Gürcistan’a giriş-çıkış sayısı 6 milyonu buldu

Gürcistan’a giriş-çıkış sayısı 6 milyonu buldu

Gürcistan’a pasaportsuz geçişlerin başladığı 10 Aralık 2011 tarihi itibariyle 1 yılda 6 milyon yakın kişi giriş-çıkış hakkından faydalandı.

Her geçen gün sayının arttığını vurgulayan Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Türkiye Gürcistan Sınırı'ndan 1 yılda 5 Milyon 600 Bin kişinin giriş çıkış yaptığını açıkladı.

2012 yılıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kalkan, Türkiye’nin kara hudut kapılarına bakıldığında tüm hudut kapıları içerisinde Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan kapısı Sarp Sınır Kapısı’nın birinci konumda olduğunu söyledi.

“Sarp Kapısı’nı genişletmenin arayışı içerisindeyiz”

2012 yılında toplam 5 milyon 600 bin kişinin Gürcistan sınır kapısından geçtiğini söyleyen Kalkan, bu sayının rekor niteliği taşıdığını belirterek “Geçişlerin sağlandığı kapımızda bütün bu işlemler 36 dönümlük bir arazi üzerinde yürütülüyor. Geçen yıl yolcularla araçları birbirinden ayırmak için yaya koridoru yaparak hizmete sunduk. Yaya koridoru kısmı bir rahatlama sağladı. Bu amaçla Sarp Kara Hudut Kapısı’nı genişletmenin arayışı içerisindeyiz. Hemen kapının yanındaki askeri alanın kaldırılıp gümrük sahasına dahil edilmesi ve gerekirse denizden dolgu yapılması gibi çalışmaların hazırlıklarını yürütüyoruz” dedi.

Muratlı sınır kapısını da açarak Sarp sınır kapısını rahatlatmayı amaçladıklarını söyleyen Kalkan, “Gürcü tarafı da TIR trafiğinin Sarp’tan değil Muratlı’dan çalışmasını arzu ediyor” şeklinde açıklama yaptı.

Gümrük kaçakçılığı ile mücadele çalışmalarına da değinen Kalkan, “Emniyet ve Jandarma olarak yaptığımız bu çalışmalarda Hopa, Arhavi ve Artvin merkezde toplam 350 bin paketi aşkın kaçak sigara ele geçirildi. Özellikle Sarp Kara Hudut Kapısı’nda görevli gümrük muhafaza teşkilatının yapmış olduğu uygulamalarda 950 bin paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. Bu rakamları topladığınız zaman bir yıl içerisinde Sarp Kara Hudut Kapısı’ndan kaçak yollarla ülkemize sokulmak istenen sigara miktarı 1 milyon 300 bin paket civarındadır” dedi.

Hayati AKBAŞ / Artvin 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.