Hopa ‘da Sarp Sınır Kapısında Geçişlerde Yaşanan Sıkıntılar Masaya Yatırıldı

Hopa ‘da Sarp Sınır Kapısında Geçişlerde Yaşanan Sıkıntılar Masaya Yatırıldı

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Nakliyeci firma sahipleriyle toplantı yaptı. Sarp Gümrük Kapısı’nda geçişler sırasında yaşanan sorunlar tartışılarak, çözüm arandı.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya Sarp Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, Sarp Gümrük Müdürü Nergis Tünaydın katıldılar.

Nakliye firmaları sorunlarını anlattılar

Toplantıya katılan yaklaşık 40 kadar firma sahibi sorunlarını dile getirdiler. Firma sahipleri genellikle zamandan şikayet ederek gümrük işlemleri sırasında işlemlerin çabuk bitmediği, bürokratik engellerle karşılaştıklarını, görevli memurların yerlerinde olmadıklarını, işlemleri yaparlarken araçlarından indiklerini, TIR’ların geçiş peronlarından otobüs ve özel araçlarında geçiş yaptıklarını ve bunun yolu tıkadığını, özel fatura ile ticaret yapan araçların Sarp gümrüğünde çok beklediğini, geçip peronlarından saymanlık veznesinin uzak oluşundan giriş ve çıkışlarda büyük sıkıntıların yaşandığını dile getirdiler.

‘Gümrük sahasının genişletilmesi için çalışmalar var’

Hopa Sarp Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk ‘Gümrük sahasında araç tıkanıklığına çözüm için geçiş koridorunun sürekli şekilde açık tutulması şarttır. Ben bu sahada 2 kişi görevlendirdim. Bu tıkanıklığın çözüm için görevliler büyük çaba sarf ediyorlar. Sahada 7-8 TIR olması gerekirken bazen 20-30 TIR oluyor. Burada şoför arkadaşlarında kurallara uyması gerekir.7-8 TIR işlemlerini bir an önce yapsın ve çıksın istiyoruz. Gümrük sahasının genişletilmesi için girişimler var. Bazı alanların kamulaştırılıp gümrüğe kazandırılması için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca gümrük sahasında bulunan kaçak araçların başka yerlere alınması ve bu alanın da geçişlere kazandırılması gerekir. Geçiş peronlarını artması ile bazı sıkıntılarda ortadan kalkacağı bir gerçek. Kemalpaşa’da geçmişte kullanılan sundurmanın tekrar gümrük sahasına kazandırılması için bir takım girişimler yapıldı’ dedi.

‘Sorunları birlikte çözmeliyiz’

Öztürk ’Özel faturalı TIR’ların çıkış işlemlerin gümrük sahasında yapılması pek de uygun değil. Bunun içinde çalışmalar yapılması lazım. Personellerin yerlerinden ayrılması gibi şikâyetleriniz var. Bu konuda bende denetimlerimi sıklaştıracağım. Sarp gümrük kapısındaki sorunların çözümünde karşılıklı olarak iyi niyetli olmalıyız. Sorunları birlikte çözmeliyiz. Gümrük sahasının verimliliği için mimari proje gerekiyor. Şu an mimari proje hazır değil. İlerisi için kamulaştırmalar yapılıp, yeniden düzenleme ile ek peronları yapıldığında sıkıntılar ortadan kalkacaktır’ dedi. Hayati Akbaş/Hopa 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.