Halk Otobüsçüleri R-1 hattı için mücadele ediyor

Halk Otobüsçüleri R-1 hattı için mücadele ediyor

Şanlıurfa’da R-1 olarak tabir edilen Balıklıgöl-Vilayet güzergâhında çalışan halk otobüslerinin belediyenin yapmış olduğu uygulamadan dolayı açtıkları dava Halk Otobüsçülerinin lehine sonuçlanarak otobüslerin dağılımı yeniden yapıldı.

Şanlıurfa Belediyesi’nin 2010 yılında başlatmış olduğu uygulamada Ring (R1) olarak adlandırılan güzergahta belediyeye ait otobüs olmadığından 20 adet halk otobüsünü 6 kooperatif arasında paylaştırma kararı 1 yıl boyunca devam etti. Fakat kooperatif üyelerinin verdiği demeçte, Şanlıurfa Belediyesinin 2011 Haziran ayında kooperatiflerin her birine tek tek gönderdiği yazıyla R-1 güzergâhının Halk Otobüslerine yasaklandığını yazılı olarak ifade edildiği bildirdi. Yasaklamayla beraber mağdur olan halk otobüsçülerinden S.S. 17 No.lu Dergâh Taşıma Kooperatifi Belediye’nin yapmış olduğu bu duruma karşı dava açmış ve dava Şanlıurfa idare mahkemesi tarafından 2011/1596 esas ve 2012/733 sayılı kararı ile R-1 hattının halk otobüslerine yasaklanmasının hukuka uygun olmadığını ve hukuka uyarlı bir şekilde esnafa da hak verilmesi gerektiği konusunda karar verdi. "Bize Tebliğ Ulaşmadı"
Kooperatif üyeleri, mahkemenin vermiş olduğu kararın 6 Kooperatif’e ulaştığını belirterek bu durumun tüm kooperatifleri kapsadığını ve yapılacak yeni düzenlemede bu hususun göz önüne alınması gerektiğini ifade etti. Fakat düzenlemeyi yapacak olan Şanlıurfa Belediyesi’nin S.S.17 No.lu kooperatif haricinde geri kalan 5 kooperatife düzenlemenin yapıldığıyla ilgili herhangi bir yazının ulaşmadığını ifade eden kooperatif üyelerinden Karaköprü Kooperatif Başkanı Abuzer Şeker, Çankaya Kooperatif Başkanı Mehmet Polat, Eyyübiye Kooperatif Başkanı Mehmet Emin Ak verdikleri yazılı demeçte “Yapılacak düzenleme genel bir düzenleme olduğu için diğer 5 kooperatifimizde R-1 yazısının kendilerine gelmesini beklediler. Ancak hiçbir yazı gelmedi. Belediyenin uygulamaya başlayacağını 63 H 0122,63 H 0148 ve 63 H 0194 plakalı esnaf aracı dışındaki araçlara izin vermeyeceğini belirtiyor. Başkan Yardımcısı Emin İzol ile randevu almamıza rağmen ve belediyede 4 saat beklememize rağmen görüşemedik veya görüştürülmedik. Biz defalarca gerginlik istemediğimizi yazdık. Fakkıbaba Belediyesi, mahkeme kararını hazmedemediği için provokasyon yapmaktadır. Belediye R-1’deki araçlarımıza ceza yazarsa 110 otobüs esnafımızın direneceğini ve mahkeme ile kazanılan haklarını sonuna kadar savunacağımızı kamuoyuna deklare ediyoruz. 2577 sayılı idari yargılama usul kanunun 28. Maddesinin 3 ve 4 Fıkralarına göre ‘mahkeme kararlarına göre işlem tesis etmeyen idare ve kamu görevlilerinin şahsına maddi ve manevi tazminat açma hakkımız bulunuyor. Başta Belediyenin Trafik müdürü olmak üzere bu işi yapan ve yapacak olanlara kişisel tazminat hakkımız doğmaktadır. Bu konuda milletvekillerimiz Seyit Eyyüboğlu, Abdulkerim Gök, Mehmet Akyürek, Zeynep Karahan Uslu, Mahmut Kaçar, Halil Özcan bilgilendirilmiştir. Sayın Valimize ve Ak Parti il Başkanımıza, ulaşabildiklerimize bizzat, ulaşamadıklarımıza da telefonla ve dostlarımız aracılığıyla durumu anlattık. Ortada mahkeme ile kazanılmış bir hak olmasına rağmen Belediye kısmı düzenleme yaparak, kamuoyuna sanki düzenleme yapmış süsü vererek Urfa’yı germeyi planlamaktadır. Bizler R-1’de tüm esnaf için bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz ve belediyeyi de mahkeme kararlarını hazmetmeye ve gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Daha öncede belirttiğimiz üzere Sayın Valimizin makamında hem bizi hem belediyeyi dinlesinler. Urfa’nın yararına bir düzenleme yapılması için biz her türlü görüşmeye ve uzlaşmaya açığız. Hakkımızdan fazlasını talep etmediğimiz ve haklı olduğumuz içinde her platformda konuşmaya açığız” ifadeleri kullanıldı. “R-1 güzergahında 20 yerine sadece 3 halk obüsü çalışacak”
Şanlıurfa Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce, S.S. 17 No-lu Koperatif başkanlığına gönderilen yazıda R-1 güzergâhında sadece 63 H 0122,63 H 0148 ve 63 H 0194 plakalı araçların çalıştırılacağı belirtilirken, bunun harici araçlara müsaade edilmeyeceği de ifade ediliyor. www.tasimacilar.com 09.07.2012 / 17:49