Habur zirveye oynuyor

Habur zirveye oynuyor

Meksika-ABD arasındaki dünyanın en işlek sınır kapısını Türkiye – Irak sınırındaki Habur yakaladı.

Dünyanın en işlek kara sınır kapısı olan Meksika-ABD arasında yer alan El Paso–Juárez sınır kapısında yıllık işlem hacmi ortalama 700 bin araçken; Habur’dan Ortadoğu’ya gerçekleşen toplam çıkışlar son 6 yılda % 146 artış kaydederek 685 bin 780 araca ulaştı.

Türkiye’de İhracatın yaklaşık dörtte birini yüklenen güney kapıları, 500 milyarlık ihracat hedefinin tutturulmasında önemli bir rol oynuyor. Ancak, güney sınırlarından gerçekleştirilen taşımalar için daha dikkatli bir inceleme ve stratejik bir plana ihtiyaç var.

Güney sınır kapılarındaki ihracat taşımaları 1 yılda yüzde 7 arttı

Halen aktif hizmet vermekte olan “Güney Sınır Kapılarından” (Habur, Cilvegözü, Öncüpınar) gerçekleştirilen karayolu ihracat taşımaları 2012’den 2013’e % 7 artarken, sadece Habur üzerinden gerçekleştirilen toplam ihraç taşımalar 685 bin 780’e ulaştı. Habur’u sırasıyla Cilvegözü 36 bin 483, Öncüpınar 20 bin 652 kapıları izledi. Akçakale sınır kapısında ise herhangi bir hareketlilik kaydedilmedi.

Dünyanın en işlek kara sınır kapısı olan Meksika-ABD arasında yer alan El Paso–Juárez sınır kapısında yıllık işlem hacmi ortalama 700 bin araçken; Habur dahil olmak üzere, temel pazarlarından olan Ortadoğu bölgesine açılan güney sınır kapılarından, Türk ve yabancı araçlarla gerçekleşen toplam çıkışların son 6 yılda % 209 artışla 742.915 araca ulaştığı görülmektedir.

Irak’a 597 bin 546 ihracat taşıması

2008 yılında 256 bin 296 adet ihracat taşıması yapılan Irak’a, Türk araçlarıyla 2013 sonunda 597 bin 546 ihracat taşıması gerçekleştirildi. Bu artış, Suriye’ye ve Suriye üzerinden taşıma yapmanın Türk nakliyeciler için, yaşanan çatışmaların yoğunluğu ve çatışmaların halen devam etmesinden kaynaklanan güvenlik kaygıları ve sıkıntılar nedeniyle Habur’a kaymasında büyük payı oldu. Irak taşımalarının, tüm ihracat taşımalarındaki payı neredeyse % 50 oldu.

Ovaköy-Karavala ve Aktepe-Bacuka kapıları açılmalı

UND, Suriye’de devam eden ve gittikçe kötüleşen savaş durumu ile İskenderun’dan Mısır’a, Taşucu’ndan Lübnan’a ihraç yüklü araçları taşıyan Ro-Ro hatlarının yetersizliği ve bununla beraber Mısır ve Lübnan tarafındaki liman ve diğer şartlar bu alternatifleri de sınırlandırdığını ifade etti.

Uluslar arası Nakliyeciler Derneği (UND) önümüzdeki 10 yıl içerisinde 500 milyar dolara ulaşmasını hedefledikleri toplam ihracatın yaklaşık 100 milyar dolarının bu bölgeden geçeceğini belirtti. Yani bu bölgedeki sınır kapılarının günlük 200-300 araç yoğunlu on yıl içinde 600-700 araca çıkacağını ifade eden UND en az 2 yeni sınır kapısına ihtiyaç duyduklarını açıkladı. 

UND, en kısa zamanda Gümrük ve Ticaret Bakanlığının gündeminde olan Ovaköy-Karavala ve Aktepe- Bacuka kapılarının hayata geçmesi gerektiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.