İSAROD tahdid isteğini bu kez büyükşehir belediyesi önünde gerçekleştirdi

İSAROD tahdid isteğini bu kez büyükşehir belediyesi önünde gerçekleştirdi

İstanbullu servisçi esnafının hak arama adına gerçekleştirdikleri eylemler devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi önünde İSAROD başkanı Hamza Öztürk öncülüğünde toplanan esnaf plaka tahdidi isteklerini bir kez daha dile getirdi.

Türkiye genelinde belli illerde uygulanan Plaka tahdidinin İstanbul’da neden uygulanmadığını merak eden servisçiler İSAROD Başkanı Hamza Öztürk’ün de yer aldığı Saraçhanedeki İstanbul Büyükşehir Belediyesinin önünde bir eylem düzenledi. Eyleme 500 civarında servisçi esnafı katıldı.


Öztürk: “birçok vilayette uygulanan tahdid neden İstanbul’da uygulanmıyor”

İstanbul Umumi Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası olarak 11 Mayıs’ta Kazlıçeşmede düzenledikleri eylemde olduğu gibi plaka tahdidi uygulamasını İstanbul’da istediklerini bir kez daha yineleyen İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, yetkililere seslerini duyurmak adına Saraçhane Büyükşehir Belediyesi önünde eylem düzenlediklerini belirterek” Türkiye genelinde 27 vilayette uygulanan plaka tahdidinin İstanbul’da neden uygulanmadığını bilmek istiyoruz. Burada kimlerin çıkarı var, kimler bu işten rant sağlıyor, bunu öğrenmek istiyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

“Servis araçlarında rant, otobüs servisinde rant değil”

“Bizim merak ettiğimiz konu plaka, servis araçlarında uygulanınca rant, ama otobüs servis araçlarında uygulanınca rant değil” diyen Öztürk, böyle bir uygulamanın İstanbul’da olmaması gerektiğini belirterek “İstanbul gözbebeğimiz diyoruz, İstanbul en iyi şeylere layık diyoruz. Ama İstanbul’daki öğrenciyi de, personeli de en pahalı şekilde herkese taşıttırıyoruz. Yanlış anlamayın, pahalı taşıtıyoruz da esnafın cebine bu para girmiyor. Bu para birilerinin cebinde kalıyor. Onun için biz diyoruz ki plaka tahdidi yaptığınız takdirde İstanbullunun öğrencisi de, kendisi de ucu taşınacak. Onun için plaka tahdidi olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.

5 bin servis aracı daha kütüğe kaydını yaptırdı

İstanbul trafiğine her gün yüzlerce aracın kaydolduğunu açıklayan Öztürk, geçen yılki resmi kayıtlarda 5 bin adet servis aracının daha İstanbul’da yaşanan bu yoğun trafiğin içine eklendiğini belirterek “İstanbul’daki servis aracı sayısı yaklaşık 45 bin. 45 bin servis aracı İstanbullunun ihtiyacının fazlası. Araçların fazla olması tur şirketlerinin işine geliyor. Nerede çok o kadar ucuz taşımacılık var. Onun için artık büyükşehir belediyemizin çalışmasını yapıp bu sektöre yeni oyuncuların girmesini engellemesi lazım. Bunun da tek çözümü plaka tahdidi. Öğrencileri ucuz taşıyacağız. İş yeri sahibinin personelini ucuz taşıyacağız. Servisçi bugün kazandığından en az yüzde 30 daha fazla kazanacak ve İstanbul trafiğine bizim bu dediğimizi uygulamaya geçirdiğimiz takdirde İstanbul trafiğinin de rahatlamasına katkı sağlayacağız” şeklinde konuştu.


“Plaka Hakkımız Söke Söke alırız”

“Plaka hakkımız söke söke alırız”, “biz alın terimizi istiyoruz” sloganlarıyla Öztürk’ü destekleyen servisçi esnafına karşı” Plakayı bizim için ranttır diyenler esas rantı onlar elde ediyorlar. Onlar bu işin peşinde şimdi biz kazlı çeşme mitingini yaptıktan sonra bazı kişiler plaka tahdidini oda istemiyor diyorlar. Bizim plaka tahdidini istemem gibi bir şeyimiz söz konusu değil” şeklinde açıklama yapan Öztürk, geçmiş dönemdeki taksi plakası ihalesini örnek göstererek” Rant olur diyorsanız o zaman 1988 yılında en son taksi plakası ihalesinde nasıl olduysa 5 yıl satılamaz kaydı koyun. Bizim hiçbir esnafımız tenekesinin peşinde değil. Bizim plakadan amacımız sosyal güvencemiz yok” dedi.

“Araçlarınızı şirketlere vermeyin”

Bazı şirketlerin iş garantisi adı altında servisçi esnafın aracını şirket bünyesine aldığını ifade eden Öztürk servisçilere seslenerek “Sizin malınızı sizin üstünüzden almak istiyorlar. Bu da sizin malınızla size tabiri cahitse kement vurmaya çalışıyorlar. Onun için ne olur eğer bu işlerin çözümüne katkı sağlamak istiyorsanız araçlarınızı kesinlikle şirketlere vermeyin. Şu anda bu özmal zorunluluğu uygulaması bu yıl uygulanacak. Burada kimseye aracınızı devretmeyin. İş karşılığı, vergi karşılığı, sigorta karşılığı emin olun bu iş bugünlük böyledir. 1 ay sonra sigortanı ödeyeceksin diyecekler. Vergi zamanı geldiğinde vergini de sen ödeyeceksin diyecekler. Onun için kimseye araba devretmeyin. Bunu da bir arkadaşınız olarak sizlere söylüyorum” açıklamasında bulundu.

Eylemden sonraki süreç nasıl gelişecek?

Gerçekleştirilen eylemin daha sonraki eylemlerin ölçüsünü belirlediğini dile getiren Öztürk, “yapacak olduğumuz iş şu; okullara kadar yine belediyeye bir mühlet vereceğiz. Okullar açıldığı hafta esnafın sıkıntıları yine devam ediyorsa toplanmadan hareket ederek tüm İstanbul’un ana caddelerini kitleyeceğiz. Bizim hedefimiz İstanbul’a hizmet etmek. En iyisini yapmaya çalışıyoruz ancak hizmet ederken karşılığını alamadığınız zaman o zaman eziliyorsunuz. 3 yıldan beri bu insanlar hep biraz biraz daha diye bizim baskımız sonucu ertelediler. Onun için artık sabır kalmamıştır. Ne olur yetkililer bizleri duysun, bu insanların sıkıntılarına kulak versin” şeklinde ifade etti.

“Tahdid olursa korsan taşımacılık ortadan kalkar”

Tahdidin esnafın üzerindeki sıkıntıları ortada kaldırılacağını söyleyen Öztürk, “plaka tahdidi gerçekleştirildiği zaman korsan ortadan kalkacak. Yüksek komisyonlar ortadan kalkacak, şirketlerin zulmü ortadan kalkacak, akaryakıt satışı ortadan kalkacak ve dolayısıyla esnaf evine ekmek götürmeye başlayacak. Gebze’ye gidip de yol belgesi alamayan arkadaşların, korsan yasasından mağdur olan arkadaşların, trafik sigortasının geçen seneye nazaran 3’e katlanmasına katlanamayan arkadaşların ve yine okullardaki şirketlerin personel taşırken çalıştığımız şirketlerin esnaftan aldıkları yüksek oranlardaki komisyonların çözümü plaka tahdididir” dedi.

“Sorunlara kesin çözüm istiyoruz”

Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş ile yaptıkları görüşmelerde konuya ilişkin çalışmalarının devam ettiğini, sorunun bir çözüme bağlanacağının söylendiğini belirten Öztürk, “Bizim esnafımız artık ağzına bir parmak bal sürülmesini istemiyor. Kesin çözüm istiyoruz ve bu konuda karalıyız. İstanbul’daki öğrenciyi de personeli de taşıyan biziz. Ama bize birilerinin sahip çıkması gerekiyor. Biz burada sayın başbakanımıza da sesleniyoruz. Geçen yıl seçim arifesinde bizim esnafımıza bir söz verildi. Taksicilerle yapılan benzer toplantıyı İstanbul’da da servisçiler de yapacak denildi. Fakat programının yoğunluğundan dolayı bu program ertelendi. Halen de erteleniyor” şeklinde konuştu.

Oya KAYA

www.tasimacilar.com


 


 


 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum