Habur’da kamyon şoförlerinden kontak kapatma eylemi

Habur’da kamyon şoförlerinden kontak kapatma eylemi

Habur Sınır Kapısı’ndan Kuzey Irak’a yük taşıyan kamyonlara uygulanan kalite kontrol ücretleri kamyon şoförleri tarafından kontak kapatma eylemi ile protesto edildi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak'a yük taşıyan kamyon şoförleri, kalite kontrol ücretlerini protesto etmek için kontak kapatma eylemi yaptı. Eylem nedeni ile uzun araç kuyrukları oluştu. Irak Hükümeti'nin Irak'a yapılacak ihracatlarda, yaş meyve ve sebze dışındaki tüm ürünlerde İsviçreli SGS isimli gözetim firmasından gözetim raporu koşulunu getirmesi araç şoförleri isyan ettirdi. Yapılan uygulama ile şoförler ton başına 8 Amerikan doları ödemek zorunda kalıyor. Uygulamaya tepki gösteren şoförler, Şırnak İl Özel İdaresi'ne ait TIR parkında kontak kapatma eylemi yaptı.


“Sorun çözülene kadar eylemimiz sürecek”
TIR parkında eylem yapan kamyon şoförlerinden Serdar Çağlı, yeteri derecede Irak tarafına para ödediklerini söyledi. Çağlı "Irak Hükümeti'nin yeni getirdiği uygulama nedeni ile çok zor durumda kaldık. Bizden kalite kontrol ücretleri adı altında ton başına 8 Amerikan Doları almaya başladı. Her araç ortalama 25 ton yük alıyor, bu da bize 350 TL'ye denk geliyor. Bir araç zaten en fazla 300 TL kazanıyor. Biz bu şekilde Irak'a geçemeyiz, bu yüzden kontak kapatma eylemi yapıyoruz. Sorunlarımız çözülünceye kadar kontak kapatma eylemimiz devam edecektir." diye konuştu. Bir başka araç şoförü Ali Mert, Irak Hükümeti'nin kalite kontrol ücreti adı altında almış olduğu 350 TL'ye yakın bir ücretin kendilerini çok zorumda durumda bıraktığını ve bu yüzden sorun çözülünceye kadar Irak'a giriş yapmayacağını söyledi. Şoför Ali Mert, yetkililerin bir an önce bu konuya çözüm bulmasını beklediğini ifade etti. Şanlıurfalı araç sürücüsü Ömer Karadaş ise eylem nedeni ile uzun araç kuyruklarının oluştuğunu söyledi. Karadaş, bekleyen şoförlerin her an hırsızlık riski ile karşı karşıya olduğunu söyleyerek, birçok şoför arkadaşının hırsızlık olaylarına maruz kaldığını dile getirdi.


“Kalite kontrolü yapılmadan para alınıyor”
Silopi Araç Sahipleri ve Dayanışma Derneği Yönetimi Kurulu Üyesi Selim Taşkın, Irak Hükümeti'nin Irak'a yapılacak ihracatlarda kalite uygunluk belgesi adı altında İsviçreli SGS gözetim firmasının aracılığı ile ton başına 8 dolar almaya başladığını söyledi. Selim Taşkın, uygulamanın yanlış olduğunu belirterek, gözetim firmasının herhangi bir laboratuvarı olmadığı için kalite kontrolü yapamadığını, ancak sadece belgede yapılmış olarak gösterip ücret aldıklarına dikkat çekti. Uygulamanın sadece para alınmak için yapıldığını belirten Taşkın, diğer başka ülkelerde kalite kontrol ücretlerinin 1 Amerikan dolarının altında olduğunu, en azından ücretin bu seviyeye indirilmesini istedi. İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Bölge Müdürü Hasan Eken, konunun hükümetler arası olduğunu ve Habur Sınır Kapısı'nın 24 saat boyunca araç giriş ve çıkış işlemlerine açık olduğunu söyledi. www.tasimacilar.com 16.05.2012/14:50