İstanbul trafiğine 100 yeni otobüs daha eklendi

İstanbul trafiğine 100 yeni otobüs daha eklendi

İETT, filosuna 100 adet yeni otobüsü daha ekleyerek trafiğin yoğun yaşandığı şehirde İstanbulluların daha konforlu seyahat etmesini sağladı.

İETT filosuna 100 adet Mercedes Benz Conecto konforlu, düşük tabanlı ve çevre dostu yeni otobüs daha ekledi. Eyüp’teki Feshane Uluslararası fuar, kongre ve kültür merkezinde gerçekleşen toplu ulaşım aracının hizmete alınmasının törenine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Başkanı Kadir Topbaş, AKP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Harun Karaca, İETT Genel Müdürü Hayri Topbaş, Otobüs A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin ile tüm İBB’ye bağlı kurum ve kuruluşların yanı sıra şoförlerinde katılımıyla yapıldı. 141 yıllık İETT’nin genç ve dinamik altyapısının her geçen gün güçlendiğini söyleyenv İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, “İstanbullulara 100 tane pırıl pırıl otobüs kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yeni araçlarımız uluslararası standartlarda çevreye duyarlı motorlarıyla hizmet kalitesini üst seviyelere çıkartan, güven ve konfor sınırında da hakikaten belirli bir düzeyde vatandaş ve kullanıcı memnuniyetine sunuluyor” dedi. “Tüm işi yüklenici firma karşılıyor”
Araçların yeni bir alım modeliyle ihalesinin gerçekleştirildiğini söyleyen Baraçlı “Yeni alım modeliyle tüm faaliyetlerimizi araç ihalesini alan firma tarafından ihtiyaçlarımız gerçekleştirilecek. Bunlarda biz aynı zamanda bakım ve kullanım maliyetlerimize de tasarruf sağlayacak. İnşallah önümüzdeki günlerde çevreye duyarlı dizel motorlu ve CNG motorlarıyla hizmet kalitesini artırma bilincini yeni anlayışı ve 2023 vizyonuyla İETT’nin misyonuyla hareket edeceğiz ve İstanbullulara layık olma gayreti içerisinde çalışmalarımız devam edecek” ifadesini kullandı. Otobüs maliyetlerinin 641 milyon olduğunu belirten İBB Başkanı Kadir Topbaş göreve geldikleri 2004 yılından bu yana 52 milyar lira yatırım yaptıklarını söyleyerek “Metroyla ilgili yaptığımız yatırımların toplamı da 10 milyar civarında ve devam ediyoruz” dedi. “1500 otobüs alımı devam ediyor”
Her geçen gün yeniliklerinin arttığını belirten Topbaş, araçlarının rengini seçerken İstanbulluların fikrinin alındığını ifade ederek “İstanbul’da Özel Halk Otobüs olarak 2110 otobüs bulunmakta bunlarda, kısa bir zaman içerisinde her biri yenilenmek suretiyle özürlülerin rahatlıkla bineceği hale getirecekler ve turkuaz rengiyle İstanbul trafiğinde hizmet veriyorlar. Diğer taraftan otobüs aş. olarak bir şirket kurduk. Buradaki renkleri de İstanbullulara sorduk ve erguvan rengini İstanbullular benimsediler. Şu anda İstanbul’da 385 adet otobüsümüz hizmet veriyor. İETT Otobüsleriyle ilgili olarak vatandaşlara sorduk nasıl bir renk İstanbul'a uygun düşer dedik. İstanbullular kanaatlerini gördüğünüz sarı renkli otobüslerde gösterdiler. Bir şey daha yaptık İstanbul'da gelecekte otobüs çok konforlu hale geleceği için dünya şehirlerinden bir farkı olsun damalı hale gelsin dedik ve İstanbul'da bir tek dünyada otobüsleri damalı olan şehir İstanbul. Düzenlemeler ve alımlar buna göre yapılıyor ve 2612 İETT otobüsü hizmetini sürdürüyor” diyerek araç alımında 1500 hedefini ortaya koyduklarını da vurguladı. "Sisteme eklene otobüs seferi uzatıyor"
Sistemin içerisine fazladan otobüs girdiğinde seferlerin uzadığına değinen Topbaş sözlerin şöyle sürdürdü: “Biz sistemin içerisine fazla otobüs soktuğumuz zaman otobüsün seyir seferleri uzuyor. Yani bir yerden bir yere giderken 60 dakika yerine 80 dakika gidiyorsunuz. Otobüs sayısını arttırmak bir noktada ulaşımı daha da zorlaştırıyor. Bu bir teknik konu ama ne kadar rahat olabilirin çalışmasını yapmaktayız.” “Arıza durumunda yüklenici firma tazminat verecek”
Araç alımında hiç kredi kullanmadıklarını söyleyen Topbaş “ Bu alımı yaparken hiç kredi kullanmadık. Geçmişte 1994 öncesinde bankalar kredi çek vermezken, şu anda biz hiç kredi kullanmadan garanti istemeden alım yapabiliyoruz” dedi. İhalede yükleniciye çok görev düştüğünü söyleyen Topbaş “Garajlarımızı bu ihale kapsamında verdik. Lastik değiştirmek dahil, araçların temizliği, bakımı her şeyi yüklenici firmaya ait. Böylece giderlerimizi aşağıya çekmiş oluyoruz. 5 yıl boyunca hiçbir giderimiz olmadan bu sistemi çalıştıracak. Hatta otobüs yolda arıza yaparsa onun bile bedelini ödüyor” diyerek ihaleyi alan firmanın arıza durumunda tazminat dahi ödediğini ifade etti. Oya KAYA www.tasimacilar.com 22.06.2012 / 19:39