Halkalı Gümrüğü artık Büyükçekmece Gümrüğü olacak

Halkalı Gümrüğü artık Büyükçekmece Gümrüğü olacak

Yap-İşlet Devret modeli ile Büyükçekmece’de yeniden inşa edilecek olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü yeni lojistik merkezinin temel atma töreni bürokratlar oda ve borsa başkanlarının katılımıyla yapıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) iştiraklerinden olan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ (GTİ) tarafından Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak olan yeni Gümrük Kompleksi’nin temel atma töreni Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, milletvekilleri, bürokratlar ile oda ve borsa başkanlarının katılımıyla gerçekleşti.

 


Halkalı Gümrüğünde 700 TIR işlem yaptırıyor

Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün Türkiye’nin dış ticaretindeki önemine değinen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, gümrüğün 30 yıldır ihracatçısından ithalatçısına lojistik hizmeti verdiğini hatırlatarak “Günde yaklaşık 700 TIR işlem yapıyor. Geçtiğimiz yıl 152 milyar dolar ihracatın 21 milyar doları, 237 milyar dolar ithalatın da 17 milyar doları Halkalı Gümrüğü’nde gerçekleşti. Yani Türkiye'nin toplam dış ticaretinin yüzde 10’undan fazlası buradan geçiyor” dedi.

Halkalı Lojistikçiyi taşıyamıyor

Türkiye’nin bu 30 yıllık dönemde çok değiştiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, Halkalı Gümrüğü’nün bu zaman içerisinde ihracatçı ve ithalatçılar için çekilmez hale geldiğini belirterek “Her gün 5 km trafik kuyruğu oluşuyor. Bu durum bölgede yaşayan vatandaşlarımızı da olumsuz etkiliyor. İşte bu yüzden TOBB olarak harekete geçtik. 2023 hedeflerimizin altyapısını sağlamlaştırmak için Halkalı Gümrüğü’nü Büyükçekmece Çatalca Bölgesi’ne taşıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Yeni Gümrük 2014 yılında hizmete girecek

Çatalca bölgesine taşınma işleminin ilk temellerinin atıldığı günde gümrükle ilgili bilgi de veren Hisarcıklıoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2005 yılından bu yana gümrük kapılarını modernize eden iştirakimiz Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. olarak Halkalı Gümrüğü’nü yap-işlet-devlet modeli ile yeniliyoruz. Yeni Halkalı Gümrük Müdürlüğü Kompleksi 60 bin m2’si kapalı olmak üzere220 bin m2’lik bir alanda hizmet verecek. İşleyişin hızlı olması için ihracat ve ithalat sahalarının birbirinden bağımsız inşa ediyoruz. Lojistikçilerimizin, ihracatçılarımızın ve ithalatçılarımızın ihtiyaç duyduğu her türlü yapının yer aldığı bir kompleks yapıyoruz. İstanbul’a yakışan, dünyanın büyük gücü Türkiye’ye yakışan yepyeni bir gümrük inşa ediyoruz. Bu yatırıma 154 milyon TL harcayacağız. İnşallah Mart 2014’te yani 6 gibi kısa bir sürede tamamlayarak ihracatçılarımızın ve ithalatçılarımızın hizmetine sunacağız.”

 


 

İthalat ve İhracat tek yerden sağlanacak

Artan dış ticaret hacmi dolayısıyla Halkalı Gümrük İdaresi'nin, Büyükçekmece'de inşasına başlanan yeni komplekse taşınacağını bir kez daha yineleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise konuşmasında "Halkalı Gümrük İdaresi bugün temelini attığımız tesislere taşınmasıyla tüm ithalat ve ihracat hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik merkez haline gelecektir" dedi.

Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün, 1983 yılında Sirkeci Gümrük Müdürlüğü’nün Halkalıya taşınmasıyla faaliyete başladığını anımsatan Yazıcı, "Ülkemizden Avrupa’ya kara ve demiryolu ile taşınan eşyanın büyük bölümünün gümrük işlemleri Halkalı Gümrük Müdürlüğünden gerçekleştirilmektedir. 2011 yılında 376 milyar dolarlık toplam dış ticaret hacmimizin 40 milyar doları, Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nden yapılmıştır. 2012’de ise 389 milyar dolarlık toplam dış ticaretimizin 38 milyar doları Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nden gerçekleştirilmiştir. Bu rakamlar ülkemiz toplam dış ticaretinin yüzde 10’undan fazlasının Halkalıdan yapıldığını göstermektedir" bilgisini verdi.

 


Gümrüğün taşınması zorunlu hale geldi

Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün şehir içinde kalması nedeniyle şehir trafiğinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini anlatan Yazıcı, şunları söyledi: "Halkalıya gelen ve giden TIR’ların gümrük sahasına giriş ve çıkışlarında fiziki koşullar artık ihtiyaca cevap verecek düzeyde değildir. Ayrıca TIR'ların şehir trafiğine çıkış saatleriyle ilgili olarak belediyenin yaptığı zorunlu düzenlemeler taşıyıcı firmalarımızın iş akışını etkilemektedir. Tüm bu şartları göz önüne alarak Halkalı Gümrük Müdürlüğümüze yeni tesisler kazandırmak amacıyla yola çıktık. Bu tesislerin günümüzün ihtiyaçlarına olduğu kadar gelecek 10 yıllarda hızla büyüyen Türkiye’nin ihtiyaçlarına da en iyi biçimde cevap vermesini dikkate aldık. Bugün ülkemizin ticaret hacmi en yüksek gümrük müdürlüklerinden biri olan Halkalının önümüzdeki yıllarda ticaret kapasitesi daha da artacaktır. Halkalı Gümrük İdaresi bugün temelini attığımız tesislere taşınmasıyla tüm ithalat ve ihracat hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik merkez haline gelecektir."

Yeni gümrükte neler olacak

Kompleks içinde idari ve ticari binalar, geçici depolama alanları, tasfiyelik eşya ve kaçak eşya ambarları, soğuk hava deposu ve sosyal alanlar, kapalı devre kamera sistemi, araç tarama sistemi ve bagaj tarama ünitesi gibi uygulamaların bulunacağını belirten Yazıcı, "Kompleksimiz her yönüyle çağdaş ve modern bir tesis olacaktır" dedi. 

 


 


 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.