İBB Servisçileri Yok Sayıyor!

İBB Servisçileri Yok Sayıyor!

İBB Meclisi'nde servis sektörü yok sayılarak kabul edilen düzenleme ile ilgili İSTAB Başkanı Ahmet Karakış önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanımızdan Olumlu Yanıt Almıştık

Biz servis sektörü olarak Türkiye’nin 31 ilinde geçerli olan plaka tahdidinin İstanbul ’dada geçerli olması için yola çıkmıştık. Bu düzenleme isteğimize olumlu yanıtı da 25 Mayıs 2015’te Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan vermişti.

İBB Servisçileri Yok Sayıyor

Gelinen noktada İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Plaka Tahdidi isteğimizi göz ardı ederek 10 yıllık belgelendirme yolunu tercih etti.

Bu 10 yıllık düzenleme 60.000 servisçiyi yok sayma anlamına gelmektedir. Biz servis sektörü olarak bu yılın başında yaptığımız basın açıklamalarımızda başka bir modele sıcak bakmadığımızı ve tek isteğimizin tahdit olduğunu ısrarla söylemiştik.

10 yıllık belgelendirmenin işaretleri belediyeden gelmeye başladığında ise bu düzenlemeyi istemediğimizi;  böyle olacak ise eski durumun devam etmesi gerektiğini söylemiştik. Şimdi karşımıza böyle bir düzenlemenin çıkması sektörümüzün geleceğini olumsuz etkileyeceğini açıkça göstermektedir. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan bu düzenlemede, sektörümüz lehine değişikliklerin yapılması için gayret göstermeye devam edeceğiz. Diğer taraftan servis sektörümüzün hakkını yasal yollardan da arıyoruz. Son çıkan İBB Meclis kararına karşıda yasal yollara başvuracağız.

 

Sektör Yüksek Mali Yük Altında Ezilecektir

Bu işi mevcutta yapan firmalardan 50’nin üzerindeki araçları için ücret talep edilmesi orta ve büyük ölçekli filolara sahip servis firmalarının önünü kesilmesine neden olacaktır. Araç yatırımı için zaten çok yüksek meblağlar ödeyen firmaların birde belediyeye 40.000 TL ödeyecek olması firmaların ekonomik gücünü fazlasıyla aşacaktır. Buda yatırım yapılamamasına sebep olacağı gibi yatırım yapanlarında çok yüksek borçlar altında ezilmesine neden olacaktır.

Hiç Konuşulmayan Bir Karar Çıktı

Yapılması gereken aslında 25 Mayıs 2015 ‘i milat kabul etmektir. Yeni çıkan bu uygulama 25 Mayıs 2015’ten sonra  sektöre girenler için geçerli olmalıydı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünde ve İBB Grup Başkan Vekili ve Meclis Üyeleri ile yaptığımız görüşmelerin tamamında mevcut taşımacılardan herhangi bir ücret alınmayacağının altı defalarca çizilmiş ve tüm taraflar görüş birliğine varmıştı. Fakat hiç konuşulmayan bir karar çıktı. Alınan karar,"Servis Taşımacılığı Kartı için gerçek ve tüzel kişiler için özmalı olan ilk 50 araç için bedel alınmaması, 51 araçtan 100 araca kadar 40 bin TL’nin yüzde 25’ini, 101 araçtan 200 araca kadar yüzde ellisini, 201 araçtan 300 araca kadar yüzde 75’inin, 300 araçtan sonraki her bir araç için bedelin tamamının ilk taksidi peşin olmak üzere 5 yıl vadede 5 eşit taksitte ödenmesi dir. Bu kabul edilebilir değil düzeltilmesi gerekir.

Verilen Sözden Sonra Sektöre Giriş Hızlandı

Gelinen bu noktada, kanunların ‘geriye doğru işleyemeceği’ yönündeki evrensel ilkesi, ve bu işe yıllarını vererek emek harcamış sektör mensuplarının hakları da de göz ardı edilmiştir. Bu düzenlemenin geçerliliği konusunda ısrar edilecek ise 25 Mayıs 2015 öncesi ve sonrasının ayrımı iyi yapılmadır, çünkü bilindiği üzere Sayın Cumhurbaşkanımızın tahdit sözü vermesinden sonra bu sektöre girişler hızlanmış ve yaklaşık 18.000 bin yeni araç sektöre girmiştir.  

Servis Hizmeti İşi, İşin Ehline Verilmelidir

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, kendi modelinde bir taraftan rant oluşacağı, bir taraftan da taşıma fiyatlarının artarak bunun servis hizmeti alacak vatandaşlarımıza yansıtılacağı düşüncesi ile ısrarcı olduğunu düşünüyoruz. Ancak rant oluşur demek işin kolayına kaçmaktır. Bizim beklediğimiz tabi ki rant değil, biz her önüne gelenin bu sektöre rahatça girmemesini istiyoruz. Zira bazı işler ‘ehil ellere verilmelidir’. Servis taşımacılığı da bu işlerden biridir. En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızı emanet ettiğimiz kişi ya da firmaların konusunda uzman  gerekir. Bir araç alıp ‘bende servisçi oldum’ diyememelidir. Bu nedenle plaka tahdidini rant olarak görmemek gerekiyor. Plaka tahdidi ile oluşabilecek rantı engellemek zaten belediyenin elindedir.

Kaygıya Gerek Yok, Fiyatları İBB Belirliyor

Ayrıca hatırlatmak isteriz ki taşıma fiyatlarının artacağı konusunda da kaygılanmamak gerekiyor çünkü , servis taşıma fiyatları İBB ve Ukome tarafından belirlenmektedir. Ve sene boyunca da bu fiyatlar uygulanmaktadır.

Nihai hedefimiz her zaman PLAKA TAHDİDİR. Plaka Tahdidinin gerçekleşmesi için sektörün en büyük sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum