Hyundai Türkiye’deki kapasitesini 200 bin adede çıkarıyor

Hyundai Türkiye’deki kapasitesini 200 bin adede çıkarıyor

382 milyon dolarlık yatırım ile 200 bin adede çıkan yıllık üretim kapasitesi sayesinde yaklaşık 750 kişilik ek istihdam yaratılacak.

Dünyanın en hızlı büyüyen otomotiv markası Hyundai, Türkiye’deki Hyundai Assan İzmit Fabrikası’ndaki yıllık üretim kapasitesini yepyeni bir yatırımla 200 bin adede çıkaracağını açıkladı. Hyundai Assan 382 milyon dolarlık bu yatırımla 2013 yılının sonunda yeni bir modeli daha üretim bandına dahil edecek. 2013 yılı sonundan itibaren üretimine başlanacak ve tüm Avrupa’ya ithal edilerek ülkemize katma değer kazandıracak yeni model ise Hyundai’nin A Segmenti’nde yer alacak modeli olacak.


Yeni yatırım ile 750 kişi istihdam edilecek
Yeni yatırım, Hyundai Assan bünyesinde yaklaşık 750 kişiye ek istihdam sağlayacak. Mevcut yan sanayi üreticileri ve yeni yatırım yapacak yan sanayi firmalarının da toplam yatırım miktarı 225 milyon USD seviyesinde gerçekleşecek ve tedarikçi bazında yaklaşık bin 650 kişiye yeni iş imkanı yaratılacak. Böylece Hyundai’nin yeni yatırımı için yan sanayi dahil toplamda 607 milyon USD yatırım yapılıp yaklaşık 2 bin 400 kişilik ek istihdam yaratılmış olacak. Yeni i20 banttan indi
Hyundai Assan’ın 2010 yılından beri ürettiği ve Avrupa’ya ihraç ettiği i20’nin yeni modelinin bantlardan iniş töreni ve gelecek dönem yatırımının açıklandığı toplantı, T.C. Ekonomi Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan’ın katılımı ile gerçekleşti. Yeni i20, tüm Avrupa’ya ülkemizden ihraç edilmeye devam edecek. Kapasite artışı ile birlikte toplam 200 bin adetlik üretime ulaşacak Hyundai Assan, bu üretimin yüzde 90’dan fazlasını Avrupa’ya ihraç etmeyi ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlamayı planlıyor.


“Hyundai Assan’ın Türkiye’deki 15. Yılı”
Toplantıda konuşan Hyundai Assan Başkan ve CEO’su Won-Shin Chang, “Hyundai Assan Fabrikası, Hyundai’nin Kore dışındaki denizaşırı ülkelerdeki ilk fabrikası ve bu yıl, fabrikamızın Türkiye’de üretime başlamasının 15’inci yılını kutluyoruz. Bugüne kadar 700 bin adetten fazla araç üretimi gerçekleştirdik. İstihdam yaratmanın yanı sıra kardeş ülkemiz olan Türkiye’nin ekonomisine de yaklaşık 4 milyar Amerikan Doları seviyesindeki ihracat geliriyle büyük bir destek olduk” dedi. “Üretimimizi 200 bin adetin üstüne çıkaracağız”
Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise yeni yatırımın altını çizdi ve şöyle söyledi: “Bugün bizim için önemli bir gündür. i20’nin yeni modelini oldukça yoğun mesai harcayarak çalıştık ve bugün itibarıyla piyasaya sunuyoruz. Yeni i20 sayesinde ilk aşamada yıllık 70 bin adetlik ihracatla ülkemize 1 milyar TL’den fazla döviz getirmeyi öngörmekteyiz. Bugünün bir başka önemi ise, Hyundai Assan olarak Türkiye üretim kapasitesini otomobil üretiminde yıllık 100 bin adetten asgari 200 bin adet seviyesine artırma kararı almış olmamızdır. Üreteceğimiz ürünler A ve B segmenti yeni nesil ürünler olacaktır ve bu segmentlerde ülkemiz pazarında lider duruma geçmeyi hedefliyoruz. Üretimimizin yüzde 90’dan fazlasını Avrupa Birliği ve STA ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyoruz. Bu yatırımlarla yerlilik oranını yüzde 67 seviyelerine getireceğiz. Yatırımı 18 ay içinde tamamlayacak olup, 2013 yılı sonunda devreye almayı planlıyoruz”.


Yeni i20
Hyundai’nin Avrupa Ar&Ge Merkezi Rüsselsheim’da Avrupalı müşteriler için özel olarak tasarlanan Yeni i20, ilk defa bu yıl Cenevre Otomobil Fuarı’nda gösterilmişti. Ülkemizden ihraç edilecek ilk i20’nin üretim bandından çıkışına şahitlik edilen toplantıda, Hyundai’nin B Segmenti’ndeki temsilcisi yenilenen özellikleriyle ülkemizde de büyük beğeni topladı. Hem dış tasarım hem de iç mekanda değişikliklere gidilerek çok daha modern ve yenilikçi bir görünüme kavuşan Yeni i20, özellikle genç müşterilerin tercihi olmayı hedefliyor. Mevcut i20’nin başarılı şasisi üzerine geliştirilen Yeni i20, sadece tasarım anlamında değil, yüksek teknolojisi, artan konforu ve segmentinde çağ açacak donanımlarıyla da yenilikçi yüzünü sergiliyor. Yeni i20, 1,2 litre ve 1,4 litrelik benzinli motorlar ile 1,4 litrelik dizel motora sahip olacak. Tüm motorlar bir önceki jenarasyon i20’den baz alınırken 1,2 litrelik benzinli motorda kullanılan D-CVVT (çift değişken zamanlamalı subap) teknolojisi ile gücü 78 PS’den 85 PS’e çıkartıldı. 1,4 litrelik benzinli motor 100 PS, yine 1,4 litrelik dizel motor ise 90 PS güç üretiyor. 1,2 litrelik benzinli motor 5 ileri düz, 1,4 litrelik dizel motor ise 6 ileri düz vites ile tercih edilebilirken 1,4 litrelik benzinli motor 6 ileri düz veya 4 ileri otomatik vites seçenekleri ile satışa sunulacak. Geçirdiği evrimin ardından Yeni i20’ye bir de düşük hacimli dizel motor seçeneği eklenecek. 3 silindirli 1,1 litrelik dizel ünite 75 PS gücü ve sadece 84 gr/km’ye kadar düşen emisyon değeri ile yüksek performansı düşük yakıt tüketimi ile birlikte sunuyor. Hyundai’nin Almanya’nın Rüsselsheim şehrinde bulunan Avrupa Ar-Ge Merkezi’nde geliştirilen motor, bu yıl Temmuz ayından itibaren üretilip satışa sunulacak. Ülkemizde toplam 4 farklı donanım paketi ile satışa sunulacak Yeni i20, en düşük donanım seviyesinde bile birçok konfor ve güvenlik ekipmanını standart sunuyor. Yeni i20’nin donanım paketleri Jump, Sense, Tune ve Elite olarak adlandırıldı. www.tasimacilar.com 18.05.2012/11:35