İETT Otokar arasında 250 adetlik solo otobüs alım anlaşması imzalandı

İETT Otokar arasında 250 adetlik solo otobüs alım anlaşması imzalandı

İETT ile Otokar 5 yıllık bakım anlaşmasını da kapsayan 250 adet solo, 12 metrelik alçak tabanlı otobüs alım ihalesinin imza töreni gerçekleştirildi.

İETT’nin 14 Haziran 2012 tarihinde açtığı ve Türkiye’nin önde gelen otobüs üreticilerinin katıldığı 250 adet dizel yakıtlı solo tip otobüs, yedek parça ve araçların 5 yıllık bakım ve idamesini kapsayan ihaleyi kazanan Otokar, İETT ile karşılıklı sözleşme imzaladı. İmza töreni Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç ve İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı’nın katılımıyla Beyoğlu İETT işletmeleri Genel Müdürlüğünde gerçekleşti.


İETT tarafından 2012 yılsonu itibariyle alımına başlanacak olan 250 adet otobüsün 2013’ün yarısına kadar alımlarının tamamlanacağı belirtiliyor. İhale kapsamında yer alan 250 adet Kent Otobüsün tüm yedek parçası, 5 yıllık bakımı, servis ve sürücü eğitimleri Otokar firması tarafından karşılanacak. İmza töreninde konuşan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, toplu taşımanın modern kentlerin büyük sorunlarından biri olduğunu belirterek, nüfusu 17 milyona ulaşmış İstanbul’da İETT’nin üzerine büyük yükümlülükler düştüğünün altını çizdi. Görgüç “Uygun toplu taşım sistemleri her zaman güncel çözülmesi gerekli bir problem iken ihtiyaçlar idareleri daha uygun, ekonomik ve işletmesi kolay uzun ömürlü çözümler aramalarına yol açıyor” dedi.


“Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde de ‘Kent’ var”
Serdar Görgüç, İstanbulluların rahat ve güvenli seyahat etmesi açısından kullanıma hazırlanan 250 adet alçak tabanlı Kent otobüsün sadece Türkiye’de değil, aynı zamanda yurt dışındaki İspanya, İtalya, Macaristan ve Polonya’daki belediyelerde de kullanıldığını söyleyerek “ Kent Otobüsümüz Avrupa’da tasarım ödülü aldı. Araçlarımız, çevreci motoru, modern görünümü, yüksek taşıma kapasitesi ve düşük işletme maliyetleri ile İstanbul gibi bir dünya kentine yakışır niteliklere sahip” diyerek Otobüslerin İstanbul’a ve İETT’ye hayırlı olması temennisinde bulundu. “Yerli üretimin önünü açmalıyız”
İstanbul adına daha kaliteli hizmet sunmak amacıyla çalışmalarına hız verdiklerini söyleyen İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı ise konuşmasında İstanbul’a alınacak otobüslerin 1700 adedi bulacağını vurguladı. Baraçlı “1700 otobüsün alımını İstanbul’da gerçekleştireceğiz. İETT olarak uluslararası standartların üstünde kentiçi toplu ulaşımını gerçekleştirebilecek bir kurum haline geleceğiz” şeklide konuştu. Otomotiv sektöründe yerli üretimin önünün açılması gerektiğini hatırlatan Baraçlı “Bu kapsamda amacımız vatandaşlarımıza hizmet verirken hem kaliteli hizmet almasını sağlayabilmek hem de Türk sanayisinin önünü açarak hem ulusal, hem de uluslararası alanlarda Pazar hâkimiyetini karşılayabilmelerini gerçekleştirmek” dedi.


Otobüs alımında işletme maliyetleri yüklenici firmaya ait
Yapılan ihalelerle yeni bir otobüs alım modeli oluşturduklarını ifade eden Baraçlı, bakım maliyetleriyle beraber işletme maliyetlerini de azalttıklarını söyleyerek alınan 250 Otokar Kent otobüsünün filonun gençleşmesine de katkı sağlayacağını belirtti. Baraçlı, “Bu alım modeliyle 5 yıl otokar ile birlikte hareket edeceğiz. Bu süre içinde sadece otobüslerin alımı değil; biz bir taraftan işletmecilik yaparken otokar firması bunun geri hizmetini gerçekleştirecek. Yedek parça temininden bakım ve onarımına, araçların temizliğine kadar hepsini gerçekleştirip onlara da yeni bir işletmecilik modelinde katkı sağlamış olacağız” ifadesini kullandı. İmza töreni sonrasında Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı’ya Kent Otobüsünün maketini hediye ederken, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı ise; Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç’e tramvay maketini hediye etti. Oya KAYA www.tasimacilar.com 26.09.2012 / 17:01