İSAROD’un pikniğinde servisçiler çözüm istedi

İSAROD’un pikniğinde servisçiler çözüm istedi

İSAROD’un geleneksel olarak düzenlediği pikniğin 4’üncüsü Sarıyer Bahçeköy’de birçok servisçinin ve ailelerinin katılımıyla gerçekleşti. Milletvekillerini de katılımıyla servisçi esnafı sıkıntılarını piknik alanında dile getirdi.

Anadolu Yakasından hareket eden servisçiler piknik alanına gelmeden önce FSM Köprüsünde plaka tahdidi taleplerinin yerine getirilmesi adına araç yavaşlatma eylemi gerçekleştirdi.


İSAROD’un bu yıl 4 sünü düzenlediği geleneksel pikniği Mercedes Benz Bayiisi Gülsoy Otomotiv, Michelin Lastikleri, Isuzu Bayiisi Çelik Dizel ve Renault Mais Bayiisi Kemal Tepretoğlulları sponsorluğunda Sarıyer Bahçeköy’de düzenlenen pikniğe, AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk, İstanbul Bağımsız Milletvekili İhsan Barutçu, Kocaeli Servis Araçları Başkanı Ahmet Taşçı, Eyüp Minibüsçüler Odası Başkanı Ali Rıza Yavuz, İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, dernek ve oda üyelerinin yanı sıra aileleri de katıldı.

Şiirlerin okunduğu, halayların çekildiği, mehter ekibinin de piknik alanına renk kattığı günde, İstanbul AKP Milletvekili Metin Külünk’ünde piknik alanına gelmesiyle servisçi esnafı Plaka tahdidi yol izin belgelerinin alımında yaşanılan sıkıntılar, ticari taşımacı oldukları halde korsan taşımacı sınıfına sokularak araçlarının bağlanmaları, büyük firmalar tarafından yapılan kesintiler gibi yaşadıkları sorunları dile getirdi.

4. düzenledikleri birlik ve beraberlik pikniğinde bir konuşma yapan İstanbul Umum Servis İşletmecileri Odası Başkanı Hamza Öztürk “Burası bir miting alanı değil, onun için biz burada hem eğleneceğiz hem yorgunluğumuzu atacağız hem de sizinle birlikte önümüzdeki yıllarda ve önümüzdeki aylarda neler yapılacak onları konuşacağız. Bunun için çok fazla konuşmak istemiyorum. Bugün eğlenme günü…” dedi.


 

Servisçi engelli yasasından ve korsan taşımacılıktan muaf mı? olacak

Düzenlenen piknikte servisçilere size iki iyi haberimiz var diyen Öztürk, araçların engelli donanımına uygunluğu ve kendi araçlarıyla korsan taşımacılık yaptıkları gerekçesiyle il dışına çıkamayan servisçilere müjde verdi.

Servis araçlarının engelli yasasından muaf olacağını söyleyen Öztürk, artık ticari araçlarıyla memleketlerine gitmek isteyen servisçilerin de sıkıntı yaşamayacaklarını söyledi ve “duyumumuz doğru ise Servis araçları engelli yasası kapsamı dışında kalacak. Yine bunun yanında korsan yasası ile alakalı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapmış olduğumuz çalışmada komisyon kararını aldık. Bunun içinde Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Ticaret Odası ile birlikte bir çalışma yapıp bunu da size duyuracağız. Bu işi de inşallah ay sonuna kadar bitireceğiz. Buna müjde mi dersiniz arkadaşınızın başarısı mı dersiniz, şehir dışına aileleriyle birlikte gidecek olan(bakın ticari değil) kendi öz be öz aileleriyle dışarı çıkacak olanlara izin alacağız artık. Bunun da müjdesini vereyim size. Üstüne basa basa söylüyorum. Ticari amaçla çıkacak olanlara izin yok. Bunun için yapılacak çalışma devam ediyor. Kendi ailenizle köyünüze, yazlığınıza giderken bir sıkıntı yaşamayacaksınız. Ola ki yaşadığınız mahkeme kararı var. Lütfen yalnız çevirme esnasında kimlik tespitinizi yaptırın. Savunmanız güçlensin. Onun için sizlerden ricam giderken bizlerle bir istişare edin öyle yola çıkın. Şehir içinde turizm taşımacılığı yapmak isteyen arkadaşlar odamız vasıtasıyla turizm belgelerimizi alabiliyoruz. Burada da bir sıkıntı kalmadı. Resmi yoldan çalışacak arkadaşlara her kolaylığı sağlayacaklar” şeklinde açıklama yaptı.

Ahmet Taşçı :“biz davamıza sahip çıktık, sizde çıkın”

Kocaeli Servis Araçları Başkanı Ahmet Taşçı ise İstanbullu servisçilerle birlikte olmaktan mutlu olduğunu belirterek “Davanıza sahip çıkıyorsunuz. Davanıza sahip çıktığınız mühletçe biz Kocaeli’nde öyle yaptık. Plakalarımıza tahdit getirdik. Sizinde başaracağınıza inanıyorum” dedi.

“Korsan yasasını çıkardık, o tuğlayı çektiğimizde neler varmışta neler…”

Taşçının ardından konuşan AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk, “Buralara nereden geldiğinizi iyi biliyoruz. Bu noktaya gelebilmek için ne kadar çaba sarf ettiğinizi iyi biliyoruz. Tabi ki çözülen problemler var, çözülmeyen problemler var. Çözülen sıkıntılar var, çözülmeyen sıkıntılar var. Şunu unutmayın her problem çözülecek ama arkasından çözülen problemin açtığı alan üzerinden yeni sıkıntılarla karşılaşacağız” diyerek başladığı konuşmasını 3 Haziran’da Resmi Gazetede yayınlanan Korsan Yasasına getirerek “O kanunu çıkarmakla beraber ticari taşımacılık sektörünü daha yakından tanıma fırsatı bulduk. Kanunun çıkartılmasıyla beraber önümüze doğal olarak yeni problemler geldi. O tuğlayı çektiğimizde neler varmışta neler. Biz ki hepsinin farkındayız. Hepsiyle ilgileniyoruz. Hepsi ile alakadar oluyoruz. Ama hemen çözülen problemler var, hemen çözülemeyen zamana muhtaç problemler var. Ama servis araçlarının önemli ölçüde meselelerinin çözüldüğüne inanıyoruz. Birisi hariç, tahdit” diyerek tahdit konusuna da değindi.

“Vaatte bulunmaya gelmedim, sofranızda çay içmeye geldim”

Tahdit konusuna girmesinin ardından servisçilerce soru yağmuruna tutulan Külünk, bir servisçi esnafının bize seçimden önce plaka tahdidi yapacağız diye söz veriyor musunuz? sorusunun ardından “ben buraya imtihan olmaya gelmedim. Buraya vaatte bulunmaya da gelmedim. Sofranızda çay içmeye geldim. Eğer sofranızda çay ikram ederseniz içerim, ikram etmezseniz tebessümümü sizle paylaşarak biner başka yoluma devam ederim. Bu usul geçmişte kaldı. Bulduk bir milletvekili bize vaat et. Seçimden önce bunun sözünü veriyor musunuz? Biz haddimizi biliriz. Biz ağzımızdan çıkan sözün sahibiyiz. Nezaketimizi de koruruz, ne yaptığımız ortada. Yıllardır beklediğiniz korsan yasası bu adamların çalışmalarının sonucunda çıktı. Önce onları bir alkışlayın. Geçmişte alıştığınız o eski partilerin bol keseden fötr şapkanın içerisinde çıkartıp, o bir veriyorsa ben 5 vereceğim, o bir anahtar veriyorsa ben iki anahtar vereceğim diyen dönemlerin adamları değiliz biz. Sen burada bana dünyayı bağışlasan ben asla burada sadece senin bana bakışını hoş etmek için sana mavi boncuk vermem ama durduğun yeri söylerim. Durduğum yer şudur; vatandaşın durduğu yerdir. Eğer sizin tahdit sofrasındaki talebiniz varsa sizin yanınızdayım. Eğer tahdit noktasındaki sizin durduğunuz yer, sizin hakkınız ve hukukunuz ve de İstanbul halkının durduğu yer noktasında hak ve hukuk ise sonuna kadar sizin hakkınızın ve hukukunuzun arkasındayım.” dedi.


“Yol belgelerinde yaşanan sıkıntıları korsan yasasına bağlamayın”

17 yıldır servisçilik yapan bir esnaf ise korsan olmadığını haykırarak “yol kâğıdımın gününden dolayı benim arabam bağlandı. Yazsın benim cezamı göndersin. 2 aydır benim arabam bağlı. Benim senedimi kim ödeyecek” diyerek sıkıntısını dile getirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Külünk ise, “Arkadaşlar korsan yasası sizi yakmadı. Ticari taşımacılık yapabilmenin şartlarını yerine getiren hiçbir araç bu memlekette bağlanmamıştır. Ticari taşımacılık yapmanın hukuki şartlarını yerine getiren hiçbir araç bağlanmamıştır, bağlanamaz da. Siz benim ne demek istediğimi iyi biliyorsunuz. Yol belgelerinde yaşadığınız sıkıntıların bütün faturasını korsan yasasına çıkarmayın. Bu noktada kendiniz ve bir de bağlı olduğunuz, birlikte çalıştığınız şirketlerde üstüne düşeni yerine getirsin” dedi.

Metin Külünk :“Kooperatif kurun”

Büyük firmaların himayesinde çalışan bir diğer esnaf ise tek taraflı sözleşmelerle yaşadıkları sıkıntıyı dile getirerek çözüm bulunması konusunda Metin Külünk’ten yardım istedi. Külünk ise, servisçilerin birleşerek kooperatif kurmalarını söyledi ve “Gelin bir araya gücünüzü birleştirin. Kooperatif kurun gidin o kooperatifle çatır çatır mücadele edin onlarla. Gidin bakalım size engel olabiliyorlar mı gidin mücadelenizi yapın. Sana ben git onlara teslim ol, onların haksızlığına boyun ey demem ki” şeklinde cevap verdi.

Destek veren sponsor firmalara ve meslekte uzun süre çalışmış olan servisçilere verilen plaketlerin ardından, piknik coşkulu bir şekilde devam etti ve olaysız bir şekilde son buldu. Oya KAYA/Alev ARSLAN

www.tasimacilar.com


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum