İkinci el dijital takograf araca takılır mı?

İkinci el dijital takograf araca takılır mı?

İkinci el takograf kullanımı ile ilgili bir klavuz olmamasıyla beraber mevzuattaki bilgilerin dağınıklığı kafa karıştırıyor.

 

Yürürlükteki mevzuat incelenerek, konuya bir nebze açıklık getirmek ihtiyacı duyulduğundan burada belirtilen bazı hususlar, doğrudan mevzuatta belirtilen hususlardır.Bazı hususlar ise,mevzuattan güdülen maksat  göz önüne alınarak, yorumlanmıştır.

Öncelikle şu hususun belirtilmesi gerekiyor. Takograf bir ölçü aletidir, mevzuata göre ikinci el ölçü aletlerinin ithalatı yasaktır. Burada belirtilen esaslar, yurt içinde oluşacak ikinci el dijital takograflar içindir.Yurt dışı taşımacılık yapan firmalar, yurt dışında takograf değişimi yapmak zorunda kaldıklarında, bu hususu göz önünde bulundururlarsa kendileri için faydalı olur.

İkinci el dijital takograf, araçlara takılarak kullanılabilir; Ancak bunun şartları vardır ve bu şartlara dikkat etmek gerekir.

Takograf daha önce mevzuatta belirtildiği şekilde hizmet dışı bırakılmış olmalıdır.

Takografın geçmişi izlenebilir olmalıdır.

Takografın mevzuatta belirtilen nitelikleri kaybolmamış olmalıdır.

Yeni araca yetkili servis tarafından monte edilmeli ve kalibrasyonu yapılmalıdır.

Belli bir marka/model araca göre üretilmiş dijital takograf farklı bir araca takıldığında, takograf çalışmadığından, geri sökülmesi gerekebilir.

Dijital takografın hizmet dışı bırakılması esasları;

Aşağıdaki durumlarda, dijital takograf takılı olduğu araçtan sökülerek hizmet dışı bırakılabilir.

Kaza sonucu araç pert olduğunda.

Araç ; satış, tadilat veya kullanım alanının değişmesi gibi nedenlerle takograf takma zorunluluğu kapsamı dışında kaldığında.

Araç takograf takma zorunluluğu olmayan üçüncü bir ülkeye ihraç edildiğinde.

Takografın hizmet dışı bırakılması, yalnızca takograf yetkili servisi tarafından yapılabilir. Servisin işlem yapabilmesi için, mutlaka araç sahibinin yazılı olarak talep etmesi gerekir.

Servis Tarafından Yapılan Hizmet Dışı Bırakma İşlemi:

Servis dijital takograf verilerini indirerek, belge karşılığı araç sahibine teslim eder. Ayrıca indirdiği verileri ve veri indirme tutanağını  iki yıl boyunca saklamak zorunda.Bu işlem yapıldığı taktirde, takografın geçmişi izlenebilir olacaktır.

Takograf yeni bir araca takılacağı zaman, önceki kayıtları araştırılmalı ve sorun olmadığı teyid edilmeli ayrıca, gövdede ezik, bombe, çukur, eğilme, bükülme, zorlama, kart yuvalarının kenarlarında ezik ve  aşınma olmadığı kontrol edilmelidir.Üretici mühürleri sağlam olmalı ve tüm fonksiyonlarının çalıştığıdan emin olunmalıdır.

Takograf, yeni, araca mutlaka yetkili servis tarafından monte edilmelidir. Montajdan sonra, mutlaka, mevzuatta belirtildiği şekilde, aktivasyon, ölçüm, programlama ve kalibrasyon işlemleri yapılmalı, kalibrasyon belgesi ve etiketi düzenlenmelidir.Kalibrasyon belgesine, takografın  söküldüğü aracın plaka numarası ve neden söküldüğü not edilmelidir.Ayrıca,daha önce dijital  takografı hizmet dışı bırakan  servisin bilgisi de nota eklenmelidir.

AETR  sözleşmesine göre, üye ülkeler, ikinci eldijital  takografların her hangi bir güvenlik riski oluşturmasını engelleyecek tedbirleri almak zorunda. Ancak, bu ürünler yurt dışından döviz karşılığı ithal edilmekte olduğundan sağlam oldukları sürece kullanılmalı ve bu kullanım kontrol altında olmalıdır.

Aşağıdaki dijital  takografları ikinci el  olarak değerlendirmek mümkün değildir.Çünkü mevzuata aykırı şekilde sökülmüşlerdir.

16 Haziran 2010 tarihinden sonra ilk defa tescil edilen ve uluslararası nakliyatta çalışan araçlar üzerinde bulunan ve analog takograf takmak için sökülen dijital takograflar.

30 Haziran 2014 tarihinden sonra ilk defa tescil edilen ve yurtiçi nakliyatta çalışan  araçlar üzerinde bulunan ve analog takograf takmak için sökülen dijital takograflar.

Her ne sebeple olursa olsun, yetkili takograf servisleri dışındaki kişi ve kurumlar tarafından araçlardan sökülen dijital takograflar.

Firmalara önerimiz, ikinci el takograf takılması gündeme geldiğinde, yukarda belirtilen kriterlere göre durumu ve cihazı değerlendirmeleridir. Aksi taktirde, araçta bir takograf takılı olmasına rağmen, takograf takılı değilmiş gibi işlem yapılacaktır.Bu gibi durumlarda, hem firma ve hem de işlem yapan servis sorumludur.

Bilal Yeşil / tasimacilar.com

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.