Hopaport Her Tehlikeye Karşı Acil Müdaheleye Hazır

Hopaport Her Tehlikeye Karşı Acil Müdaheleye Hazır

Hopaport’ta bir taraftan ticari hareketlilik artarken, diğer taraftan güvenlik konularında peş peşe yapılan tatbikatlarla Hopaport gündeme geliyor.

Hopaport’ta bu defa da Acil Müdahale Planı kapsamında deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddeler ile kirlenme riskinden korumak için 6 gün süren teorik ve pratik eğitim gerçekleştirildi. Tatbikata Hopa Liman Başkanı İshak Özdemir ve Şef Turgay Karaşah, Trabzon’dan gelen Denizcilik uzmanları Selda Öztürk ve Şefik Selimoğlu ve eğitim veren MEKE firma temsilcisi Erkan Alkır’da katıldı.

Eğitimin son gününde tatbikat gerçekleştirildi

5312 sayılı yasa gereği hazırlanan Hopa Limanı acil müdahale eylem planı bakanlık onayından geçmişti. Yasanın yönetmelikleri gereği bakanlık tarafından yetkilendirilmiş aracı kurum MESE tarafından verilen eğitimlerin son gününde de tatbikat teorik olarak verilen eğitimlerin pratikte uygulanması gerçekleştirildi.

Senaryo, bir gemiden petrol sızıntısı var

Hopaport Tank Terminali’ne yanaşan bir gemiden petrol döküntüsü ve sızıntısına karşı deniz kirliliğini önleme amacı olan tatbikatta limanda görevlendirilmiş personel ve aracı kurum eğitmenleri görev aldı. Tank Terminal Müdürü İbrahim Dağıstanlı’nın yönetiminde yapılan çalışma ile petrol döküntüsünün denizi daha fazla kirletmesinin önüne geçilmesi için sızıntı yapılan geminin etrafı ilk önce çift tipli bariyerlerle çevrilerek sızıntının yayılmasının önüne geçildi, İkinci aşamada da teknik cihazlarla denize dökülen petrol sızıntısı temizlendi. Burada skimmer denilen yüzey sıyırıcı deniz pompası kullanıldı. Daha sonra Vakumlu yüzey temizlik pompası ile deniz yüzeyinde biriken petrol sızıntısı geçici depolama tankına çekilerek deniz yüzeyi petrol sızıntısından temizlendi.

‘Hopaport’un her türlü tehlikeye karşı hazır’

Eğitim hakkında bilgi veren Operasyon Koordinatörü ve Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, Hopa Limanı olarak her tehlikeli duruma karşı alınması gereken tüm önlemleri aldıklarını ve almaya devam ettiklerini ifade etti. Hopaport’un coğrafi ve stratejik açıdan öneminin bilinci olduklarını belirten Özer, çalışan tüm personelin de bu sorumluluk duygusu ile kurumu yarınlara en güvenli şekilde taşıma bilinci ile görevlerini yerine getirdiklerini ifade etti. Meriç Burçin Özer, sözlerine şöyle devam etti: ‘Hopaport’ta 6 gün süren bir eğitim temposunun ardından yapılan tatbikatta amacına ulaşmış ve Hopaport’un gerek personel ve gerekse malzeme olarak her türlü tehlikeye karşı hazır olduğu bir defa daha görülmüştür dedi.

Hayati Akbaş- HOPA


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.