İFCO Gıda taşımacılığında katlanabilir hijyen kasa kiralıyor

İFCO Gıda taşımacılığında katlanabilir hijyen kasa kiralıyor

Avrupa’daki perakende şirketlerine gıda taşımacılığına yönelik hizmet vermek amacıyla katlanabilir kasa kiralaması yapan İFCO, Türkiye pazarında 2011 yılından bu yana hizmet vermeye devam ediyor.

“Türkiye’de yaklaşık 2 milyon’un üzerinde kasa kiralaması yapıyoruz” diyen İFCO lojistik şirketi Genel Müdürü Onur Aytekin, İFCO’nun kasa kiralaması konusunda dünya’daki en büyük şirketlerden biri olduğunu belirterek yılda 900 milyonun üzerinde kasa kiralaması yapıldığını söyledi. IFCO Systems'in Antalya, Ankara, İzmir, Kocaeli, Samsun ve Adana’da 100 m2 ile 4 bin 500 m2 arasında değişen büyüklükteki 6 depo ve yıkama merkezi ile kiralık kasa hizmetini artırarak, 2013 yılı sonun 20 milyon kasa hacmine ulaşmayı hedeflediği belirtildi.


İnsanların sağlığıyla oynanıyor”
Türkiye’de özellikle taze gıda sektörüne yönelik ürünleri taşınmasında kullanılan kasaların hijyen içermediğini vurgulayan Aytekin, ahşap kasalarla ve siyah plastik kasalarla taşıma işinin geleneksel yöntemler kullanılarak yapıldığı belirtti. “Ahşap kasalar tek kullanımlık kasadır. Siyah kasalar ise çöpten toplanıp eritilerek yapılan kasalardan oluşuyor ve bu durum Türk Gıda kodeksine aykırı. Avrupa’da bunu göremezsiniz. Türkiye’de bunun maliyeti düşük olduğu için ve birileri de bunu kullandığı için ne yazık ki bu yola başvuruluyor” diyen Aytekin insanların sağlığıyla oynandığını ifade etti. Türkiye’de hijyenik kasa kiralama işinin çok yaygın olmadığını belirten Aytekin, Avrupa’ya kıyasla Türkiye’de meyve ve sebzelerin yüzde 60 oranında pazarlarda hijyenik olmayan kasalar üzerinde satışlarının gerçekleştirildiğini söyledi. İnsanların gelir seviyesinin artmasıyla birlikte sistemin değişebileceğini de söyleyen Aytekin, organize perakendeciliğin Türkiye’de büyüyeceği gıdaların hijyenik kasalarla uygun şekilde taşınarak teşhir edileceğini sözlerine ekledi. “Türkiye’de işler çok hızlı ilerleyemiyor”
Tarım Bakanlığı, Gıda işletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığının yanı sıra Hal Müdürlükleri ile de görüşme halinde olduklarını ifade eden Aytekin, “Türkiye’de işler çok hızlı ilerleyemiyor. İlk olarak yeni bir uygulama. Talep bize daha çok marketlerden geliyor. Zamanla artacağını da düşünüyorum” dedi ve Türkiye’de yıllık meyve sebze üretiminin 45 milyon ton oluğunu ve bunun yüzde 25’inin doğru ambalajlarla taşınmadığından dolayı zarar gördüğünü söyledi. Doğru lojistik koşullarının oluşması için öncelikle toplanan meyve ve sebzelerin tazeliğinin korunması gerektiğini söyleyen Aytekin, bunun için ambalajlamanın doğru ve hijyenik kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi. Meyve ve sebzenin yaşayan bir organizma olduğunu vurgulayan Aytekin, “Meyve ve sebze gibi gıdaların kısa bir ömrü var ve bunların taze tutulması gerekiyor. Dolayısıyla en hızlı ve en taze şekilde tarladan ya da üretim tesisinden toplandığı şekliyle tüketiciye sunulması gerekiyor” dedi. İFCO Her kategoriye uygun kasa kiralıyor
Taze gıda sektörüne yönelik ürünlerin taşımasında kullanılan katlanabilir plastik kasaların kiralanmasının temel işleri olduğunu belirten Aytekin, her taze gıda kategorisine uygun kasaları olduğunu belirtti. İFCO lojistik şirketi Genel Müdürü Onur Aytekin kasa kiralama sisteminin işlenişini şu şekilde anlattı: “Birinci olarak marketler için kasanın yatırımını yapıyoruz. Onun dışında her bir kullanım öncesi kasaların hijyenik olarak yıkanmasını gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında lojistik servis sağlıyoruz. Yani boş kasalarımızın nakliyesini yapıyoruz. Hem bunlara tedarikçi firmalara nakliyesini, onların tesislerine götürülmesini hem de kasalar boşa çıkınca marketlerden geri toplamasını yapıyoruz. Ve tüm kasaların kontrolünü yapıyoruz. Yani havuzumuzu kontrol ediyoruz. Kasayı en başta sözleşmemizde zincir mağazaya kesiyoruz. Kasa kaybını asgari seviyede tutmak için Nerede, kimde, ne kadar kasa var ona bakıyoruz. Kendi teknolojik sistemlerimiz var. İnternet üzerinden çalışan bazı yazılımlarımız var. Her kullanıcı buna giriş yapıyor ve de bütün tedarik zinciri boyunda tedarikçiden markete kadarki zincir boyunca bütün bu süreçteki kasa sistemde gözüküyor.” Oya KAYA-Nurcan GÜNEŞ www.tasimacilar.com 27.12.2012 / 10:48