İTO Hizmet istişaresi

İTO Hizmet istişaresi

Pandeminin olumsuz etkilerine rağmen lojistik, kargo ve servis hizmetleri ile otomotiv sektörü, faaliyetlerini zor şartlar altında sürdürüyor. Otobüsçüler ve servisçiler, kontak kapatan araçlar için kaskodan feragat, kredi taksitlerinde de yıl sonuna öteleme istedi. Lojistik, gümrük ve otomobil kiralama firmaları ise kiraların düşürülmesini ve SGK primlerinin gelecek yıla ertelenmesini talep etti.

Lojistik, otomotiv ve destek hizmetlerindeki temsilcileri video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda problemleri ve talepleri dile getirdi. İstanbul Ticaret Odası’nın, 13 Nisan’da düzenlediği toplantının başında lojistik sektörü temsilcileri söz aldı.

Özellikle ihracat yapanların mallarının çıkışında sorun yaşadığını belirten sektör temsilcileri, “Vizesi olan yeterli sayıda sürücü olmadığından araçlar yatıyor. Yurtdışından dönenlere 14 gün karantina kuralı sebebiyle de sürücülerimizi sahaya süremiyoruz. Diğer yandan vize alacağımız konsolosluklar kapalı, daha önceden verilmiş pasaportlar da içeride kaldı” diye konuştu. 

TIRLAR GARAJDA

Firmaların araçlarının yüzde 50-70’inin garajda beklediğini kaydeden sektör temsilcileri, “Sürücülerimizi işten çıkaramıyoruz ama çalıştıramıyoruz da. Kısa Çalışma Ödeneği’ne (KÇÖ) de başvurduk, fakat süreç ağır işliyor” dedi.

tirlar.jpg

İŞ HACMİ YÜZDE 30

Lojistik ve gümrük işlerinin yanı sıra depo ve antrepolardaki faaliyetlerin de önemli olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, “Emek yoğun çalışıyoruz. İşçilerimizi ücretsiz izne çıkarmamız mümkün değil. İşin ve talebin ne zaman geleceği belli olmuyor. İlk sıkıntımız yüksek kiralar, ikincisi kaliteli personel. Kiralarda kalıcı indirimler yapılmalı. Yoksa üç ay öteleme, borcun yığılmasına sebep olacak. İş hacmimiz yüzde 30’a indi, fakat işçilerimizi çıkarmıyoruz” şeklinde konuştu. 

OTOMOTİV SEKTÖRÜ

Otomotiv sektöründe de salgın sebebiyle işler asgari seviye inmiş durumda. Son 10 yılın nisan ayı ortalama satışı 67 bin olan sektörün bu ayı 18-19 bin adet satışla tamamlayacağı tahmin ediliyor. İTO’nun e-istişare toplantısına katılan sektör temsilcileri, son haftalarda yaşadıkları problemleri şöyle paylaştı: “İşe devam konusunda KGF gibi desteklerin bütün şartlara haiz firmalara hızla uygulanması gerekiyor. Kısa Çalışma Ödeneği’ni bekliyoruz. Nisan ayı çok sıkıntılı geçecek, ancak mayıs ayından itibaren hızlı toparlanma bekliyoruz.” 

otomotiv-endustrisi-fuari.jpg

TEDARİK ZİNCİRİ İÇİN VALİLİK DE DEVREDE

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Oda Başkanları ile video konferans yöntemiyle toplantı yaptı. Vali Yerlikaya’nın görüntülerini sosyal medya hesabından yayınladığı toplantıya, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz katıldı. Toplantıda salgınla mücadele süresince başta temel ihtiyaç maddeleri olmak üzere üretim ve tedarik zincirinin aksamaması için yapılan çalışmalar ile alınan önlemler konuşuldu. 

ALT KOMİSYON KURULDU

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, toplantı içeriğine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Koronavirüs salgını ile mücadelenin başlangıcından beri talimatımızla, Vali Yardımcımız başkanlığında Oda temsilcilerinin katılımıyla bir alt komisyon kuruldu. Valilik olarak temel ihtiyaç maddeleri ile ilgili üretim ve tedarik zinciri ile ihracatın kesintiye uğramaması için sektör temsilcileriyle yoğun işbirliği ve istişare halindeyiz.”

İSTANBUL TİCARET ODASI GEREKEN ADIMLARI ATIYOR

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, lojistik, gümrük müşavirliği, antrepo, servis, otobüs, işletme destek hizmetlerinin sektör temsilcileriyle video konferans yöntemiyle görüştü. Sektör temsilcilerinin aktardığı talepleri not eden Avdagiç, “Nefes Kredisi son düzlükte. Oda olarak buna katkı sağlıyoruz. Bankalar Birliği ile de görüşüyoruz. Kanaatimiz bu hafta neticeye ereceği ve hayata geçeceği yönünde” dedi. 

Eximbank kredilerinde teminat mektubu sürecinde gelişme olduğunu kaydeden Avdagiç, tamamen kaldırılması veya yarıya indirilmesinin görüşüldüğü bilgisini paylaştı. 

Avdagiç, “Bütün kurguların en az 6 aya göre yapılması gerektiği görülüyor. Vergi, prim ve kredi taksitlerinin de 2021 takvimine yayılması konusunda yoğun talep olduğunu görüyoruz. İTO Yönetim Kurulu olarak sahada yaşananları ve sektörlerden gelen talepleri değerlendirip, hem Valimiz hem de Bakanlarımızla paylaşıyoruz. İTO olarak da atabileceğimiz yeni adımlar üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

5e7092bf5542800a940d8081.jpg

KARGOCULAR ÇOK YOĞUN

Kargo dağıtım firmaları, pandemi döneminde kat kat yoğun şekilde çalışıyor. 110 bin insanın 7.5 milyon adrese hizmet verdiğini belirten kargo sektörü temsilcileri, bu çalışanların yüzde 55’inin İstanbul’da dağıtımda olduğunu kaydetti. Sektörde büyük hacmi B2B işler oluştururken pandemi döneminde şirketten şahsa hareketin arttığı dile getirildi. Sektörün mücbir sebep kapsamına alınmadığına dikkat çeken sektör temsilcileri, “Adeta bir savaştayız. Binlerce yeni personel aldık. Ekiplerimiz paketleri dağıtmaya çalışırken, maske, eldiven ve hijyen seti ihtiyacını karşılamakta zorlanıyoruz” dedi.

SEKTÖRLERİN ORTAK TALEPLERİ

-  Eximbank kredilerinin ertelenmesi ve yenilenmesinde teminat mektubu bu süreçte istenmesin.

-  TIR sürücülerinin vize ve karantina problemi çözülsün. 

- Sektör çalışanlarının ihtiyaç duyduğu maskeler için kolay temin imkanı sağlansın. 

- Dış ticaret ve gümrükle ilgili belgelerin ve onayların hepsi dijital ortama aktarılsın, kağıt işi ve riski ortadan kaldırılsın.

- Nefes Kredisi, işletmedeki personel sayısına göre değil, bir önceki yılın cirosu baz alınarak verilsin. 

- Vergi ve SGK ödemeleri gelecek yıla ertelensin.

- Faal olmayan araçlardan 6 ay boyunca kasko ücreti alınmasın. 

- Kısa Çalışma Ödeneği, 3 ay yerine 6 ay olsun, ödemeler hemen başlasın. 

- Vergi ve SGK ödemeleri 2021 yılına yayılsın.

- Duran araçlar için 6 ay için kasko ücreti istenmesin. 

HABER: ADEM ORHUN - MÜGE BİBER

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.