İETT Yerli Motor Üretimi İçin Önderlik Edecek

İETT Yerli Motor Üretimi İçin Önderlik Edecek

3. Toplu Ulaşım Haftası kapsamında düzenlenen Transist 2012 fuarında ülkemizde yerli motorun üretilmesini sağlamak adına ‘Türk Motor Platformu Kuruluş Bildirgesi’ imzalandı.

3. Toplu Ulaşım Haftası kapsamında düzenlenen Transist 2012 5. Ulaşım Sempozyumu ve Fuarı açılış töreniyle başladı. Törenin ardından ülkemizde yerli motorun üretilmesini sağlamak adına ‘Türk Motor Platformu Kuruluş Bildirgesi’ imzalandı. İETT’nin kurulması için öncülük ettiği platformun kuruluş bildirgesini aralarında BMC, Güleryüz, Karsan, Otokar, Temsa ve Tezeller’in bulunduğu 6 üretici firma ile İETT ve Yıldız Teknik Üniversitesi imzaladı. Yan sanayiyi güçlendirmek, tasarım, Ar-Ge, planlama alanlarında kazanım sağlamak, istihdamı ve ürünlerin katma değerini artırmak adına hazırlanan bildirgeye İETT adına Genel Müdür Dr. Hayri Baraçlı, Yıldız Teknik Üniversitesi adına Rektör İsmail Yüksek, BMC adına Direktör Turgut Cankılıç, Güleryüz adına Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Keskin, Karsan Adına Satış ve Pazarlama Genel Müdürü Vançın Kitapçı, Otokar adına Basri Akgül, Temsa adına Murat Akgül, Tezeller adına Genel Koordinatör Ali Zanat imza attı.


Katılımın yüksek olduğu törende konuşan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, ilk yerli motor üretimini İETT’nin öncülüğünde hayata geçirmek istediklerini vurgulayarak, bu amaçla “Türk Motor Platformunu” kurduklarını söyledi. “Kurulan Türk Motor Platformu ile kendi motorumuzu üretmek istiyoruz”
Açılış konuşmasında konuşan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı da, Türkiye’nin 2023 vizyonuna hazırlandığına işaret ederek, İETT’nin de bu vizyona katkı sunmak istediğini ve bu amaçla yerli sanayinin gelişmesi için Türk Motor Platformu’nu kurduklarını söyledi. Türkiye’de otomotiv sanayinin oldukça gelişmiş olduğunu buna karşın yerli motor üretiminde istenilen noktanın yakalanamadığını belirten Baraçlı, “İETT olarak yerli motor üretiminin yapılmasına önderlik edecek bir projeyi üretici firmalarla hayata geçiriyoruz. Kurulan Türk Motor Platformu ile kendi motorumuzu üretmek istiyoruz. Yıldız Teknik Üniversitesinin işbirliği ile motor sanayinin uygulamalarını aynı güç etrafında birleştirmek istiyoruz. Bunun alt yapı çalışmalarını da platformun kurulması ile beraber gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde bu konuda çalışmalar yapan üretici firmalar yan sanayi kuruluşları ve bu ortaklığa destek veren Yıldız Teknik Üniversitesinin işbirliği ile oluşturulan Türk Motor Platformunun kurulmasıyla gelişen teknolojiye uyumlu, serbest piyasayla rekabet edebilecek bir motor, hatta şanzıman aks da dahil olmak üzere güç ünitelerinin geliştirilmesi ve üretilmesini de hedefliyoruz.” diye konuştu.


“Bu imza yerli motor üretimi için milat sayılacak”
Motor üretiminin Türkiye’de yapılmasıyla birlikte yan sanayinin güçleneceğini, üretim ve lojistikte istihdamın oluşacağını dile getiren Baraçlı, “Bu platformun hayata geçmesiyle birlikte üretilen ürünlerin katma değeri de artacak. Bu imza yerli motor üretimi için milat sayılacak. İETT’nin İkitelli Garajı’nda bir motor yenileme ünitemiz var. Burada birikmiş büyük bir bilgi birikimi var ve bu bilgi birikiminin harekete geçmesiyle birlikte büyük bir Ar-geye sahip olmuş olacağız. Bu da sanayimizin gelişmesi anlamına geliyor. Sanayi gelişirse büyüme de hızlanır.” dedi www.tasimacilar.com 30.11.2012 Saat:11:15