İDO Ağır tonajlı araçlar için açıklama yaptı

İDO Ağır tonajlı araçlar için açıklama yaptı

Sirkeci-Harem ve Çubuklu-İstinye hattını kullanıp şehir içinde trafiği şişiren kamyonlar artık İBB kararıyla buralardan geçiş yapamayacaklar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ağır tonajlı araçların arabalı vapur kullanımıyla ilgili düzenlemeye gitti.
Düzenlemeye göre; TIR ve kamyon gibi ağır tonajlı araçların Sirkeci-Harem ile Çubuklu-İstinye arabalı vapurlarını kullanım izinleri kaldırıldı. Ağır tonajlı araçlar, Tarihi Yarımada ve sahil yolu üzerinde oluşturdukları yük nedeniyle arabalı vapurları kullanamayacaklar.
Üçüncü Köprü beklendiği üzere İstanbul trafiğini rahatlatmadı. Aksine şişirdi. Ağır vasıta şoförleri de 200 lira yerine 17 liralık geçiş ücretini ödeyerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü yerine Sirkeci-Harem Hattı’nı kullanmayı tercih etmesi trafiği arapsaçına çevirdi.

Yavuz Sultan Selim köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolunun açılması ve ağır tonajlı araçlara zorunlu kılınmasının ardından şoförler masrafları azaltmak için Sirkeci – Harem arabalı vapur hattına yöneldi. Yasa gereği sadece sabah 10.00 akşam 16.00 saatleri arasında şehir içine girmelerine izin verilen Kamyonları, artık günün her saati feribot iskelelerinde görmek mümkün.Arabalı vapur kullanan kamyon şöförleri üçüncü köprünün hem uzaklığından hem de geçiş ücretlerinden şikayetçi.

İKİ KÖPRÜ AĞIR TONAJLI ARAÇLARA YASAKLANMIŞTI

Yavuz Sultan Selim Köprüsü´nün açılmasının ardından kamyon ve Tırların Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü kullanmaları yasaklanmıştı. Kaçak geçişlere uygulanan cezaların arttırılması ile birlikte sürücüler masrafları azaltmak için Sirkeci – Harem arasında çalışan arabalı vapurlarını kullanmakta buluyordu.

ARABALI VAPURLAR AĞIR TONAJLI ARAÇLARIN İSTİLASINA UĞRADI

Bu nedenle Sirkeci-Harem arabalı seferleri uzun süredir adeta bir kamyon istilasına uğramış durumdaydı. Eskiden neredeyse sadece küçük araçların kullandığı hatta bugün artık kamyonlar tarafından kullanılıyordu. Büyük tonajlı araçların yarattığı kuyruk ve bekleme sürelerini arttırmaları nedeniyle artık küçük araç sürücüleri, boğaz köprülerini ya da Avrasya tünelini kullanarak kıta değiştiriyorlardı. Bu nedenle artık Feribotlarda ve iskelelerde ki bekleme alanlarında neredeyse sadece ağır tonajlı araçlar görünüyordu.

YASAK SAATLER DE GEÇİYORLAR

Öte yandan yasa gereği ağır tonajlı araçlar İstanbul´un içinde sabah saat 10.00 ile akşam 16.00 saatleri arasında gerebiliyor. Ancak şu anda günün her saatinde feribotlarda ve iskelelerde kamyonları görmek mümkün. Sabah saat 08.30 ile 09.30 saatleri arasında yaptığımız çekimlerde Sirkeci Feribot iskelesi ve ve feribotlar tıka basa kamyonlarla yüklü olduğu görüldü. Yasak saatlerde şehir içine girdiği tespit edilen kamyon şoförlerine 95 lira para cezası kesiliyor.

ARABALI VAPURA BİNMELERİNİ ENGELLEYECEK BİR YASA YOK

Küçük araç sürücülerinin de tepkisini çeken kamyonların arabalı vapura binmesini engelleyecek bir yaptırım ise bulunmuyor. Arabalı vapurların ağır tonajlı araç taşımasını kısıtlanmadığını belirten yetkililer, zaman zaman bazı çok ağır tonajlı ve akışı etkiyecek kadar büyük araçların geri çevrildiğini onu dışında kısıtlama olmadığını belirttiler.

200-250 LİRA YERİNE 17 LİRAYA GEÇİYORLAR

Arabalı vapur kullanan kamyon şoferleri ikinci köprünün hem uzaklığından hem de geçiş ücretlerinden şikayetçi, Şoförler Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolunu kullandıklarında yaklaşık 200-250 lira maliyet yüklerinin olduğunu ve zamandan kaybettiklerini belirtiyor. Sirkeci-Harem arasında ise yüksek tonajlı araçlar için geçiş ücreti ise sadece 17 lira.

 

İDO'NUN AÇIKLAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ağır tonajlı araçların, trafik sıkışıklığına neden oldukları gerekçesiyle, Sirkeci-Harem ve Çubuklu-İstinye araba vapuru hatlarının kullanım izinlerini kaldırması konusu son günlerde basında ve sosyal medyada gündeme gelmiştir. Kararın uygulanması durumunda şehir içi ulaşımda serbestçe dolaşabilen ağır tonajlı araçların Sirkeci-Harem hattından da deniz yoluyla geçişleri engellenmiş olacaktır. Gün içinde şehir içi ulaşımda UKOME’den “TÜHİM” izin belgesi bulunan ağır tonajlı araçlar, trafik sıkışıklığına neden olmaya devam edecek ve saat sınırlaması olmadan seyahat edebilme hakkına sahip olacak.

Gündeme gelen bu kararın alınması sonrasında izin belgesi olan ağır tonajlı araçların dahi
Harem-Sirkeci geçişi engellenecek; şehir içi ulaşımının büyük oranda yükünü hafifleten İDO’nun Sirkeci-Harem gibi önemli bir hattı bu sınıf araçlar için devre dışı kalacaktır. Kamyon şoförlerini de zor durumda bırakacak bu kararın konunun tüm taraflarını memnun edecek şekilde çözüme kavuşmasını dileriz.

Saygılarımızla
İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.