İSTAB'tan EPDK'ya kaçak mazot uyarısı

İSTAB'tan EPDK'ya kaçak mazot uyarısı

EPDK’nın “Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Kurul Kararı” Taslağına göre; Akaryakıt istasyonlarının sağladığı indirimin ortadan kaldırılması düşüncesine İSTAB'dan açıklama geldi.

 

İSTAB'ın, bugün 320 ‘e varan aktif üyeye sahip olup 2015 yılına gelindiğinde hitap ettiği sektörün, 50 bine yakın ailenin geçimini sağlamakta olduğunu ifade eden İSTAB Başkanı Bayraktaroğlu "Sektör içerisinde yarattığı dolaylı istihdam düşünüldüğünde 200 bine yakın bireyin geçim kaynağıdır. İstanbul’da her gün yaklaşık  1  milyon  kişi  ulaşımını  servisle  sağlamaktadır. Servis  sektörü  İstanbul'da her gün 5 milyon KM, yılda 1 milyon 320 bin KM yol kat etmektedir. Diğer bir anlatımla servisler, her gün dünyanın etrafını 125, yılda 33 bin defa dolaşmaktadır İstanbul’da servislerin harcadığı günlük akaryakıt ortalama 700 bin, yılda 184.800.000 litre, sektörün yıllık cirosu ise yaklaşık 1 milyar dolardır" dedi.

"Bu karar ile kaçak mazota yönelecekler"

EPDK’nın “Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Kurul Kararı” Taslağına göre; Akaryakıt istasyonlarının  sağladığı indirimin  ortadan kaldırılması istenmesine İSTAB tarafından karşı çıktıklarını belirten Başkan Ali Bayraktaroğlu"Taslak çalışmayla öncelikle belirtmek isteriz ki , Karayolu Taşıma Sektörünün elde etmiş olacağı indirimli akaryakıt alımı projesi  işlevsiz hale gelecektir ve ülkemiz için  yüksek mazot fiyatları artışları ile birlikte  indirimli akaryakıt alamayan  taşıt sahipleri kaçak mazota  yönelecektir. 

Kaçak yollardan elde edilen mazot kullanımının  artması  kamu zararına yol açacağı gibi maddi ve manevi zararlara da yol açacaktır. Karayolu yolcu taşıma sektörünün yıllık minimum yakıt tüketim oranları göz önünde bulundurulduğunda ve yasal olmayan yakıtların kullanılması nedeniyle,  ülke ekonomisi kayıt dışına yönelmekle kalmayacak yüksek miktarda vergi kaybıyla karşı karşıya kalınacaktır" uyarısında bulundu.

"EPDK tarafından PUİS’in talebi doğrultusunda hazırlanan taslak ile akaryakıt satışı gerçekleştiren bayiler  ile dağıtıcı firmalar arasında elde edilecek karın adil dağıtılması kurumunuz tarafından iyi niyetli olarak düzenlenmek istenmişse de, akaryakıt bayilerinin  elde edeceği  kar oranlarının arttırılması uğruna; Ülke ekonomisini doğrudan etkileyen yolcu ve yük taşıma sektörlerinin bel kemiğine ağır bir darbe indirilmiş olacaktır "diyen Ali Bayraktaroğlu akaryakıt satışı yapan bayilerin kar oranlarının arttırılması uğruna  yapılması düşünülen düzenleme ile toplumun tümünü ilgilendiren yolcu  taşımacılık  sektörü  maliyetlerin artması nedeniyle olumsuz etkileneceğini vurguladı.

Ayrıca akaryakıt satışı yapan bayilerinin legal ve illegal yollardan nihai tüketicilere sağlayacağı indirim oranları ile haksız rekabet meydana gelmekle birlikte,bayilerin grup satışlarında yapacağı örtülü anlaşmalar kapsamında vergilendirilmemiş kazanç transferleri de ortaya çıkacağı uyarısında bulunan İSTAB Başkanı sonuç olarak yukarıda açıkladığımız sebeplerden ötürü Adil Kar Paylaşımına ilişkin taslağın 2. maddesinde belirtilen akaryakıt satışlarında bayilerden indirime katılması istenemez ve bayinin marjından herhangi bir indirim yapılamaz hükmünün kaldırılması ya da bu hükmün servis taşımacılık sektörünü koruyan  sivil toplum kuruluşları bakımından bir istisna getirilmesini talep ettiklerini belirtti.

 

ab-resim-2-(1).jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.