Hopa TSO Türk Nakliyecilerinin Yaşadığı Sorunları Gürcü Yetkililerle Görüştü

Hopa TSO Türk Nakliyecilerinin Yaşadığı Sorunları Gürcü Yetkililerle Görüştü

Gürcistan’ın Acara Özerk Bölgesi yetkililerinin Türk TIR’larının geçişlerine uyguladığı kısıtlamalar nedeniyle iki ülke arasında yaşanan sorunlar, Gürcü yetkililerle masaya yatırıldı.

Sorunun çözümü için Hopa TSO’nun önerisi ile Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit başkanlığında oluşturulan heyet, Gürcü yetkililer bir araya geldi.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti Tiflis Büyükelçiliği Müsteşarı Aydın Açıkel, Ticaret Ataşesi Beşir İyidiker, Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek ve Gürcistan -Azerbaycan UND Trabzon Çalışma Grubu Başkanı Alişan Ender Topaloğlu ve Gürcistan Ekonomi Bakan Yardımcısı Natia Mikhaladze, Gürcistan Gelirler Departmanı Başkan Yardımcısı Kakha Tsertsvadze, Gümrükler Müdürü Vlademir Khundadze Gürcistan adına katılım sağladılar.

‘Cezalar haksız ve yüksek’

Karşılıklı sıcak bir ortamda geçen görüşmelerde, Türk Nakliye sektörü olarak Acara Özerk Bölgesi tarafından başlatılan Türk TIR’larının geçişine sınırlama getirilmesinin yarattığı sıkıntılar Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek tarafından dile getirildi. Akyürek, Azerbaycan sınırındaki Kızılköprü’de yapılan incelemelerde Türk TIR’larının yakıt depolarındaki mazota yazılan cezaların haksız ve yüksek olduğunu ifade ederek bu haksızlığın mutlaka çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.

‘TIR’ların bekletilmesi ticaretin ruhuna aykırı’

Akyürek yaptığı konuşmada sözlerine Sarp sınır kapısını bir dostluk kapısı olarak gördüklerini belirterek, burada Gürcü tarafının haber vermeden ve karşılıklı görüşmeler yapılmadan tek taraflı aldığı karardan Türkiye ticaretinin olumsuz etkilendiğini ifade etti. Akyürek, Türk TIR’larının bekletilmesinin karşılıklı ticaretin ruhuna aykırı olduğuna vurgu yaparak, ‘Türkiye’nin bu soruna çözüm bulmak için Muratlı’da yeni bir kapı açılması konusunda Gürcü yetkilerle mutabakata varmıştır. Cankurtaran tüneli yapımı hızla devam etmektedir. Bu iki konunun çözümü ardından ağır taşıtlar bu yola kanalize edilecektir. TIR’larda taşınan ve bekletilmeden kaynaklanan bozulmalarında yaşanabileceği ürünler söz konusudur. Biz bu uygulamanın tekrardan gözden geçirilmesini ve karşılıklı görüşmelerle sorunun en kısa sürede çözümlenmesini talep ediyoruz” dedi.

‘Çözüm için somut adımların atılması gerek’

Yapılan görüşmelerde Türk heyeti, transit geçiş nedeniyle alınan 115 Dolar’ın karşılıklı olarak kaldırılması, ağır araçlar için verilen eskort hizmet bedelinin yüksek olduğu, kantar cezalarının normalin üzerinde olduğu ifade edilerek Gürcü yetkililerden bu sorunların çözümü için somut adım atılmasını bekledikleri de toplantıda ifade ettiler.

‘Ben yaptım oldu mantığı olmaz’

Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek, Gürcistan ile ticari ilişkilerde sıfır sorun politikası temelinde özveri gösterdiklerini belirterek, Gürcistan ve özellikle Acara Özerk Bölgesi için Sarp Sınır kapısı ve Hopa’nın ne kadar önemli olduğunu ifade etti. Türkiye’nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu söyleyen Akyürek, ‘böylesi bir ülke ile ilişkilerde ben yaptım oldu mantığı olmaz. Her şeyin kuralı nizamı olacak ve olmalıdır’ şeklinde konuştu.

Hayati Akbaş/HOPA


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.