Habur sınır kapısında nasıl çıkılır

Habur sınır kapısında nasıl çıkılır

Bilindiği üzere Covid-19 salgını nedeniyle Sağlık Bakanlığının aldığı önlemler doğrultusunda Habur Sınır Kapısında 29 Şubat'tan beri taşımacılık sürücü ve yarı-römork değişimi yöntemiyle sürdürülmekteydi.

Bu yöntemde günlük çıkış sayısı ortalama 550 araç olarak gerçekleşebilmekte iken, bu sayının mevcut potansiyeli karşılamaması nedeniyle uzun süreli beklemeler ve araç kuyrukları oluşmakta idi.

İzlenecek yeni taşımacılık modeli ile Irak tarafında sabit 20 sürücü ve 10 çekici tampon bölgede bekleyecek olup, Türkiye’den gelecek olan araçları İbrahim Halil gümrüğünde ayrılmış olan 1.000 araçlık  sahaya bırakacaktır.

Önümüzdeki hafta başından itibaren uygulanması planlanan bu yöntem ile günlük çıkış sayısının en az 1.000 adet olarak gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Yeni modelde izlenecek yol haritası aşağıdaki gibidir;

1) Sürücü Habur sınır kapısına giriş yapıp, gümrük işlemlerini bitirdikten sonra, UND saha görevlisine evraklarını teslim edecektir.

UND saha görevlisi aldığı evrakları UND ofis yetkilisine vererek; sürücü adını, soyadını, ihracatçı, ithalatçı, plaka ve karşıdan aracı teslim alacak sürücünün isim soy isim bilgilerini sisteme kaydedecektir. (Sisteme kaydedilen bilgileri UND İbrahim Halil gümrük ofisi anlık olarak görecektir.)

2) Bu işlemler bittikten sonra sürücü, gümrük evraklarının bulunduğu kapalı evrak poşeti ile birlikte aracı tampon bölgede  bırakacaktır.

3) Tampon bölgeden UND'nin belirlediği sabit sürücüler aracı İbrahim Halil gümrüğündeki sahaya götürecek ve kendisine teslim edilen kapalı evrak poşeti ile araç anahtarı UND yetkili tarafından İbrahim Halil saha görevlisine teslim edilecek ve saha görevlisi aracın sahaya geldiğini sisteme işleyecektir.

habur-sinir-kapisi-ndan-gerceklestirilen-tasimalarda-yeni-uygulama.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.