu yeni uygulamanın ne kadar süreceği ise İran’dan gelecek olan açıklamaya bağlı olarak devam edecek.

www.tasimacilar.com 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.