Hileli takograf devri sona eriyor

Hileli takograf devri sona eriyor

TIR, kamyon ve otobüs gibi karayolu taşımacılığı yapan araçlarda kullanılan takograf cihazlarında yapılan hilelere yönelik sıkı denetim gelecek.

Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği'ne göre, araçlarda hız ve şoförün çalışma saatlerini kaydeden takograf cihazlara yönelik sıkı bir denetim geliyor. Takograf cihazlarının kalibrasyonunu yaptırmayanlara Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında yaklaşık bin 300 lira idari para cezası verilecek. Takoğrafın ölçümlerini yaptırmayan trafiğe çıkamayacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı'na yazı yazarak, takograf cihazının kalibrasyonunun yapılmamasının araç muayenelerinde ''ağır kusur'' sayılmasını istedi. Kalibrasyon yapılmayan cihazların bulunduğu araçlar muayeneden geçemeyecek, dolayısıyla trafiğe çıkamayacak. Bakanlık yeni döneme geçişle ilgili, 44 ilde 96 adet takograf servisine yetki verdi, 792 kişiyi de eğitimden geçirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, takograf cihazlarının kalibrasyon ve damgalama işlemlerine sıkı bir denetim ve düzenleme getirdiklerini bildirdi. ''Takograf Cihazları Servis Hizmetleri yönetmeliği de yürürlüğe girdi”

Bakan Ergün, takograf cihazları ile ilgili servis hizmetlerinin yetkisiz kişiler tarafından verilmesini önlemek ve bu hizmeti verecek servisleri ve bu servislerde çalışacak teknik personeli yetkilendirmek için hazırlanan ''Takograf Cihazları Servis Hizmetleri Hakkında Yönetmelik'i de hayata geçirdiklerini ifade etti. Bu çerçevede, servislerde yapılacak kontrollerle hileye açık ve güvensiz olarak kullanılan takograf cihazlarıyla ilgili gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması sağlanacak. Bu yönetmeliklerin uygulanması ile Türkiye’de şu an kullanılan takograf cihazları ile ilgili yapılacak işlemlerin tümü, sadece Bakanlığımızca yetki verilen servisler ve kişiler tarafından yapılabileceğini ifade etti. “Bin 250 adet eğitim belgesi verildi”
Bu çerçevede idari ve teknik eğitime katılan toplam 792 kişinin eğitimi tamamlandı ve Bin 250 adet eğitim belgesi düzenlenerek katılımcılara teslim edildi. Eğitimlerin idari kısmı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü Takograf Cihazları Şubesinden 6 personel tarafından, teknik eğitim kısmı ise takograf sektöründen eğitime destek veren 12 eğitimci tarafından verildi. Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği’nin 15 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından, bu tarihten sonraki ilk araç muayenesinden önce takograf cihazlarının bu Yönetmelik hükümlerine göre muayene ve damgalama işlemlerinin yapılmış olması zorunlu hale geldi. 15 Mart 2012 tarihinden itibaren muayene ve damgalama işlemlerini yaptırmayanlara ''damgasız ölçü aleti'' kullanmaktan dolayı 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında gerekli yasal işlemler uygulanacak. www.tasimacilar.com 28.03.2012/13:05