İETT şoförlerine pilot eğitimi

İETT şoförlerine pilot eğitimi

İETT, şoförlerine verdiği eğitimleri tek çatı altında toplamak amacıyla sürekli bir eğitim merkezi olan ulaşım akademisini hayata geçiriyor.

İstanbul’da toplu ulaşımın kalitesini yükseltmek için bilgi ve teknolojiden yararlanan İETT, sürekli bir eğitim merkezi olacak İETT Ulaşım Akademisi projesini hayata geçiriyor. İlk etapta 5 bin İETT şoförünün eğitime tabi tutulacağı akademide daha sonra Özel Halk Otobüsleri ile minibüs, taksi ve dolmuş sürürcülerine de teorik ve pratik eğitim verilebilecek. Ulaşım Akademisi; ruh sağlığı ve psikoteknik merkezi, Ayazağa garajında kurulan güvenli sürüş pisti ve Kağıthane garajında kurulan simülasyon merkezinden oluşuyor.

Kağıthane garajında kurulan ve yapımı tamamlanan simülasyon merkezinde 2 otobüs, 1 metrobüs ve 2 binek araç simülatörü ile eğitim sınıfları, dinlenme odası ve eğitmen odaları bulunuyor. Merkezde, konusunda uzman eğitmenlerle deneyimli ileri sürüş hocaları nezaretinde şoförlere teorik ve uygulamalı eğitimler verilecek. Her şoföre 12 saatlik simülatör eğitiminin verileceği merkezde ayrıca enerji verimliliği, ileri ve güvenli sürüş, algı ve trafik kuralları, davranış, görev senaryoları başlıklı konular da anlatılacak. Simülatör cihazlarında ileri ve güvenli sürüş tekniklerini öğrenen şoförler simülatörde yaptığı hataları görerek gerçek sürüş esnasında bu hatalardan kaçınmaya çalışacak. Böylece yolcuların daha güvenli seyahat etmeleri sağlanmış olacak.


Ayazağa garajında sertifikalı güvenli sürüş eğitimi

Proje kapsamında Ayazağa garajında yapılan sürüş pisti genişletilerek şoförlere uygulamalı olarak güvenli ve ekonomik sürüş teknikleri konusunda sertifikalı eğitim verilecek. Pistte uygulamalı olarak verilen eğitimlerde sürücü hatalarının en aza indirilmesi, fren ve kayma kontrolü gibi acil durumlar, tehlikenin önceden belirlenmesi amaçlanıyor.

Uzaktan eğitimle bilgiler sürekli güncellenecek

Ulaşım Akademisinin can damarını oluşturan bölümlerden biri de uzaktan eğitim. İETT Eğitim Müdürlüğünce verilin eğitimlerin bir bölümü uzaktan eğitim/online öğrenme (e-learning) yoluyla gerçekleştirilecek. Bu sistem sayesinde başta şoförler olmak üzere tüm İETT çalışanları modern teknolojinin imkanlarından yararlanarak bilgilerini sürekli güncelleme ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunma fırsatı bulacak. Eğitimler yüzde 70 oranında görsel/işitsel ve animasyonlu öğelerden oluşacak. Böylece eğitimin etkili ve kalıcı olması sağlanacak.

Baraçlı: "Ben şoför oldum diyen herkes toplu taşıma araçlarında şoförlük yapamayacak"

İETT’nin teknolojiyi ve bilgiyi yakından takip ettiğini, her noktada yenileşmeye açık bir kurum olduğunu dile getiren İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, şoförlere verilen eğitimi sistemli ve sürekli hale getirmek için Ulaşım Akademisi projesini hayata geçireceklerini söyledi. Bu projenin ayaklarından biri olan Simülasyon Merkezi’nin kurulumunun Kâğıthane Garajında tamamlandığını ve eğitimlerin başladığını da ifade eden Baraçlı, bundan sonra ‘Ben şoför oldum’ diyen herkesin toplu taşıma araçlarında şoförlük yapamayacağını kaydetti.

Yeni sistemle sürücülere daha farklı kriterler getireceklerini kaydeden Baraçlı, simülasyon merkezinde şoförlerin 12 saatlik bir eğitim alacaklarını ve sürüş performansına göre puanlandırılacaklarını söyleyerek “Bu eğitimin sonunda Ayazağa Garajımızda bulunan sürüş pistinde güvenli sürüş teknikleriyle ilgili gerçek uygulamasını yapacaklar. Burada hem profesyonel sürücülerden hem de akademik tarafı olan hocalarımızdan destek alarak şoförlerimizin gelişimlerini takip edeceğiz. Akademinin bir sonraki boyutunda da iletişim, müşteri ilişkileri, halkla ilişkiler, stresle başa çıkma, motivasyon gibi eğitimleri bu merkezde aldıracağız. Çünkü hedefimiz sadece araçlarımızı doğru bir şekilde kullanmak, yolcularımızı bir yerden bir yere götürmek değil, onlarla iletişimi kurabilecek, algılarını yönetebilecek düzeyde bir ilişki içinde olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum