Gümrüklerde “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması” başladı

Gümrüklerde “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması” başladı

İhracata katkı sağlayacak olan ''Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması'' ve ticareti kolaylaştıracak yeni projelerin tanıtım toplantısı Beşiktaş Conrad otel’de Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakanlık olarak Türkiye'nin, ticaretin en kolay ve güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamayı hedeflediklerini belirten Yazıcı, Türkiye'deki 3 milyonu aşkın ticari işletmenin 1 trilyon doların üzerinde mal ve hizmet ürettiğini, 400 milyar dolara yaklaşan dış ticaretin gümrük kapılarından geçtiğini kaydetti.

Bütün bunlarla ilgili tüm işlemler ve süreçlerin, takip edildiğini, güvenli ve kolay ticaretin yol alacağı kanalların hızla ve büyük bir titizlikle inşa edildiği ifade eden Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının iç ticaretin tüm yönlerini ve gümrükler aracılığıyla da dış ticaretin tüm akışını düzenlediğini söyledi.


“Amaç ticareti güvenli hale getirip, kolaylaştırmak”

Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen ticaretin günün şartlarına uygun olarak yeniden düzenlendiğini söyleyen Yazıcı, “Ticaretin her alanda daha kolay ve güvenli yapılması için yeni enstrümanlar geliştiriyoruz. Var olan sistemlerin işleyişini düzenliyor, varsa aksaklıkları ortadan kaldırıyoruz. Bu çerçevede bir yandan mevzuat düzenlemeleri yapıyor, diğer yandan iç ve dış ticaretin işleyişini kolaylaştıracak, bürokrasiyi azaltacak yeni projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz. 2012 yılı, gümrüklerde ve iç ticarette büyük bir yenilenmenin ve değişimin hızla devam ettiği bir yıl olmuştur. 2013 yılı ise bu çalışmaların uygulamaya dönüştüğü ve sonuçlarının görülmeye başlandığı bir yıl olacaktır''şeklinde konuştu.

Dış ticaret erbabının gümrüklerdeki işlemlerini kolaylaştıracak, işlem sürelerini kısaltacak ve dolayısıyla maliyetleri düşürecek yeni bir uygulamayı daha başlatmaktan büyük mutluluk duyduğunu aktaran Yazıcı, gümrüklerde devrim olarak nitelendirdiği Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması ile birlikte İhracatta Yerinde Gümrükleme ve İzinli Gönderici uygulamalarıyla ilgili olarak katılımcılara kısa bir bilgi verdi.

Yazıcı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Günümüzde ticaretin kolaylaştırılması, ekonomik kalkınma için hayati önem arz etmektedir. Ürünlerin piyasaya daha hızlı, güvenli ve ekonomik olarak taşınması için işlem maliyetlerini düşürüyor ve ticareti destekleyen yeni uygulamalar geliştiriyoruz. Böylece dış ticaret erbabımızın ihracattaki rekabet gücünü destekliyoruz. Ulaşımın yani eşyanın taşınma hızı ticaretteki maliyetleri belirleyen önemli etkenlerden biridir. Yapılan araştırmalar lojistik performansının artırılmasının ticaret hacmini artırdığını göstermektedir. Özellikle düşük gelirli ülkelerde bu etki yüzde 15 civarındadır. Daha iyi lojistiğe sahip ülkeler daha hızlı büyümekte, daha rekabetçi olmakta ve yatırımlarını artırmaktadır."


Güvenilirlik devlet tarafından tescil edildi

Yetkilendirilmiş yükümlülüğü Kurallara uyan, kayıtları düzenli ve izlenebilir olan, Kendi öz denetimini yapabilen, mali yeterliliğe ve yeterli güvenlik standartlarına sahip firmalar ile gümrük idaresi arasında stratejik bir işbirliği girişimi olarak tanımlayan Bakan Yazıcı, “Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü, güvenilirliğin devlet tarafından onaylanmasıdır” diyerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Biz firmalardan kurallara uymalarını, şeffaf olmalarını ve kendi kendilerini kontrol altında tutmalarını istiyoruz. Karşılığında da onlara güven duyuyor, işlemlerini hızlı ve kolay yapmalarını sağlıyoruz. Yetkilendirilmiş yükümlülerin eşyası, diğer firmalara göre gümrük idaresince daha az kontrole tabi tutulacak. Kontrol edilmesi gerektiği durumda da öncelikli olarak kontrol edilecek. Gümrüğe diğer firmalara göre daha az bilgi vereceklerdir. 'Yerinde Gümrükleme' ve 'İzinli Gönderici' haklarından sadece yetkilendirilmiş yükümlüler faydalanacak. Ayrıca halihazırda uygulanan diğer tüm kolaylaştırmalardan da yararlanacaklardır. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsünü alan bir firma; güvenilir olduğunu, dürüst iş yaptığını dünyaya ilan ediyor demektir. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü uluslararası düzeyde tanındığı için, buna sahip olmak yurt dışındaki şirketler tarafından tercih edilmek, özel iş ilişkilerinizin gelişmesi ve itibarınızın artması demektir."

Bu uygulama ile yurt dışından sipariş alırken müşteriye teslimatın ne zaman yapabileceğinin tam olarak söylenebileceğini ifade eden Yazıcı, "Belirsizlik ve bu yüzden ortaya çıkan pazar kayıpları ortadan kalkacak. Taahhütlerinizi zamanında ve kolayca yerine getirebilecek, müşterileriniz nezdinde güven tesis edeceksiniz" diye konuştu.

Güvenilirliği belli olmayan firmaların malları incelemeye alınacak

Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının gümrük idareleri açısından da birtakım faydalar sağladığını anlatan Yazıcı” Bu uygulama ile güvenilir firmaların malları gümrüklerimize gelmeyeceği için gümrüklerimizde sadece güvenilir olup olmadığını henüz tam bilmediğimiz diğer firmaların mallarını inceleyeceğiz. Bu sayede güvenilir olmayan firmaları tespit etmemiz çok daha kolay olacak. Kaçakçıları ve devleti kandırmaya çalışanları daha rahat yakalayacağız. Güvenilir firmalarımızı bu tip yasa dışı eylemlerden kaynaklanan haksız rekabetin etkilerinden daha iyi koruyacağız. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne, güvenilir, ticari kayıtları düzgün izlenebilir olan, mali yapısı taahhütlerini karşılamaya yeterli, emniyet ve güvenlik kriterlerini sağlayan, en az üç yıldır faaliyette bulunan, Türkiye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları bu statüyü almaya hak kazanabilecek” dedi.

2013 yılının gümrüklerde büyük değişikliklerin olduğu bir sene olacağını kaydeden Yazıcı “Firmalarımızın siparişini alır almaz mallarını tırlara yükleyip hiç zaman kaybetmeden doğrudan sınırı aşarak yurt dışındaki müşterilerine ulaştırabildiği, tırların gümrüklere gitmediği, gümrüklerde tır kuyruklarının olmadığı, işlemlerin bürokrasiye takılıp yavaşlamadığı, ihracatçımızın gümrük işlemlerini kendi tesislerinde yaptığı bir Türkiye hedefliyoruz. Bakanlık olarak En Kolay, En Güvenli Ticaret vizyonu doğrultusunda; 'Kolay Ticaret, Büyük Türkiye' projelerimizi hayata geçiriyoruz. 2013 yılı, gümrüklerde çok büyük değişimin yaşanacağı yıl olacak” dedi.


TOBB UND lojistik en çok taşıma ödülünü almaya hak kazandı

İhracatı artıracak ve gümrük işlemlerini kolaylaştıracak Yetkilendirilmiş Yükümlü, Yerinde Gümrükleme, İzinli Gönderici ve Ortak Transit uygulamalarının tanıtım toplantısı sonunda düzenlenen ödül töreninde enler ve ilkler sahiplerini buldu.

TOBB UND Lojistik Yatırım A.Ş. Gümrükle işbirliği içerisinde en çok taşıma gerçekleştiren firma ödülünü alırken, en yüksek işlem hacmi olan firma Tüpraş Petrol Rafinerileri AŞ, en çok ihracat yapan firma Ford Otomotiv, en çok ithalat vergisi ödeyen firma BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş., ilk elektronik beyanname veren firma Arçelik, ilk onaylanmış ihracatçı firma PETKİM Petrokimya ve Oyak Renault ödül aldı. 


 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.