Türkiye ve Suriye iş dünyası “Suriye Yatırım Konferansı”nda buluştu. Düzenlenen konferansa yaklaşık 200 sanayici ve işadamı katılırken; iki ülke ihracatçı birlikleri iyi niyet anlaşması imzaladı.
Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye-Suriye Stratejik Ortaklık Konseyi, DEİK ve TİM işbirliğiyle düzenlenen konferansın açılış konuşmalarını Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Suriye Ticaret ve Ekonomi Bakanı Lamia Asi yaptı.
Konferansta, Suriye pazarına Türk yatırımcıları teşvik etmeye yönelik; üretim, seyahat, turizm, gayrimenkul taşımacılık ve hizmet gibi çeşitli sektörlerde projeler sunuldu. İş adamları arasında ikili görüşmeler yapıldı.
Suriye Ticaret ve Ekonomi Bakanı Lamia Asi, Suriye’nin turizm, sanayi, emlak ve bankacılık sektörlerinde yatırımlar çektiğini, bunun için özellikle 2005 yılından itibaren hükümetin ciddi reformlar gerçekleştirdiğini söyledi. Bu dönemde çok yoğun hukuki çalışmalar yaptıklarını ve bugüne kadar 280'den fazla kanunu hayata geçirdiklerini belirten Bakan Asi, bütün bunların yatırımı kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar olduğunu belirtti.
“Türkiye ile ilişkilerimiz ayrıcalıklı”
Reformlardaki en temel eksenin uluslararası ticarete entegrasyon olduğuna vurgu yapan Asi; “Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz ayrıcalıklıdır. Türkiye ile bizi bağlayan uzun ve ortak bir tarihimiz var. Bu anlamda ben sizleri Suriye'ye davet etmek istiyorum. Gelin ve Suriye'deki yatırım imkânlarını görün. Suriye pazarı geleceği olan 300 milyon dolarlık fırsatlar pazarıdır. Bu konferans, Türkiye-Suriye ortak sanayi işletmelerinin kurulmasına fırsat sağlayacaktır. Serbest Arap Ticaret anlaşmasına göre Suriye'de yapılacak yatırımlar yüzde 40 avantaj sağlıyor ve Arap pazarına rahat girmeye olanak veriyor. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin devam edebilmesi için kazan-kazan ilkesi üzerinde durulması gerekiyor. Anlaşmayla, Suriye ve Türkiye ortak çalışmalarının ürünleri 300 milyonluk bu pazarda çok rahat ve ayrıcalıklı olarak yer alacak” sözleri ile Türk işadamlarına ‘Suriye’ye gelin’ çağrısı yaptı.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Suriye ile gerçekleştirilen ''Yüksek Düzeyli Stratejik Ortaklık Konseyi'' ile vizenin kaldırılmasının birçok ülkeye örnek olduğunu dile getirdi. Çağlayan şöyle devam etti; “Türkiye'nin komşu ve çevre ülkelerle siyasi ve ekonomik ilişkilerini maksimum düzeye çıkarma çabasının kim ne derse desin devam edeceğini belirtti. Türkiye'nin büyümesinden, kendi komşularıyla ve çevre ülkelerle iş yapmasından rahatsız olanların Türkiye'nin ekseninin kaydığı yönünde doğru olmayan görüşlerini kınadığını da söyleyen Çağlayan, Türkiye'nin ekseni belli, Türkiye'nin ekseni dünya eksenidir.”
www.tasimacilar.com
|