Irak merkezi hükümeti Türklerin geçişine izin vermiyor

Irak merkezi hükümeti Türklerin geçişine izin vermiyor

Suriye sınırında yaşanan sıkıntılar yetmezmiş gibi şimdi de Irak merkezi hükümetince Türk Nakliyecisi sıkıntı yaşarken Irak üzerinden Suudi Arabistan’a gidecek olan hacı adaylarına ve çalışanlara da geçiş izni verilmiyor.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nden edinilen bilgiye göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin denetimindeki İbrahim el Halil gümrük kapısından aldıkları vizeyle, hac mevsiminde çalışmak için Irak üzerinden Suudi Arabistan’a gitmeye çalışan yüzlerce Türk, merkezi hükümetten vize almadıkları gerekçesiyle Irak güvenlik güçlerince alıkonuldu. Aynı şekilde Irak merkezine taşımacılık yapan Türk nakliyecilerinin de Irak güçlerince durdurularak sorguya çekildiği öğrenildi. “Elimizden geleni yapacağız”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’da yaptığı açıklamada Irak'ta bekletilen Türk hacı adaylarıyla ilgili olarak Hac seyahat şirketlerinin profesyonelce çalışmaları ve vatandaşları işlemler tamamlanmadan yola çıkarmaması gerektiğini belirterek, "Yola çıkan hacılarımız bilmeyebilir ama onları bu yola çıkaranlar yol boyunca geçecekleri ülkelerden vize almaları ve bu vizelerin eksiksiz olması gerektiğini bilmelidir. Bu konuda ne Diyanet İşleri Başkanlığımız ne de bakanlığımızla hiçbir temasa geçilmeden binlerce vatandaşımızın bu şekilde yola çıkarılmış olması açıkçası doğru bir tutum değildir. Yine de biz mümkün olduğu kadar bu vatandaşlarımızın kutsal yolculuklarının devamını sağlamak için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.


“Irak fiilen Üç’e bölünmüş durumda”
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen’de Irak merkezli yapılan taşımalarda sıkıntı yaşadıklarını belirterek “ Bugün aldığımız bir haberde her şeye rağmen Bağdat’ta ticaret yapmak için çaba sarf eden Türk nakliyecisi 50-60 kadar aracın Bağdat’ta tutulduğu ve şoförlerinin sorguya çekildiği haberi geldi. Irak’ta güvenlik problemi had safhada biz sadece güvenliği sağlanmış Kuzey Irak ile iş yapabiliyoruz” şeklinde ifade etti. UND Başkanı Ruhi Engin Özmen sözlerini şu şekilde sürdürdü : “Irak fiilen Üç’e bölünmüş pozisyonda biz kuzey ırakla olan ticaretimizi yüzde 147 gibi çok ciddi bir rakamda arttırdık. Bugün İki bin araç karşılıklı olarak Kuzey Irak’a gidip geliyor. Bunlar her türlü ihtiyaç maddesini götürüyor. Oradan da ham petrolü alıp Türkiye’ye getiriyor. Orada da çok ciddi bir ticaret var. Ama Irak’ın içine, merkezi hükümetin olduğu bölgeye gittiğinizde Bağdat’a kadar inemiyoruz. Çünkü güvenlik sorunu var.” www.tasimacilar.com 19.10.2012 / 13:43