İç pazara yönelik vergi artışları, ÖTV ve faziler korkutuyor

İç pazara yönelik vergi artışları, ÖTV ve faziler korkutuyor

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı H.Şükrü Ilısal, kur artışları ve ÖTV’nin fiyatlara yansımaya başladığını söyledi.

OYDER, otomotiv sektöründe son gelişmelerin değerlendirildiği “Diyalog” bölge toplantılarının 17.’sini İzmir’de yaptı. İzmir ve Ege Bölgesi’ndeki otomotiv perakendecilerinin katıldığı toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ilısal, sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Tüm markalar fiyatlarını arttırdı

Ocak ayında yüzde 30’a varan oranlarda devalüasyon yaşandığını belirten Ilısal, Yetkili satıcılar ve sağlayıcıların sübvanse etmesiyle kasım ve aralık aylarında fiyat artışı olmadığını ancak ocak ayından bu yana yüzde 25-30 civarında devalüasyon olduğunu söyledi. Bunun bir şekilde fiyatlara yansıyacağını belirten Ilısal, ‘’Bazı firmalar, bunu aylara yayarak yapılabilir. Zaten tüm markalar, fiyatları yüzde 15-20 civarında arttırdı. Bunun üzerine ÖTV farkının da eklenmesi, fiyat artışını yüzde 25’e çıkardı” dedi.

Beklenmeyen ÖTV ve Merkez Bankası’nın faiz oranları endişeye sebebiyet verdi

2013 yılı ilk altı ayının çok pozitif geçtiğini söyleyen Ilısal, Uluslararası şirketlerin Türkiye’ye yönelik olumlu puanlamalarının, faiz oranlarının zayıflamasının mutluluk veri olduğunu ifade etti. Ancak ikinci altı ayda, özellikle son iki ayda ülke içindeki karışıklıkların otomobil sektörüne çok hızlı yansıdığını belirten Ilısal, Sağlayıcı ve yetkili satıcıların cansiperane fedakârlığıyla 2013 Kasım ayında başlayan döviz kurlarındaki artışlar, kasım ve aralık ayındaki satışlara yansıtılmadı. Hemen akabinde 2014 yılının endişeleri başladı. Döviz kurları yukarıya çıktı. 31 Aralık’ta beklemediğimiz ÖTV artışı ve akabinde Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltme kararı ve sonrasında doğal olarak taşıt kredilerindeki faiz arttı. Bütün bunlar 2014 yılında endişeye sebebiyet verdi’’ şeklinde konuştu.

Ocak ayında 32 bin 670 adet araç satıldığını kaydeden H.Şükrü Ilısal, “Toplam 25 bin bekliyorduk, 32 bin çıktı. Yüzde 8’lik daralma oldu. Bu sevindirici bir rakam. Umarız daralma yüzde 8’in altında devam eder ve endişe ettiğimiz boyutlara gelmez ama esas fotoğrafı şubat ve mart aylarında göreceğiz.” dedi.

Devleti yönetenlerin sektörü takip etmeleri çok önemli

OYDER Başkanı Ilısal, 2014 yılında kur baskısı, kredilerdeki düzenleme ve ÖTV artışının satışlara etki edeceğini ve 2013 yılındaki 853 bin rakamının 650-700 bine ineceğini öngördüklerini aktardı. İç pazara yönelik yüksek vergi artışlarını da eleştirerek, “Otomotiv politikaları, özellikle vergi düzenlemeleri açısından sürekli değişkenlik göstermekte. Devleti yönetenler ve bürokratların, hem sektörü hem de sektörün dünyadaki gelişimini yakından takip etmeleri bu açıdan çok önemlidir. Eğer ekonomik gelişme sağlanacaksa hem sanayimizi güçlendirmeliyiz hem de teknolojinin kullanımını arttırmalıyız’’ ifadelerini kullandı.

Vergi artışları bizi zorluyor

Ilısal, Otomotiv Strateji Belgesi ilk hazırlanmaya başladığında, otomotiv perakendecileri adına görüşlerini aktardıklarını söyledi. Ilısal, ‘’Burada belirlenen 2023 yılı hedeflerine baktığımızda bugün 21,5 milyar dolar olan ihracatın 75 milyar dolara çıkacağı, 1,2 milyon adet olan üretimin 4 milyona çıkacağı, bu üretimin 3 milyonunun ihraç edileceği, 1,5 milyon adetlik bir iç pazarın olacağı düşüncesi büyük heyecan yaratmıştı. Bu hedeflerin devam ettiğini düşünmekle beraber iç pazara yönelik yukarı yönlü vergi artışları, bu düşüncemizi olumsuz etkiliyor.” şeklinde konuştu.
oyder-logo.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.