Hollandalı ve Türk iş adamları bir araya geldi

Hollandalı ve Türk iş adamları bir araya geldi

Amsterdam ve İstanbul Limanları lojistik işbirliği için masaya yatırıldı.İstanbul-Amsterdam İki Lojistik Üssü başlıklı toplantı Türk ve Hollandalı lojistik firmalarının katılımıyla İstanbul’da düzenlendi.

Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı dolayısıyla İstanbul Karaköy’e demirleyen Clipper Stad Amsterdam yelkenli gemisinde buluşan Hollanda ve Türk Lojistik firmaları “İstanbul - Amsterdam İki Lojistik Üssü” başlıklı toplantıda bir araya geldi. Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan, Amsterdam Limanı Ticari Direktörü Koen Overtoom, Lojistik Derneği Başkanı Mehmet Tanyaş, Mars Lojistik Genel Müdürü Ali Tulgar, VCK Lojistik Genel Müdürü Jeroen Brauns‘un konuşacı olarak katıldığı toplantıda, Türkiye Hollanda arasındaki lojistik köprüsünün geliştirilmesi ve yeni işbirlikleri sağlanmasına ilişkin çözüm önerileri masaya yatırıldı. 400 yıl öncesine dayana işbirliğinin hikayesi kısaca şu şekilde gerçekleşti: “Hollanda Büyükelçisi Cornelius Haga 1612 yılında İstanbul’a gelerek Osmanlı Padişahı I. Ahmed, Genç Hollanda Cumhuriyeti için önemli ayrıcalık ve haklar temin etti. Bu haklar sayesinde Osmanlı İmparatorluğu sınırları dahilinde Hollandalılara seyahat, yerleşme ve ticaret özgürlüğü sağlandı.” “Lojistik iki ülkenin konumu açısından çok önemli”
Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan, Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400 yıldır devam ettiğini ifade ederek, “Lojistik iki ülkenin konumu açısından çok önemli bir sektör. İstanbul’a yeni işbirlikleri yapmak için geldik. Türkiye istikrarlı ekonomisiyle, Hollandalı firmaların işbirliği yapmak istediği bir ülke” şeklinde konuştu.


Amsterdam Limanı Ticari Direktörü Koen Overtoom, ise konuşmasında “Amsterdam Limanı geçmişten gelen tecrübesini, son teknoloji ve entegre sistemlerle birleştirerek, Avrupa’nın en iyi limanlarından biri haline gelmiştir. Hem demiryolu, hem havayolu taşımacılığına entegre yapımız ayrıca Hollanda şehir merkezine 10 dakika uzaklıkta olmamız büyük avantaj” dedi. “Roterdam ve Amsterdam Limanları entegre yapıda”
Roterdam Limanı ile entegre olarak çalışabildiklerini söyleyen Koen Overtoom, Hollanda’da bir çok yabancı yatırımcının olduğunu söyleyerek, Hollanda’nın Avrupa ticaret yolunun kalbi olduğunu belirtti. Overtoom ayrıca Türkiye ille yapılan ortak işbirliklerinin hem Türk Hem de Hollandalı şiretler için büyük fayda sağlayacağını sözlerine ekledi. Lojistik Derneği (LODER) Başkanı Mehmet Tanyaş ise, 1000’e yakın üyeleri bulunduğunu belirterek, her yıl lojistik ile ilgili kngre düzenlediklerini söyledi. Tanyaş “İşimiz lojistik, Hollanda ile daha yakın olmayı lojistik sektörü için yeni çözümler bulmayı arzularız” dedi. İki ülke olarak uzak ülkelere taşımacılık
Türkiye’nin 2023 yılındaki ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu belirten Mars Lojistik Genel Müdürü Ali Tulgar, “Biz Hollanda ile birlikte çok daha uzak ülkelere taşımacılık çalışmaları yapmalıyız” şeklinde konuştu. Avrupa’nın ilk limandaki deniz terminalini kurduklarını söyleyen Hollanda’nın 3. büyük lojistik firması olan VCK Lojistik Genel Müdürü Jeroen Brauns konuşmasını “Sahip olduğumuz know-how ve teknoloji ile hem ihracat hem ithalat için Türkiye ile işbirliklerine hazırız. Türkiye’nin yaşadığı ekonomik büyüme gerçekten etkileyici” diyerek bitirdi. www.tasimacilar.com 17.10.2012 / 15:14