“İhracatın Yıldızları” ödülleri sahiplerini buldu

“İhracatın Yıldızları” ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye’nin ihracat hamlesine yön veren firmaların başarılarının tescillendiği "İhracatın Yıldızları 2011” yarışmasında, 7 kategori ve özel değerlendirmelerle ödül almaya hak kazanan 25 firma belirlendi.

Cumhuriyetin 100. yılı hedeflerine emin adımlarla yürüyen Türkiye'de, 500 milyar dolarla en önemli hedefi üstlenen ihracatın bu yöndeki gelişimine katkı olması ve ülke ekonomisindeki payının artırılması amacıyla gerçekleştirilen ‘İhracatın Yıldızları’ yarışmasının 2011 yılındaki ödülleri, düzenlenen görkemli bir törenle sahiplerini buldu. Dünya Gazetesi ve DHL Express işbirliği ile düzenlenen ve Akbank’ın ana sponsor olarak desteklediği, 500’ü aşkın firmanın başvurduğu İhracatın Yıldızları yarışmasında ilk etapta jüri tarafından 110 finalist belirlendi. 7 kategori ve özel değerlendirmeler kapsamında sonuçların belirlendiği yarışmada 25 firma ödül almaya hak kazandı. Dereceye giren firmaların ödülleri, The Marmara Taksim Oteli’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerine verildi. “İhracatın Yıldızları’ yarışması ihracatın gelişmesi açısından önemli”
Türkiye ihracatının geliştirilmesi ve ihracatın ülke ekonomisindeki payının arttırılması amacıyla gerçekleştirilen “İhracatın Yıldızları” yarışmasının gelenekselleşen ve onuncu yılına ulaşan başarı yolculuğunun gururunu DHL Express Türkiye olarak tüm paydaşlarıyla birlikte yaşadıklarını belirten DHL Express Türkiye Bölge Direktörü Michel Akavi törende yaptığı konuşmasında; “Küreselleşmenin gereği olarak ihracatın önemi tüm dünya ülkeleri için yadsınamaz bir gerçek. Türk ekonomisine yön veren performansların başında ihracat hiç kuşkusuz ki ilk sırada yer alıyor. Türkiye 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine yürürken yapılan her ihracat hamlesi ülkemizde ticaretin gelişmesine, yeni iş olanakları oluşturulmasına, işsizlikle mücadelede önemli rol oynuyor. Tüm bu olgulardan yola çıkarak on yıl önce hayata geçirdiğimiz “İhracatın Yıldızları” yarışması Türkiye’de ihracatının gelişmesi, ekonomimiz içindeki payının artması, zenginleşmesi ve çeşitlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Türkiye’nin ihracat atılımına on yıldır destek veren yarışmaya her geçen yıl ilginin artması yolumuza çok daha büyük şevk ve heyecanla devam etmemize olanak tanıyor. Türkiye'nin ihracatçı firmalarına yönelik alanında marka organizasyonu haline gelen “İhracatın Yıldızları” ile ülke ekonomisine katkı sağlamayı önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğiz" dedi.


“Teşvik edici bir yarışma olması açısından önemli”
Akbank Ticari ve Kobi Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür konuşmasında, Türkiye'nin rotasını 2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almaya çevirdiğine dikkat çekerek, "Ülkemizin bu hedefe ulaşmasında ihracat yapan şirketlerimize de çok büyük sorumluluk düşüyor. İhracatçılarımız şu ana kadar çok başarılı bir performans sergiledi. Global krizin en kötü dönemi olan 2009 yılında dahi toplam ihracatımızı psikolojik sınır olan 100 milyar doların üstünde tutmayı başardılar. 2011’de yaklaşık 135 milyar dolar ihracatla Cumhuriyet tarihi rekoru kırdılar. Avrupa pazarındaki sorunlara rağmen, 2012’nin ilk çeyreğinde ihracat hacmi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12 artış gösterdi. Bu yüksek performans sebebiyle ihracatçılarımızı tebrik ediyoruz. İhracatın Yıldızları ödül töreni, ihracatçılarımızın başarılarının tanınması ve paylaşılması yönünde çok önemli bir platform görevi görüyor. Diğer şirketlerimizi de daha büyük başarılara yönelik teşvik ediyor ve cesaretlendiriyor.” dedi. Yeni hedefin toplam ihracatı hacmini Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde 500 milyar dolara yükseltmek olduğunu hatırlatan Gür, “Bu zor ama ulaşılması mümkün olan bir hedef. Türk markalarının değerinin artması uluslararası piyasalarda daha rekabetçi olmamızla yakından ilgili. İhracatta katma değeri yüksek ürünlerin payını artırmamız, orta ve yüksek teknoloji ürünlerin ihracatına yönelmemiz bu hedefi tutturmamızı kolaylaştıracak. Bunun yanında tasarımla zenginleştirilmiş, inovatif ürünler imal etmemiz global tüketicinin ‘Türk malı kalitelidir’ algısının güçlenmesini sağlayacak.” dedi.


Türkiye ekonomisinde ihracat payının artırılmasına öncülük eden Orhan Holding’in “2011 İhracatın Yıldızı” ödülünü aldığı yarışmanın 10. Yıl Büyük Ödülü’nün sahibi Türk Hava Yolları oldu. Yarışmada diğer kategorilerde ödül kazanan firmalar ise şöyle; İhracatını 2011 takvim yılı içinde nominal olarak bir önceki yıla göre en fazla artıran firmaların değerlendirildiği “İhracat Performans” ödülünü; Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları AŞ İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları AŞ Türkiye'den ilk kez ihraç edilen ya da katma değeri oldukça yüksek veya geleneksel ürün - pazar konseptinin dışında ürün ihracatı gerçekleştiren firmaların değerlendirmeye alındığı ‘Kreatif Ürün’ kategorisinde; Karadeniz Holding Nortel Anadolu Tıp Miktar ya da nominal ihracat geliri düzeyine bakılmaksızın, en fazla sayıda ülkeye ihracat gerçekleştiren ya da herhangi bir ürünün ilk kez ihracatını gerçekleştiren firmaların değerlendirmeye alındığı ‘Yeni Pazar - Pazar Çeşitliliği’ kategorisinde; Elginkan HMS Yüksel Tohumculuk Tanıtım, pazarlama ve sipariş işlemini internet / e-ticaret platformları üzerinden yapmış olan firmaların değerlendirmeye alındığı ‘e-İhracat’ kategorisinde;
Dedem Osmanlı Çarıkları Çevik Flowers Kastaş Kauçuk Seçici kurul tarafından özel nitelik taşıyan faaliyetlerinden dolayı öne çıkan firma, kurum ve kuruluşların değerlendirmeye alındığı ‘Özel Ödüller’ kategorisinde; Babasultan Köyü Ramsey Er-Bakır Royal Halı Erensan firmaları ödül almaya hak kazandı. Yarışmada ayrıca; yabancı ülke kanunlarına göre yurtdışında kurulmuş ve Türkiye’de ilgili Türk ticari mevzuatına göre faaliyet gösteren yabancı şirketler ile Türkiye’de yabancı yatırımcılar tarafından kurulmuş veya iştirak edilmiş sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası yabancı tüzel ya da özel kişilere ait firmaların değerlendirildiği ‘Dış Sermayeli İhracat’ kategorisinde; Bosch Türkiye Socar Turkey Contitech firmaları ödül almaya hak kazandı. Son olarak, ulaştırma (navlun dahil), turizm, haberleşme, inşaat, sigorta hizmetleri ile mali hizmetler, bilgisayar ve bilgi hizmetleri, patent ve lisans komisyonları, ticari ve ticaret bağlantılı diğer hizmetler, finansal kiralama hizmetleri, çeşitli teknik hizmetler, kişisel-kültürel ve eğitsel hizmetlerin değerlendirilmeye alındığı ‘Hizmet İhracatı’ alanında; MADO Enocta Hitit Bilgisayar ödüllerini aldı. www.tasimacilar.com 31.05.2012/12:05