Güney Hazar Taşımalık Zirvesi’nde Sorunlar Taraflara Aktarıldı

Güney Hazar Taşımalık Zirvesi’nde Sorunlar Taraflara Aktarıldı

İran Karayolları ve Kentsel Gelişim Bakanlığı himayesinde, IRN organizasyonu ve HASEN işbirliğiyle düzenlenen 1. Güney Hazar Taşımacılık Zirvesi, İran ve yabancı ülkelerden gelen kalabalık bir topluluğun katılımına sahne oldu.

    İran’ın, uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer silahlanmayı sınırlandırması konusunda sağlanan anlaşma sonrasındaki “Uluslararası Toplumla Yakınlaşma” gayretlerinin bir parçası olan etkinlikte, İran’ın sunduğu ekonomik ve ticari potansiyel, ulaştırma imkanları üzerinden katılımcılarla paylaşıldı.

    İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası ICCIM temsilcileri tarafından İran’ın Avrupa’ya enerji ihracatında taşıdığı önem ve enerji taşımacılığındaki konumu ve İran üzerinden yabancı ülke mallarının geçişi ile ilgili düzenlemelerin aktarıldığı sunumların yer aldığı 2. Gün, “Hazar Denizi Üzerinden Yeniden Canlanan İpek Yolu” başlıklı panel ile sona erdi.

   UND’nin de bir sunumla katılım sağladığı panele emekli Rusya Büyükelçimiz ve Türk Konseyi Kurucu Genel Sekreteri Halil Akıncı moderatörlük yaparken, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Mesut Hakkı, Piri Reis Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Başkanı Prof. Avni Zafer Acar ve Süleyman Şah Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Fatih Macit birer sunumla katıldı.

   2017’de Çin ile karayolu anlaşması imzalamaya hazırlanan Türkiye’nin, İran ve Hazar çevresi ülkelerle gerçekleştireceği iyileştirme projeleriyle ve taşıma engellerinin kaldırılmasıyla Çin’e bugünkünden çok daha düşük maliyetle ve hızla bağlanabileceğini ifade eden UND, bölgede yeni ulaşım güzergahlarının oluşturulması konusunda bölgesel ve uluslararası kuruluşların yaptıkları çalışmalardan, derneğin bu kapsamdaki projelerinden bahsetti.

   Toplantıda, Türk taşımacılarının İran ve Hazar Güzergahları’nda yaşadıkları güncel sorunların, bölgenin küresel ekonomiye daha etkin katılımına darbe vurduğunu anlatan UND temsilcileri; İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Evren Bingöl ve İcra Kurulu Üyesi Elif Sevim, taraflardan özellikle fiziki olmayan engellerin kaldırılması yönündeki çözümler için destek talep etti.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.