‘İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin 3'üncüsü gerçekleşti

‘İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin 3'üncüsü gerçekleşti

İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin 3’üncüsü İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti’nin Başkenti Tebriz’de yapıldı.

Birincisi 2008, ikincisi ise 2011 yılında Trabzon’da yapılan İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin üçüncüsü için İran’ın Tebriz şehrinde devlet, özel sektör ve iş adamları bir araya geldi. İpekyolu üzerinde bulunan 27 ülkeyi kapsayan konferansa, 18 ülke temsilcileri yer alırken, Türkiye’den Trabzon Valiliği ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri ile başlatılan zirvenin Tebriz toplantısına Trabzon, Erzurum ve Ordu illeri valiler düzeyinde katılım gerçekleşti.


Zirvede konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, Trabzon’un başlattığı zirvenin üçüncüsünün düzenlenmesi ve İpekyolu ülkeleri arasında gelişen ticaretten memnun olduklarını söyledi. Konferansa İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Tacettin, Sanayi, Ticaret ve Maden Bakanı Dr. Mehdi Gazanferi, Doğu Azerbaycan Dini Lideri Ayetullah Şebisteri, Eyalet Valisi Dr. Beyige katıldı. Konferansta Türkiye’yi temsilen, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, TTSO Meclis Başkanı ve DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Al-port Trabzon Liman İşletmesi Müdürü Muzaffer Ermiş, TTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve işadamlarından 100’ü aşkın bir heyet katıldı. “Dünya krizde iken İpekyolu’nda ekonominin yükselmesi, bu yolun canlandığının da bir göstergesidir” diyerek söze başlayan Türkiye Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ, yaptığı konuşmada, Erzurum ve Tebriz arasında Türk Hava Yolları tarafından doğrudan karşılıklı seferlerin başlatılmasının önemine dikkat çekerek, Türkiye ve İran arasında bu hattın bir saat ile önemli bir yakınlaşma sağlayacağını da dile getirdi. Türkiye ve İran arasında vizelerin kaldırılmasının diğer ülkelere de örnek olması gerektiğini belirten Akdağ “ “Dünyanın büyük bir kısmı bugün global ekonomik krizle boğuşuyor. Buna karşın bu bölgede de İpekyolu hattındaki ülkelerin ekonomilerinin geliştiğini büyüdüğünü görüyoruz. Bu İpekyolu’nun canlandığının göstergesidir” şeklinde konuştu. “Ticaretin önündeki engeller kaldırılmalı”
İran’ın Sanayi, Ticaret ve Maden Bakanı Dr. Mehdi Gazanferi, 2 bin yıl önce İpekyolu’nda kurulan bağlantıların bugün de devam ettirilmesi gerektiğini söyleyerek, İpekyolu güzergâhı üzerindeki devletlerarasında bir irtibat olmadığını, milletler ve tüccarlar arasında gelişen bir bağlantı olduğunu ifade etti. Gazanferi “İpekyolu ticaretinin daha da gelişmesi için tüccarların önündeki engellerin kaldırılması gerekir” dedi. İran’ın Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Tacettin de yaptığı konuşmada İpekyolu ülkeleri arasında vizelerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Türkiye ve İran arasında vize olmamasını örnek gösteren Tacettin, vizelerin kaldırılmasının ticareti artıracağını da savundu. “İpekyolu canlandırılmalıdır”
Açılış konuşmalarının ardından katılımcı ülke temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı konferansa geçildi. Konferansı açılışında konuşan TTSO Meclis Başkanı ve DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, İpekyolu’ndaki işbirliğinin geliştirilmesi için Türkiye’nin büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Bu amaçla İpekyolu İşadamları Zirvesi buluşmalarına 2008 yılında Trabzon’da başlandığını, ardından 2011 yılında da ikinci kez yapıldığını aktardı. Ulusoy, İpekyolu’nda bulunan ülkeler arasında işbirliğinin gelişmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu kaydetti. Ulusoy, İpekyolu’nun kalbinin Doğu Karadeniz ve Tebriz hattı olduğunu söyleyen Ulusoy, bu hatta yönelik olarak İpekyolu’nu canlandırmayı öngören projeler hazırladıklarını ifade etti. Ulusoy, “Biz bu projelerimizi, görüşlerimizi ve de tecrübemizi burada anlatmak istiyoruz. biz komşu, kardeş, Müslüman, dost ülkeyiz. Asırlardır Türkiye ve İran arasında hiçbir problem olmamıştır. Şu anda bakış açımız; asırlar boyunca, İpekyolu’nun gelişmesi için birbirimize mutlaka sahip çıkmamız gerekmektedir Çin ve Afganistan temsilcileri de İpekyolu projesinin hayata geçirilmesini istiyor
Çin Heyeti de İpekyolu’nun geliştirilmesi gerektiğini dile getirerek “Doğu Azerbaycan ve İran çok zengin bir bölgedir. Diğer ülkelerden katılan arkadaşlarımız İpekyolu’nun gelişimine ve yeniden etkili olmasını istemekteki kararlılıklarından çok etkilendik. Ve aslında 2000 sene önceki İpekyolu ülkeler arasında başlayan paylaşımın bundan sonrada devam etmesini diliyoruz. Ve bu ekonomik ve kültürel irtibatların devam etmesine katılacağız. Bu bir dünya gelişimi olarak bilinmektedir. Bu ekonomik kardeşlik ve arkadaşlık irtibatlığın devam etmesi dünyadaki tüm halkların yararınadır. Umarım ki İpekyolu’ndaki işbirlikleri bir dünya işbirliğine dönüşür” ifadelerini kullandı. Afganistan temsilcisi ise 20 yıl öncesine göre bugün çok daha geliştiklerini, sanayide, ticarette ilerleme kaydettiklerini belirterek şöyle konuştu: “Afganistan İpekyolu’ndaki rolü bugün de devam edecektir. Bizler tacirlerin işbirliğini yürütmesinden yanayız. Devletlerarasında düşünce farkları olsa da halklar arasındaki bağlantıların İpekyolu’nu geliştirmekte en önemli kuvvet olduğuna inanıyoruz.” Hayati AKBAŞ / Trabzon www.tasimacilar.com 27.06.2012 / 14:13