İzmir BB Almanya’da toplu taşıma sistemini yakından inceledi

İzmir BB Almanya’da toplu taşıma sistemini yakından inceledi

Almanların asırlık tramvay sistemini incelemek üzere Almanya’ya giden İzmir Büyükşehir Belediye Heyeti Bremen’den sonra Berlin’de de incelemelerde bulundu.

1910 yılından bu yana Almanya’da başarıyla işletilen tramvay sistemini incelemek üzere Almanya’ya giden İzmir Büyükşehir Belediye Heyeti, Berlin Ulaşım Sistemi (BVG)’den bilgi alarak kentin toplu taşıma sistemini yakından inceledi. Aziz Kocaoğlu, BVG’de tramvay sistemlerinin işleyişi ve yapısı, işletim sistemi sırasında en sık karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları, tramvay hatlarının trafiğin yoğun olduğu bölgelerle dar yollarda yerleşimi ve tramvay hatlarının diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyonu gibi konularda da bilgi aldı. Berlin Eyaleti Çevre ve Şehir Gelişiminden Sorumlu Senatörü Michael Müller ile Almanya’da bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Berlin ve İzmir’in ulaşım sorunları ve çözüm yolları üzerine detaylı bir görüşme yaptı. Berlin’in Ulaşım Danışmanı Fiedemann Kunst ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Raif Canbek’in de katıldığı görüşmede, ağırlıklı olarak tramvay sistemleri üzerinde duruldu.


İzmir toplu taşıması raylı sisteme geçiyor
Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplu ulaşımda lastik tekerlekli sistemden raylı sisteme geçmek istediklerini belirterek Avrupa’da uygulanan yeni teknolojileri daha yakından incelemek adına böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi. Katanerli yani üstten beslemeli sistem yerine alttan beslemeli sistemle ilgili incelemelerde bulunan Kocaoğlu “katanerli yerine alttan beslemeli sistemi yakından inceliyoruz. Ancak henüz bu sistem Avrupa’nın en gelişmiş kentlerinde bile henüz uygulanamıyor” şeklinde konuştu. Kocaoğlu ayrıca Almanya’da elektrikli otobüs sistemini de incelediklerini sözlerine ekledi.


Almanya mazotlu otobüslerinde özel filtre kullanıyor
Toplu ulaşımda önceliği tramvaya verdiklerini belirten Berlin Eyaleti Çevre ve Şehir Gelişiminden Sorumlu Senatörü Michael Müller ise, ulaşım sistemlerini üreten önemli grupların Berlin’de olmasının kendilerine büyük bir avantaj sağladığını ifade etti. 1910 yılında atlı tramvayları elektrikli sisteme çeviren Berlin’de 190 kilometrelik tramvay hattı bulunduğunu hatırlatan Müller, “Karayolu trafiğindeki azalmayı görür görmez, toplu ulaşım sistemleri ile bisiklet entegrasyonu üzerinde çalışmaya başladık. Elektrikli otobüs sisteminde henüz yerine oturmayan şeyler var. Biz de bu süreçte, mazottaki hava kirliliğini sıfıra indirebilmek için otobüslerimizin tamamına özel bir filtre taktık” şeklinde açıklamada bulundu. www.tasimacilar.com 29.09.2012 / 14:16