Hopa Limanında İşlem Hacmi Artıyor

Hopa Limanında İşlem Hacmi Artıyor

Hopaport’da 2013 yılının ilk 6 aylık faaliyet raporu açıklandı.

1997 yılında Türkiye’nin ilk özelleşen limanları arasında bulunan Hopaport’un 30 yıllık işletme hakkı Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmelerine devredilmişti. Park Denizcilik Limanı devir almasının ardından peş peşe yaptığı yatırımlar ile 2.000 m2 olan kapalı depolama sahasını 18.120 m2’ye, 54.000 m2 olan açık depolama sahasını 72.622 m2’ye çıkartmış forklift, stacker, yüksek kapasiteli vinç, kantar, terminal araçları ve ekipman yatırımları yaparak Hopa Limanı’nı çağdaş donanımı ve deneyimli kadrosu ile bölgenin önemli bir liman kompleksi haline getirdi. Hopaport Limanı’nda dökme yük, genel kargo ve konteyner boşaltma ve yükleme, terminal, depolama, kılavuzluk ve sıvı tank terminali işletmeciliği hizmetleri veriliyor.Hopaport, Gerek coğrafi konumu gerekse kapasitesi ile Türkiye'nin yanı sıra Karadeniz ve Kafkas ülkeleri ile sürekli gelişen iş potansiyeli ile ve bu ülkelere yönelik sürekli artan ulusal ve uluslar arası iş potansiyelleri ile ismi öne çıkan limanların ilk sıralarında yer almaya başladı.

2013 yılının ilk 6 ayı artış

Hopaport 2012’nin ilk 6 ayında 413.171 ton olarak gerçekleştirdiği elleçleme miktarını 2013 yılının ilk 6 ayında 11.500 ton artırarak 424.733 ton’a çıkartma başarısını gösterdi.

Yıl sonunda artış bekleniyor

Hopaport’ un gündeminde olan kısa, orta ve uzun vadeli projelerin hayata geçirilmesi ile bu rakamın %50 arttırılması da uzak bir ihtimal değil. Kısa vadede hayata geçirilecek 2 projenin gerçekleşmesi ile limandaki işlem hacminin yıl sonuna kadar ciddi bir artış göstereceği bekleniyor.

Bazalt kaya ihracatı 5 kat arttı

Hopa Limanında her geçen yıl işlem yapılan ürün çeşitliliği artarken son 2 yıldır Sochi limanı yeniden dizayn projesi kapsamında ihraç edilen bazalt kaya taşı ihracatı geçen yıla göre 5 kat artarak limanda işlem yapılan ürünlerin baş listesi arasında yerini aldı.

Elleçleme yapılan ürünler

Hopa limanında 2013 yılının ilk 6 ayında 141.723 ton kömür, 102.926 ton bazalt kayı taşı, 99.745 ton Bakır Konsantresi, 25.806 ton Çimento, 13.923 ton Fuel Oil, 9.246 ton Buğday, 9.204 ton Motorin, 3.806 ton Kireç, 3.649 ton Gübre,1.200 ton Fly Ash, 1.790 ton Balya Saman olmak üzere toplamda 424 bin 733 ton elleçleme yapıldı.


Özer: Takım çalışması sergiliyoruz

Hopaport Genel müdürü Meriç Burçin Özer, limanlarda genel hareketlilikte limanı besleyen geri alanların önemli olduğunu ifade ederek “Ancak Hopa limanını bu anlamda destekleyen ne bir sanayi kuruluşu, ne bir organize sanayi bölgesi ve de en önemlisi demiryolu bağlantısı vardır. Biz buna rağmen hedeflediğimiz işlem hacmini her ay geliştirmeye devam ediyoruz. Bunda limanda elleçleme yaptığımız ürün çeşitliliğini artırmanın yanı sıra, limanımızın ulusal ve uluslar arası düzeyde tanıtımında gösterdiğimiz çalışmanın da etkisi vardır. Katıldığımız panel, söyleşi, konferans, fuar ve ikili ziyaretlerimizde limanımızı ve coğrafi konumuz gereği artılarımızı ve de en önemlisi kısa, orta ve uzun vadeli projelerimizi anlatmanın bu artışta etkisi olduğu kanısındayız. Bizler Hopaport bünyesinde bir takım çalışması sergiliyoruz. Bu da gelecek yıllarda bizim başarımızı daha da artıracak etkenlerin başında geliyor.

Özer: demiryolu ağına bağlanmamız gerekiyor

Ülkemizin Kuzeydoğusundan da Kafkas ülkeleri Demiryolu ağına bağlanması aciliyet gösteriyor. Bu sağlandığı zaman Sibirya’dan, Afganistan’dan, Özbekistan’dan kalkan bir trenin vagonları ile birlikte Hopa Limanına bağlanması varolan işlem hacminin katlanarak artmasını da beraberinde getirecektir. Bunun çalışmaları ve artılarını anlatma gayretimiz devam etmektedir. Hayati Akbaş/Hopa 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.