Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Cilvegözü Sınır Kapısında inceleme yaptı‏

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Cilvegözü Sınır Kapısında inceleme yaptı‏

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayat Yazıcı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü sınır kapısında inceleme yaptı.

Gümrük ile ilgili brifing aldıktan sonra Gümrük sahasında ve Cilvegözü ile Suriye Sınır Kapısı Bab-EL Hava sınır kapısı arasındaki tampon bölgede inceleme yapan Bakan Yazıcı daha sonra basın toplantısı düzenledi. Gümrük Mülki Amirliği salonunda basına açıklamada bulunan Bakan Yazıcı’ya Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz de eşlik etti.


Bakan Yazıcı, açıklamasında;, Suriye ile en önemli gümrük kapılarından olan Cilvegözü'nde, sorunların yaşandığı günden bu yana Gümrük ticaret bakanı olarak inceleme yapma fırsatı bulamadığını belirtti. Cilvegözü'nün yap işlet devret modeli ile fiziki olarak modernize edildiğini hatırlatan Bakan Yazıcı sınır kapısının son derece modern bir kapı olduğunu ifade ederek ," Genelde gümrük kapıları gümrüklü sahalarda gümrük hizmetlerinin en iyi şekilde sağlanacağı şekilde sınır çizgisine yakın yerde yapılır. Ama burada gördüğünüz gibi Suriye ile olan sınır çizgisi alanına kadar olan mesafe coğrafi şartlar itibari ile bir gümrük kapısı yapılmasına müsait değildir. Maliyeti çok fazladır, yani milyonlarca ton hafriyat yapmanız gerekmektedir. O zaman gümrük burada yapılmıştır" dedi.


Kapının bazı eksiklikleri olduğundan söz eden bakan yazıcı, "Suriye'de yaşanan iç kargaşanın da sona ermesi ile büyük bu bölgede ticari aktivelerin artacağı yönündedir. Bütün bunları da dikkate almak suretiyle, bu arada da aktivitenin azaldığını ve çok rölanti seviyede de olduğunu fırsat bilerek bu kapını daha işlevsel hale gelmesi için bazı ünite ilaveleri yapmamız gerekiyor. TOBB’la olan yapı işlet devret çalışmamız kapsamında konuşup değerlendirme yapılacağını kaydeden Bakan Yazıcı, kapının giriş çıkışı itibari ile kapının bu aradaki mesafe dolayısıyla sızmalar, tel örgüler kesildiği şeklinde eylemler olduğu ifade edildi, bunlarla ilgili de gerekli önlemler alınacağını söyledi. Gümrük hizmet binalarının sınır kapısından 3 km sınırında olması işlene suçlar itibari ile yetki kargaşasına yol açtığını belirterek "Sahada suç işleyenleri takip etmekle görevli gümrük muhafaza ekipleri görev alanı dışında kalan bölüm jandarmaya aittir. Bunlarla ilgili de bir tasarı düşünüyoruz. Buradaki ticari aktivite genelde Suriye deki olayların tırmanışa geçmesi ve Cilvegözü'nün karşısındaki kapıda tamamen gümrük hizmetlerinin sonlandırılmış olması dikkate alınarak bakanlık genelgesi ile yeni bir düzenleme getirildi. Bunu sizlerle paylaştık. Geçici olarak Türk vatandaşlarının can ve mal güvenliğini emniyet altına almak amacıyla Türki vatandaşlarının Suriye ye geçişlerine mal taşımalarına izin verilmemektedir. Ancak 3. ülke ve Suriye vatandaşlarına gümrük hizmeti veriliyor. Suriyeli tüccarların Türkiye'den aldıkları malların Suriye'ye gidişine de izin veriliyor. Bu kapsamda vatandaşlarımız çözümleri çok ilginç şekilde yapıyorlar. Tüccarlar karşılıklı olarak ürünlerini ara bölgede (tampon) nakledip satarak işlerini yapıyorlar. Bunun da boyutu günlük 70–80 TIR'ı bulunuyor. Bundan son derece memnuniyet duyuyorum, umarım çoğalır, her iki ülke halkının yararınadır. Rölanti düzeyindedir. Belirttiğim nitelikte devam ediyor" dedi. Hasan YETMEZ www.tasimacilar.com 10.12.2012 Saat:17:52