İstanbul Halk Ulaşım'ın Başkanı İbrahim Kala oldu

İstanbul Halk Ulaşım'ın Başkanı İbrahim Kala oldu

Oldukça heyecanlı anların yaşandığı İstanbul Halk Ulaşım A.Ş.’nin 8. Genel kurulunda İbrahim Kala, Halk Ulaşım üyelerince güven toplayıp yeni Başkan olarak göreve getirildi.

Üst üste birkaç kez girdiği genel kurulda rakipsiz olarak görevine devam eden Mustafa Altunbaş’ın bu yılki rakibi İbrahim Kala oldu. Mustafa Altunbaş’ın 153 oy aydığı genel kurulda, İbrahim Kala 263 oy alarak yeni başkan seçildi.

İstanbul Halk Ulaşım A.Ş. genel kurulu ‘ilk’lere sahne oldu

İstanbul Halk Ulaşım A.Ş.’nin 8. genel kurulu 1453 panorama Topkapı tesislerinde düzenlendi. Akbank ve Tezeller Otomotiv’in sponsor olarak yer aldığı Genel Kurula İETT Genel Müdür Yardımcısı Mümin Kahveci, Yeni İstanbul Halk Otobüsleri Başkanı Şirin Varışlı, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı İsmail Yüksel ve İstanbul Halk otobüsleri Dernek Başkanları katıldı.

Bu yıl ilkleri yaşayan İstanbul Halk Ulaşım A.Ş.’nin Genel Kurulda seçim süresi ilk kez 1 yıl olarak belirlenirken, yaşanan bir diğer ilk de şirketin denetim Kurulu olmadan sadece yönetim kuruluyla devam edecek olması.

Divan Başkanlığını Marmara Ulaşım Başkanı Yıldırım Yılmaz’ın yaptığı Genel Kurul Saygı duruşuyla başladı.

“Türkiye toplu taşımacılıkta kabuğunu kırdı”

Genel Kurulun ilk konuşmacısı İETT Genel Müdür Yardımcısı Mümin Kahveci, tarafından gerçekleştirildi. İETT’nin ileriye dönük plan ve projelerinden bahseden Kahveci, yurt dışından da yoğun teklif aldıklarını, yapılan uygulamaların ülke belediye başkanlarınca da takdir gördüğüne değinerek “Artık Türkiye toplu taşımacılıkta kabuğunu kırdı” dedi.

İstikrarlı yönetim ve güvene dayalı bir ilişkiyle toplu taşımacılık sisteminde başarılı yol kat ettiklerini söyleyen Kahveci “Halk otobüsleri diğer toplu ulaşım aktörleri gibi İETT’nin birer çözüm ortağı. Aynı geminin içinde yol alıyoruz. Elimizden geldiğince sizlere gerekli alt yapıyı ve her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Bundan sonra da vermeye çalışacağız” diyerek toplu taşıma sisteminde esnafın var olmasını sağlayacak yeni sistemleri devreye koyacaklarını ifade etti.

“Halk Obüsçülerini gözünüz gibi koruyun”

Sıkıntılarını dile getirmek isteyen Esnaflardan biri de İsmail Çağlar oldu. 18 yıldır esnaflık yaptığını belirten Çağlar, Otobüsçülüğü dünden bugüne çok büyüdüğünü dile getirdi.

Türkiye’nin yaş ortalamasında Avrupa’dan bile daha genç bir otobüs filosuna sahip olduğunu belirten Çağlar, “İstanbul’daki bu filo adeta bu şehrin kan damarları gibidir. Eğer halk otobüsleri sabah 06.00’dan gece 13.00’e kadar şehrin en ücra köşelerine kadar insanları taşıyamazsa bu şehir enfarktüs geçirir. İstanbul için Halk Otobüsleri hayati bir öneme sahip. Gerek ulaştırma bakanlığına gerekse büyükşehir belediyesine diyorum ki, bu bizleri gözünüz gibi koruyun” şeklinde konuştu.

Her sene 2 yıl olan başkanlık bu sene 1 yıla düşürüldü

Geçtiğimiz yıllardaki düzenlemelerle 2 yıl olarak başkan seçilirken bu yılki düzenlemeyle 1 yıl süreli olarak başkan seçilen İbrahim Kala bu durumun genel kurulun kararı olduğunu bu kısa süre zarfında elinden geleni sonuna kadar yapacağını açıklayarak “ çalışacağız, çabalayacağız, mücadele edeceğiz. İnanıyorum ki, bir yıl sonrada arkadaşlarımda aynı güveni sağlayacağım” şeklinde konuştu.

1996 yılından bu yana sektör içinde çeşitli görevler aldığını belirten Kala, özel halk otobüsçülüğünün tanımını 2918 sayılı yasada olmadığını hatırlatarak önce halk otobüsünün tanımının yasada olması için çalışmalarına devam edeceklerini, sonrasında ise kent için toplu taşıma yasasının mecliste çıkarılması için çaba harcayacaklarını söyledi.

Sektör olarak büyük bir yük altında olduklarını ifade eden Kala, gelir ve giderle arasında büyük bir dengesizliğin oluştuğunu, araçların yenileme imkanının azaldığını belirterek “ İstanbul halkına daha konforlu, kaliteli taşımacılık yapabilmemiz için bizim kazanmamız gerekir. Onun için bu konuda devletten ÖTV, KDV gibi indirimlerin yapılmasını istiyoruz. Servis taşımacılığında yüzde 8 KDV ödüyorlar. Hâlbuki onlar hiçbir zaman ücretsiz ve indirimli yolcu taşımıyor. Biz ise taşıyoruz ve yüzde 18 KDV veriyoruz. Bizimde KDV oranımız en azından yüzde 8’e düşsün. Araçlarımızı alırken de ÖTV’den muaf olmasını veya ÖTV indirimi uygulanmasını istiyoruz. Özellikle devlet bankalarında faizsiz kredilerin alınması konusunda da çalışmalarımız olacak” dedi.

Yeni Başkan İbrahim Kala’nın oluşturduğu Yönetim Kurulunda yer alacak isimler: Naci Yağız, Hasan Durgun, Mehmet Şark, M. Lütfi Oktay, Mehmet Akburak, Cumali Acar, Nezir Aslanhan, Mehmet Eroğlu olarak belirlendi.

Oya KAYA 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.