İlk yerli dijital takograf kullanılmaya başlandı

İlk yerli dijital takograf kullanılmaya başlandı

Kocaeli Üniversitesi tarafından geliştirilen Avrupa tip onaylı ilk yerli dijital takograf cihazı Pars 101 dijital takografın Ar-Ge çalışmaları bitti ve kullanılmaya başlandı.

Ar-Ge çalışmalarına ilk olarak Kocaeli Üniversitesinde Prof. Dr. Sarp Ertürk tarafından başlanan sonrasında Kocaeli Üniversitesi Teknoparkında bulunan Pars Ar-Ge Bilgi Teknolojileri firması tarafından Ar-Ge ve ürünleştirme çalışmaları tamamlanan Avrupa tip onaylı ilk yerli dijital takograf cihazı Pars DT-101 dijital takograf kullanılmaya başlandı.

Takograf cihazları, kazaların büyük bölümünün aşırı hız ve uzun süreli araç kullanımına bağlı şoför yorgunluğundan kaynaklı olduğu gerçeğiyle araç hız ve kullanım sürelerini denetlemek üzere geliştirilmiştir. Son teknoloji, Dijital Takograf cihazları özel şifreleme ve güvenlik önlemleri sayesinde cihazlara kötü amaçlı müdahaleyi engellemekte veya bu tür müdahale girişimlerinin tespit edilebilmesini sağlamaktadır.

Kocaeli Üniversitesinde Prof. Dr. Sarp Ertürk tarafından Ar-Ge çalışmalarına başlanan dijital takograf cihazının ilk Ar-Ge çalışmaları T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı eşgüdümünde Kocaeli Üniversitesinde mevcut araştırma ve altyapı laboratuvarlarında yürütülmüştür. Sonrasında Ar-Ge çalışmaları TÜBİTAK ve KOSGEB projeleri ile de desteklenen Dijital Takografın Ar-Ge ve ürünleştirme çalışmaları Kocaeli Üniversitesi Teknoparkında bulunan Pars Ar-Ge Bilgi Teknolojileri firması tarafından tamamlanmıştır. Yerli Dijital Takograf cihazı Başbakanlığın yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı destek ve koordinasyonlarıyla geliştirilmiştir.

Yerli Dijital Takograf cihazının geliştirilmesi ile Türkiye, Dijital Takograf üreten 5. ülke oldu. Üstün güvenlik tedbirleri ve işlevsel gereksinimleri ile ileri teknoloji bir elektronik cihaz olan dijital takografın ülkemizde üretilmesi sayesinde Türkiye’de üretilen ileri teknoloji ürünlere yeni bir ürün daha eklenmiş oldu. Şimdiye kadar yurt dışından temin edilmek zorunda kalınan; yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlarda kullanımı zorunlu olan Dijital Takografın yurt içinde üretilmesi sayesinde 1 milyar Avro civarında bir kaynağın yurt dışına gitmesinin önüne geçilmiş oldu.

İthal ürünlere oranla daha uygun fiyatlarla temin edilebilen yerli Pars DT-101 dijital takograf cihazı bu sayede aynı zamanda yük ve yolcu taşımacılığı yapan firmalarımıza da ekonomik açıdan kazanç sağlamaktadır. Ayrıca yasal açıdan zorunlu hale gelmiş veri indirme cihaz ve çözümleri de Pars Ar-Ge firması sayesinde daha ekonomik olarak temin edilebilir hale gelmiştir. 

 

 

pars-dt-101.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.