Halkalı Gümrük Müdürlüğü Büyükçekmece’ye Taşınıyor

Halkalı Gümrük Müdürlüğü Büyükçekmece’ye Taşınıyor

Dış ticaret işlem hacmi olarak Türkiye’nin en büyük gümrük müdürlükleri arasında yer alan Halkalı Gümrük Müdürlüğü, Büyükçekmece ilçesine taşınıyor.

Halkalı Gümrük Müdürlüğünün şehir içinde kalması nedeniyle şehir trafiğinin bu durumdan olumsuz etkilenmesinin yanı sıra saha içine giriş-çıkış yapan TIR’lar açısından gümrük sahasının fiziki koşullarının yetersizliği son zamanlarda eleştirilere konu olmaktaydı.

Daha kaliteli ve hızlı gümrük hizmeti

Konu ile ilgili açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ‘yaşanan bu olumsuz tablonun ortadan kaldırılması, artan ithalat-ihracat işlemlerinin daha hızlı ve kaliteli gümrük hizmet sunumu ile sağlanabilmesi amacıyla Halkalı Gümrük Müdürlüğünün İstanbul dışında uygun bir güzergâh üzerine taşınması ihtiyacı doğmuştur’ dedi.

Protokol 2012 yılında imzalanmıştı

Bu doğrultuda, modern bir gümrük tesisi inşa edilmek üzere Büyükçekmece ilçesi Muratbey mahallesi E-80 karayolu üzerinde Çatalca yol ayrımında bulunan 217 dönümlük arazinin Gümrük Bakanlığınca tahsis edildiğini ifade eden Yazıcı, gümrük tesisi inşasının Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilmesi amacıyla Bakanlık ile TOBB arasında 17/05/2012 tarihinde protokol imzalandığını açıkladı.

Demiryolunda devamlılık sağlanacak

Bu taşınma işlemi ile ‘hizmet kalitesinin artırılması, ülkemizin imajının olumlu yönde değişmesi, gümrük kontrollerinde etkinliğin artırılması ve yasal ticaretin kolaylaştırılması dolayısıyla, dış ticaretimizin olumlu yönde gelişmesi öngörülmektedir’ diyen Bakan Yazıcı, açıklamasında Halkalı’ya demiryolu ile gelecek eşyaya gümrük hizmeti vermek üzere 25.1.2013 tarihli 28539 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Halkalı Gar Gümrük Müdürlüğü kurularak Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün taşınması sonrası demiryolu ile gelen eşyaya verilecek gümrük hizmetlerinin devamlılığı sağlanmış olacaktır’ dedi.

217 dönüm arazide inşaat çalışmaları başlayacak

Yeni yerinde 217 dönüm arazide inşa edilerek yeniden yapılandırılacak olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü, Türkiye’nin işlem hacmi en büyük gümrüklerinden biri olarak 60.000m2’si kapalı alan olmak üzere toplam 217 dönüm arazide yeniden inşa edilecek.

Bakan 17 Eylül’de ilk kazmayı vuracak

Bakan Yazıcı, ‘17 Eylül 2013 Salı günü temelini atacağımız Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün Yeni Tesislerini 1 yıl içinde tamamlayarak hizmete sokacağız. Yeniden yapılandırılıp hizmete sokulacak olan Gümrük Kapısı için bütçeden hiçbir kaynak ayrılmamıştır. Yap-İşlet-Devret modeli ile yenilenecek olan Gümrük Kapısı işlevsel bir yapıya kavuşturulup, hizmet alan ve hizmet sunanların ihtiyaçları etkin biçimde karşılayacaktır’ şeklinde konuştu.

Büyükçekmece’de bir lojistik üs

Halklı Gümrük İdaresi’nin, yeniden yapılandırılacak olan gümrük tesislerine taşınması ile bütün ithalat ve ihracat gümrük hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik üs haline gelmesi planlanıyor. Yapımı tamamlandıktan sonra Büyükçekmece’ de faaliyet gösterecek olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü, İstanbul trafiğinde de büyük rahatlamaya neden olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.