Habur ‘da 35 Km Ulaşan Kuyruklar İçin Geçici Tedbirler Söz Konusu Olabilir

Habur ‘da 35 Km Ulaşan Kuyruklar İçin Geçici Tedbirler Söz Konusu Olabilir

Irak Merkezi Hükümeti’nin gıda maddeleri ile ilgili yayınladığı genelge, işlemleri uzatıyor. Son haftalarda Habur sınır kapısında bekleyen araç kuyruğu 35 kilometreyi buldu.

Uluslar arası Nakliyeciler Derneği (UND)’den yapılan açıklamaya göre; Türkiye’den yılda yaklaşık 1 milyon 200 bin ihraç yüklü araç sınır kapılarımızdan çıkış yapıyor. Bu araçların yüzde 51’i yani yaklaşık 610 bini Habur Sınır Kapısı’nı kullanarak Irak’a taşıma yapıyor. 2013 yılı Kasım ayında bayramdan kalan yoğunluk ve yılsonuna yaklaşılması sebebi ile artan ticaret son haftalarda araç kuyruklarını 35 kilometreye kadar uzattı.

‘Irak’taki mallara uygulanan millileştirme işlemi kuyruklara neden oluyor’

UND Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı Keleş, konuyla ilgili kalıcı çözümün elbette Irak ile mutabakata varılarak bölgede yapılacak ikinci bir sınır kapısı olduğunu belirtti. Keleş, sorunun Türk tarafından değil, Irak’ta yapılan uzun süreli kontrollerden kaynaklandığını belirterek, “Türk tarafı günde 2.500 aracın işlemini yapıyor. Ancak, İbrahim Halil Gümrük Kapısı’ndan Irak'a giriş yapan araçlardaki mallarının önce millileştirilmesi gerekiyor, aracın gümrük işlemleri daha sonra yapılıyor’ dedi.

’10 dakikalık işlem yarım saate kadar uzuyor’

Millileştirme işleminin öncesinde standart ve kalite kontrolleri, analiz, tarım, veterinerlik işlemlerinin bu süreyi uzattığına dikkat çeken Keleş, özelikle 15 gün önce Irak Merkezi Hükümeti’nin gıda maddeleri ile ilgili yayınladığı genelge ile gıda maddelerinin detaylı tahlilinin yapılmasının istenmesi sonucu 10 dakikalık işlemin yarım saate kadar uzadığına vurgu yaptı dedi.

‘Türk taraflarınca alınabilecek geçici önlemler olabilir’

UND Başkan Yardımcısı Keleş, mevcut kuyrukların azaltılması konusunda Türk tarafınca alınabilecek bazı geçici tedbirlerin olabileceğine vurgu yaparak, “Kuyruğun azaltılması için Irak'a yapılan çıkışlara öncelik verilebilir” dedi. Sıra kurallarına uymayarak haksızlığa ve sıranın daha da uzamasına sebep olan araçlara gereken cezanın verileceğine inandıklarını belirten Keleş, trafik polislerinin bu konuda çok büyük hassasiyet göstereceklerine inandıklarını söyledi.

‘Bölgede incelemeler devam ediyor’

Keleş, UND’nin Irak, İran, Afganistan, Türkî Cumhuriyetleri ve Mardin Çalışma grubunun bölgede incelemelerinin devam ettiğini hatırlatarak; ‘ihracatımızın zamanında Irak’a ulaşması için elinden gelen tüm gayreti gösteren Habur Mülki İdare Amirliğimize ve İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğümüze sektörümüz adına teşekkürlerimizi sunarız’ dedi.

www.tasimacilar.com


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.