Hopaport zoru başarmaya devam ediyor

Hopaport zoru başarmaya devam ediyor

Hopa Limanına gelen 2 proje kargo gemisine aynı anda yükleme ve boşlatma işlemi yapıldı.

Türkmenistan’da çalışmalarını tamamlayan bir sondaj firması, işlerinin bitmesi sonrası sahada bulunan kapsamlı iş makine parkını 300’e yakın TIR ile Hopa Limanına getirerek liman geri sahasına depolamıştı. Hopa Liman sahasına depolanan sondaj malzemelerini yüklenici firmanın Umman Sultanlığında yeni aldığı petrol arama sahasına nakledilecek Çin Bandralı Le Taı isimli 25 bin tonluk proje kargo gemisi Hopa limanına geldi. Liman sahasında depolanan yüklerden toplam 2.600 ağırlığındaki 170 parça yükün yükleneceği gemiye ağır tonajlı yüklerinde kaldırılabildiği Vinçlerle yükleme işlemi yapıldı. “Limana gelen ikinci gemi.”
Birleşik Arap Emirliklerinin Dubai Jebel ali Limanından yüklediği Doğalgaz Santral Ekipmanlarını Hopa Limanına getiren Hırvatistan bandıralı kargo gemisi Atlant Frauke Hopa Limanına geldi. 17 parçadan oluşan 703 tonluk Doğalgaz Ekipmanları Proje Kargo yükünün ilk partisi olan 17 büyük parça yükün de Hopa Limanı operasyon sahasına boşaltılması çalışmaları devam ediyor. Daha sonra da parça parça gelecek yüklerde Hopa Limanında depolandıktan sonra Türkmenistan’ın Türkmenbaşı limanına denizyolu ile Hopa Limanı üzerinden gönderilecek ve buradan da Özbekistan’a kara yolu ile taşınacak. “Hopa Limanı küçük ölçekli liman olmaktan çıkmak zorunda.”
Profesyonel bir kadro tarafından boşaltma ve yükleme işlemlerinin devam ettiğini ifade eden HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi. “Hopa Limanı bugün hak ettiği noktada değil. Hopa limanı küçük ölçekli bir liman olmaktan çıkmak zorundadır. Bunu da bu yıl hedeflerimizi tutturarak başarmak için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. “Cankurtaran tüneli yakında açılacak.”
Özer, “Hopa limanı bir dünya limanıdır. Hopa limanının eksileri olmasına rağmen avantajlı yönleri de vardır ve biz bugün itibarı ile bu avantajlı yönlerini öne çıkartarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.” Derken; demiryolu bağlantımızın olmaması, Limanı besleyecek Organize Sanayi Bölgemizin olmaması ve özellikle doğuya açılan karayolu bağlantımızın yetersiz kalması Hopa Limanı’nın büyümesine izin vermediğini, Hopa-Batum Demiryolu projesini hayata geçirmeye çalıştıklarını. Artvin’de bir OSB kurulması için koordineli bir çalışma içinde olduklarını ve cankurtaran tünelinin yakında açılacağını sözlerine ekledi. “Hopa Limanı’nın gücünü ispatladık.”
Hopa limanı tecrübeli kadrosu ve iş makine parkı ile aynı anda büyük tonajlı 2 ve daha fazla geminin boşaltma ve yükleme işini yapabilecek konumda olduğunu dile getiren Özer, bunu da şu an yaptıkları işle ispatladıklarını ifade etti. Hayati Akbaş www.tasimacilar.com 28.02.2014 / 12.48