Hisarcıklıoğlu yaptıkları sınır kapılarını övdü

Hisarcıklıoğlu yaptıkları sınır kapılarını övdü

TOBB'un çok önemli başarılar elde ettiğini söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sınır kapılarının dünyaya model olduğunu ifade etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 60. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası ve Of Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyelerine plaket sunumunun yapıldığı tören, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. TTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen törene TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz, TOBB ETÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Şadan Eren, TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Of TSO Meclis Başkanı Zuhal Akyüz, Of TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Saral ve ilgili oda ve borsaların meclis üyeleri katıldı. Törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, birlik ve beraberlik mesajları verdi ve birlik ve beraberliğin başarının da anahtarı olduğunu vurguladı. Türkiye’deki oda ve borsalarda yaşanan değişim ve gelişmelere dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, bunun dünyada da önemli yansımaları olduğunu ifade etti. Sınır kapılarına yapılan yatırımlar
Sınır kapılarındaki modernizasyonun önemini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Sarp Sınır Kapısının yapılmamasından şikâyetçiydi bizim başkanlar. Modernizasyonla ne geldi? Bütün sınır kapılarında yatırım 250 milyon lira. Devlet yapsa 500 milyon TL olurdu. Bu 500 milyon TL kimin cebinden çıkacaktı? Yine sizin cebinizden çıkacaktı. Vergi veren sizsiniz. Biz üretmezsek, almazsak-satmazsak, adam çalıştırmazsak vergi olur mu? Biz vergi vermesek nasıl dönecek bu devletin çarkı?” şeklinde konuştu. “Sınır kapılarımız dünyaya rol model oldu”
Sınır kapılarının BM tarafından dünyaya örnek gösterildiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:“Devletin cebinden 500 milyon çıkmaz. İpsala 15 sene sürmüş. Bana verdikleri zaman proje yarım halindeydi. İlk tespitimiz kamyonların gireceği perona kamyon girmiyor. 15 sene devlet parayı harcamış, bitseydi proje kamyon giremeyecekti. 250 milyon harcandı da ne oldu? İhracatımızın yüzde 50'sini kara gümrük kapılarından yapıyoruz. Kamyonların bekleme süresi yarı yarıya azaldı. Odalar ne iş yapar diye soruyorlar. İşte sana 410 TL cebine koydu. Şu anda Birleşmiş Milletler tarafından gümrük kapılarının nasıl olması gerektiği konusunda Türkiye model gösteriliyor. Dünyaya rol model olduk.” “Türk özel sektörü 1 milyon 300 bin kişiyi istihdam ederek tarihi bir başarı elde etti”
Türk özel sektörünün başarısını anlatan Hisarcıklıoğlu, geçen yıl 150 milyar dolar yatırım yapıldığını ve 1 milyon 300 bin istihdam sağlandığını hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim durum krizden en hızlı çıkan ülkelerden biri olduk. Bu da Türk özel sektörü sayesinde oldu. Müthiş başarı performansıyla Türkiye yüzde 8,5’luk büyüme sağladı. Türk özel sektörünün yapmış olduğu yatırım bu ülkeye 150 milyar dolar. Bunlarda amma para varmış diyecekler. Bizde para yok. Borçlanarak yatırım yaptık. Türk özel sektörü olarak bu ülkenin geleceğine yaptık. Tarihi bir rekor kırdık. Geçen yıl işe aldığımız kişi sayısı 1 milyon 300 bin yeni insana ilk defa istihdam sağladık. Bu tarihi bir rekordur. Bu yüzde 8,5’luk büyüme ile dünya 3.sü olduk. Ama cari açık ve AB korkusundan dolayı ekonomi yavaşlatıldı, soğutmaya alındı. Ticaret azaldı, vergiler azaldı. Bunu paralele olarak çeklerde senetlerde kredilerde ödenmemem oranı yukarılara çıktı. 6 ayda iç tüketim reel olarak büyümedi. Buna bağlı olarak ticaret geçen yıl çok fazlaydı. Kamu gelirleri vardı bunun kış gününü düşünmedi harcadı. Vergi gelirleri düştü bu sefer size yüklendi. Aman bu devlete harcatmayın. Devlet harcadıkça bu zam olarak geri döner bunu sen ödersin. Devletin harcamalarının bedelini biz ödüyoruz.” Hayati Akbaş / TRABZON www.tasimacilar.com 13.11.2012 / 19:06