Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkçi; Hopa'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkçi; Hopa'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ile Gürcistan arasındaki mevcut işlemlerin yaklaşık yüzde 95’inin Sarp Sınır Kapısı’ndan yapıldığını bildirdi.

Bakan Tüfenkci, Gürcistan Sarpi Sınır Kapısı’ndaki ziyaret ve incelemelerinin ardından beraberindeki Artvin Valisi Kemal Cirit, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, AK Parti Rize Milletvekilleri Hasan Karal ve Hikmet Ayar, Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Levent Gümrükçü, Türkiye’nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Gümrük yetkilileri ile Sarp Sınır Kapısı'na gelerek basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından incelemelerde bulundu.

-Vali Cirit, "Sarp Sınır Kapısı Kafkaslara açılan bizim en önemli kapımız"

Toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Cirit, “Sarp Sınır kapısı bilindiği gibi Kafkaslara açılan bizim en önemli kapımız. Kara hudut kapıları arasında yolcu trafiği açından ilk sırada yer almasından dolayı hem sosyal ilişkiler, kültürel ve ekonomik ilişkilerde ön sırada yer alan kapılarımızdan birisidir. Sarp Gümrüğümüz 2015 itibarıyla günlük 17 bin kişi yıllık yaklaşık 6 milyon kişi giriş ve çıkış yapılmaktadır. Yaklaşık 1 milyon 100 bin araç trafiği söz konusu. Bu yoğunluk ülkemizin dışarıya yapacağı hem ziyarete hem de ekonomik ilişkiler anlamında önemli bir pozisyon durumundadır. Sarp Sınır Kapımız sizin de bildiğiniz gibi yeni bir yapılandırma surecinin devam ettiriyor. Borçka Muratlı açılması planlanan Muratlı Sınır Kapısı’da bizler için çok önemli. Kış aylarında kardan ötürü yol kesildiğinde bizim macahel bölgesinde Camili bölgemizden hasta geçişleri pasavanlarla sağlanmakta buradaki yolla ilgili olarak da biz Gürcü makamlarına önerilerimiz ilettik. Acara Özerk Cumhuriyeti devlet başkanı 2016 yılı içerisinde buradaki yolu yapacaklarını bize geçen hafta yaptığımız görüşmede bir kez daha ifade ettiler,” dedi.

-Bakan Tüfenkçi, "Türkiye ile Gürcistan arasındaki mevcut işlemlerin yaklaşık yüzde 95’i bu kapıdan yapılmaktadır”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, iki dost ülkenin bakanları olarak hudut kapılarında düzgün ve sorunsuz işleyiş için gerekli tüm tedbirleri alma konusunda mutabık kalındığını belirterek, Türkiye ile Gürcistan arasında işlemekte olan 3 kara sınır kapısı bulunduğunu; bunların Sarp, Posof/Türkgözü ve Çıldır-Aktaş kapıları olduğunu vurguladı.

Sarp Kara Hudut Kapısı'nın ülkeler arasındaki en önemli geçiş noktası olduğunu aktaran Tüfenkci, "Türkiye ile Gürcistan arasındaki mevcut işlemlerin yaklaşık yüzde 95’i bu kapıdan yapılmaktadır. Bugünkü durumda Sarp yıllık 6 milyondan fazla yolcuya ve yaklaşık 1 milyon 200 bin taşıta hizmet vermektedir. Bu haliyle, yolcu sayısı itibarıyla Türkiye’nin en büyük kara hudut kapısıdır. Kapının daha iyi çalışabilmesi için alınması gerekli tedbirleri belirleyip bu yönde çalışmalara başlayacağız. Kapının işleyişini nasıl rahatlatabiliriz? Girişlerin daha hızlı, daha güvenli olması için neler yapabiliriz, bunları değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

 -Rusya ile ilişkiler                          

"Biz Rusya ile ilgili gerginliği artıran taraf olmak istemiyoruz ama hava sahamıza yapılan ihlali de hoş karşılamayacağımızı hep belirttik. Sorunların diyalogla çözülmesini hep arzu ettik ve bu sorunların diyalogla çözülmesi noktasında gerek Cumhurbaşkanımız gerek Başbakanımız gerekli çağrıları yaptı. Biz Rusya'nın iftiraya yönelik gerek Cumhurbaşkanımız ve ailesine gerek ülkemize yönelik iftira kampanyalarını hoş karşılamıyoruz ve şiddetle reddediyoruz. Bu gerilimin uzamaması noktasında Rusya'yı sağduyuya davet ediyoruz. Ticaretin aksaması her iki ülke halklarının yararına değil zararınadır. Biz iki ülke halklarının zararına olan ambargonun sürmesinden yana değiliz. Bunun için hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık. Rusya'dan gelen mallara şu ana kadar ambargo koymak gibi bir işlem yapmadık. İleriki zamanlarda Rusya'nın tutumuna göre biz de tutum belirleyeceğiz." diye konuştu.

Toplantının ardından tırların geçişlerini inceleyen Tüfenkci, daha sonra X-ray taraması yapılan bölgede yetkililerden bilgi aldı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.